onsdag 4 oktober 2017

Kanonstart, då kom första förlusten för AIK

(Eric Norin gav AIK en pangstart men det höll inte hela vägen ut. FOTO Jesper Zerman/arkiv)

Fyra raka segrar sedan åkte AIK till Timrå. Och där tog det stopp på den annars så strålande inledningen.

Att Gnaget fick en fin start med 6-0 i skott de första fem minuterna samt matchens första mål av hemvändaren Eric Norin efter 05.23 hjälpte inte.


Målet var Norins första seriemål sedan återkomsten till AIK och kom i spel fem mot fyra men sedan… pang, pang, pang så hade Timrå gjort 1-1 (Filip Hållander), 2-1 (Johan Johnsson) och 3-1 (Vilmos Gallo) inom loppet av knappt fem minuter.

Mellan mål två och tre hann det bara gå 21 sekunder. Det var som om någon hade skickat in en dos handlingsförlamning i AIK:spelarna vid de där målen. För som de snurrades upp.

Hade varit väldigt intressant att höra Mitells snack i pausen… inte minst då han betonat det här  med attityd.

Och AIK kom igen. Reducerade (3-2) genom en styrning från Oliver Ödman Hadzinikolic och hade en puck inne i slutminuterna men den dömdes bort för hög klubba. 

AIK var även nära att forcera in en puck precis innan avblåsningen men då var det nästan en tv-puckshög av Timråspelare inne i målgården så trots stök och bök hölls pucken framför mållinjen.

Apropå Oliver Ödman Hadzinikolic så är det en kul spelare att hålla ögonen på. 18:åringen (fyller nittion i december) från Norrtälje har haft en lite krokig väg till AIK men har under de första matcherna fått lite chanser här och där och sett redigt taggad ut.

Jag hittade en intervju från förra året, där beskrivs AIK-talangen sig som ”en lugn kille som gillar att hänga med grabbarna i omklädningsrummet” samt som en ”energispelare som har bra skridskoåkning och tycker även jag besitter ett bra skott och har bra speluppfattning”.

Nu fick han spela sex minuter och 48 sekunder fördelat på nio byten, de flesta i första och andra perioden och gjorde sitt första A-lagsmål på sitt enda skott i matchen. 

Extra kul detalj är ju att ”Hadzi” som han kallas, spelades fram av Nils Höglander som också fick spela mest i första och andra. Nils landade på 7.35 i speltid och noterades således nu för sin första poäng för säsongen.

Erik Källgren som vaktade målet tog 26 av 30 skott. 

Och vill ni ha en annan intressant siffra så är Eric Castonguay trea i tekningsligan (64,56 %) efter fem matcher. Vad det spelar för roll? Jo vinner man pucken vid tekning så har man såklart initiativet och lättare att komma till både mål och skott.

Att kanadensaren dessutom är överlägsen så här långt när gäller tekningar i offensiv zon gör inte saken sämre. Castonguay har tagit 35 tekningar i offensiv zon och vunnit 26 av dessa. I neutral zon är siffrorna tio vunna och två förlorade och i defensiv zon sjutton vunna och fyra förlorade.

Sedan ska man som bekant göra något av en vunnen tek också… men det är en bra kraft att ha med sig i alla fall!
Inga kommentarer: