fredag 13 oktober 2017

"Det största du kan uppleva som individuell idrottsman i en förening."

 (Nichlas Falk hyllades och fick sin tröja hissad i taket. Foto Johan Sahlén)

Så har då Nichlas Falk fått sin tröja hissad, nummer 16 är uppe i taket som tack för sexton fina säsonger i Djurgården, klubben med 16 SM-guld (om nu någon undrar över 16 i mittcirkeln på isen).

Och vilken dramatik det blev! Eller som Falk själv sa någon minut senare i Cmores sändning "Det bara svartnade", efter att han svimmat (!) rest sig och otroligt nog rest sig upp och fortsatte hålla tal.


 (Falk tackar fansen efter växelsången Nichlas Falks järnkaminer.  Foto Johan Sahlén)

Nu kom han ju såklart av sig och höll inte hela talet. Men han hann säga att "För mig är det här större än SM-guld. För mig är det här större än VM-guld." och hann även börja hylla de personer som stöttat honom som liten och längs vägen och hade precis nämnt sin hustru Gunnela när benen vek sig.


 (Falk med sin familj. Foto Johan Sahlén)

Efter ett par ångestfyllda minuter för alla vid sidan av och med snabb assistans av Djurgårdens läkare och ambulanspersonal på plats piggnade Nichlas Falk till, reste sig upp, samlade sig med orden " Oj, vilket youtubeklipp" och avslutade sedan sitt tal.

Väl ute vid Cmores behind the glass position mellan båsen tog Niklas Wikegård emot. Falk såg pigg ut igen, berättade i livesändningen hur det hade svartnat för ögonen, hann konstatera att:

"”Det bara svartnade! Jag har aldrig varit med om något liknade mig" och att en sådan här hyllning är "Det är det största du kan uppleva som individuell idrottsman i en förening."

Duon pratade om Järnkaminer och när Falk pratat om att ta rygg på "de som hänger där upp" fick han frågan " Vad är en Järnkamin?" och svarade så som han själv alltid spelade "En som krigar varje dag, som jobbar" innan han tog tag i Wikegård och svimmade igen.


 (Fredrik Bremberg och Björn Nord hjälpte till med hissningen av numret. Foto Johan Sahlén)

Ny läkarinsats. Färd till sjukhus och där har det under kvällen konstaterats att Nichlas Falk drabbats av akut hjärtflimmer som ledde till blodtrycksfall. Mer om detta kan läsas på Djurgårdens hemsida HÄR.


 ( Foto Johan Sahlén)

För mig, vars älskade mamma, satte sig ner, somnade och dog i sömnen av en hjärtinfarkt helt utan förvarning för ett par år sedan blev det här en flashback och kändes smärtsamt att se fragment av på sociala medier samtidigt som jag höll fokus på matchen där jag var och jobbade för TT.

Men det är också så att jag har en hjärtsjuk nära person i mitt liv som levt med akut hjärtflimmer i flera år så jag vet att det kan vara något man kan leva med och medicineras för. 

Sedan kan akut hjärtflimmer orsakas av allt möjligt - alltifrån stress och anspänning till en lång radda medicinska orsaker. Det behöver inte vara något allvarligt och varje fall är unikt så undersökningar kommer visa vad som hänt och hur Falk kan gå vidare men det var fint att se den snabba medicinska insatsen och veta att DIF-ikonen är i goda händer.


 (Spelarna på väg in.  Foto Johan Sahlén)


Matchen? Slutade med 4-2 seger för Färjestad. Gästerna ledde med 2-0 efter första, DIF gick i fatt til 2-2 efter andra och i tredje drog FBK i väg till 4-2 och seger.


 (Nichlas Falk. Foto Johan Sahlén)

En fråga som känns svår att ta i så här just när någon råkat ut för en sån här sak är ju vad som  händer i SSK nu där Falk precis tagit över efter sparkade Mats Waltin.

I vanliga fall kan andratränaren kliva in men jag är osäker på om Dennis Bozic som plockats upp från J18 för två dagar sedan kan ta över rakt av? Har han den rutinen i detta läget? SSK har ju ingen sportchef nu heller som kan kliva ner i båset.

 Kanske kan Andreas Appelgren som var inne som konsult i våras - och som kanske finns kvar i sportrådet? - kontaktas inte minst för att stärka upp nu och framför allt för att ge Nichlas Falk ro att släppa SSK och ta hand om sin egen hälsa först, vilket i mina ögon är prioritet nummer ett, två ,tre, fyra och fem innan det ens går att tänka på att ställa sig i båset igen. Hälsan går alltid först!

Fler fina bilder av Johan Sahlén från bland annat matchen och hissningen hittar ni HÄR.

Inga kommentarer: