tisdag 24 oktober 2017

En energi man bara inte kan låta bli att smittas av

 (Marcus Davidsson hade en höjdarkväll på Hovet. Tom Wandell? Inte sådär jätteglad. FOTOJOHAN SAHLÉN)

Satt i bilen på vägen hem från Hovet och kände mig glad. Inte ens ett vägarbete med tillhörande monsterkö och en halvtimmes försening kunde få bort leendet. På näthinnan fanns, som så ofta den här säsongen, en skön Djurgårdskedja med ett driv och inte minst en spelglädje som man inte kan låta bli att smittas av.

Nope. Tänker inte på något av de ”tyngre” namnen i Djurgården trots att de stod för en bra insats. Tänker med glädje på tre kids som susar fram med en energi man vill och gärna låter sig sugas med i.

(Marcus Davidsson med tryck i grillorna. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Jorå, det finns mycket i Djurgårdens spel som kan bli bättre. Ta power play till exempel. Som ju nu är dokumenterat ineffektivt. När DIF fick ett fem minuters överläge efter att Örebros lagkapten feltajmat en open icetackling och lyckats knäcka klubban över halsen/ansiktet på Patrik Lundh (HÄR på C morestwitterkonto kan ni se den situationen ) såg det ut som att Djurgården spelade allt annat än power play.

Det gick långsamt, såg hyfsat fantasilöst ut och det blev liksom aldrig någon riktig press och största spänningsmoment under de fem minuterna var ju när en Örebrospelare kontrade och fick ett bra läge att näta.

(Axel Jonsson Fjällby vs Viktor Ekbom. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Men en sådan här kväll kommer det faktum att Djurgården är sämst i SHL i pp, att man bara gjort två kassar på hela 51 minuter och 41 sekunders powerplay ändå i skymundan för de tre virvelvindar som gör att man – eller i alla fall jag – inte kan vara annat än glad åt att man (framför allt jag) får se brorsorna Davidsson och Axel Jonsson Fjällby dra fram som en höstlavin mellan Örebros backar.

(Tre glada fast en håller tillbaka leendet lite... Axel Jonsson Fjällby, Jonathan och Marcus Davidsson ) FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Det har varit samma lika under Djurgårdens första tolv matcher. Just som man känner att nu måste någon hända här så släpps kidsen in och även när de inte gör mål – för så ofta händer inte det, eller har inte hänt i alla fall – så är det roliga att se på, de kommer in med en energiinjektion av raketbränslekaraktär och de får med sig resten av laget.

 (Marcus Davidsson segerjublar med en modifierad variant av brorsans målgest. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Fram tills Örebromatchen på tisdagskvällen var det bara storebror Davidsson, dvs Jonathan, som hade gjort (tre) mål. Mot Örebro var det dags för Marcus att sätta sin första kasse den här SHL-säsongen. En fin passning in från höger, pang direkt på det och ett känslofyllt måljubel som avslut med 1-0 på resultattavlan halvvägs in i andra.

(Axel Jonsson Fjällby tar sikte. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Nu är ju 1-0 nada i hockey så när Axel Jonsson-Fjällby slog till med sitt första SHL-mål i Djurgårdströjan i karriären redan efter två minuter av tredje blev det ett sånt där… psykologiskt viktigt mål.

Axel sa själv efteråt att han först inte trodde att pucken hade gått in då det ”blev ju alldeles tyst” och visst pucken flippade till på något sätt där men in gick den. Och även den här gången stod Jonathan Davidsson för målet.

 (Så har då alla tre fått näta i SHL. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Blev vilt jubel hos bröderna Davidsson när pucken var inne men målskytten själv konstaterade efteråt att ”jag var mest lättad, skönt att få det där målet gjort”. Och det syntes på isen också, det var en lättnades suck som blåste över hela isen. Sedan kom glädjen. Det är de intensiva och ocensurerade känslorna som jag tror att folk vill se. Det är en sådan sak som gör att sällanbesökaren vill komma tillbaka. Hockey är ju ändå ett spel för oss känslojunkies och ska så vara.

 (Andreas Engqvist är svårslagen i tekningarna. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

En sak som däremot kan få vem som helst att lägga sig på soffan och kisa avmätt mot TV-sändningarna istället är ju när ett mål som det Linus Johansson gjorde i tredje perioden döms bort. 

Linus krutade på rätt upp i krysset han med men det är en skymning framför mål som ställer till det.
Visst, man har ändrat i år så att domarna på isen tar beslutet och det ska dessutom vara uppenbar kontakt med målvakten för att målet ska dömas bort.

Och kanske var det uppenbar kontakt när Andreas Engqvist åkte in för att skymma och i sin iver att inte åka på målvakten försökte ta sig förbi honom på utsidan målgården och i den rörelsen råkade trä in sin skridsko för en sekund under Eero Kilpeläinens klubba som såklart lyftes och flyttades lite på. Vilket gör det svårare för Örebrokeepern att göra sitt jobb.

Men hur petig får man bli egentligen?

(Linus Johansson DIF vs Glenn Gustafsson. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Rena pååkningar ska givetvis inte förekomma och där är det nolltolerans, wash out direkt.
Och visst ska målvakten få möjlighet att göra sitt jobb.

Men att målvakten inte ska behöva tåla någon slags motstånd över huvudtaget i sitt arbete blir ju märkligt.

Det här med att gå på mål är ju … ja hur ska det gå till om ett mål döms bort som skedde här?
Borde gå att modifiera den där regeln.

 (Känn vinddraget. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

Vill till sist uppmärksamma förre Djurgårdsbacken Linus Arnesson insats som extramålis när Örebro hade plockat keepern. Linus såg pucken komma glidande mot tom kasse, slängde sig med båda benen före, lyckades klämma fast pucken mellan benen – sittandes på isen – och gled sedan iväg med pucken. Briljant och en härlig offervilja om ni frågar mig. Så applåd på den. Sånt där som jag gillar!

 (Adam Reideborn var stabil i Djurgårdsmålet.  FOTO JOHAN SAHLÉN) 

DIF - ÖREBRO 2-1 (0-0, 1-0, 1-0)
 MATCHEN:  MMMM
MÅLVAKTERNA:  Adam Reideborn, DIF 95,45% och Eero Kilpeläinen, Örebro 94,44 %
PUBLIK: 5 435
DOMARE: Linus Öhlund, Mikael Andersson

(Marcus Högström. 28.33 i istid. 4 skott på, 3 utanför målet. FOTO JOHAN SAHLÉN) 

BÄST I DIF
MMM Jonathan Davidsson, f,  Adam Reideborn,mv
MM Marcus Davidsson, f, Axel Jonsson Fjällby, f.
M Marcus Högström, b

BÄST I ÖREBRO:  Eero Kilpeläinen, mv,  Victor Bartley, b och Joakim Andersson, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-
 ANDRA PERIODEN
1-0 (13.52) Marcus Davidsson (Jonathan Davidsson)

TREDJE PERIODEN
2-0 (02.00) Axel Jonsson-Fjällby (Jonathan Davidsson)
2-1 (15.56) Marcus Weinstock (Joakim Andersson, Alexander Hellström)

SKOTTEN I MATCHEN:  36-22 (14-9, 16-5, 6-8)

Citatet
"De körde ner oss bra där och skyddade puck och får sina långa anfall. Djurgården spelar lite som vi vill göra"
(Örebrotränaren Niklas Sundblad till Nerikes Allehanda efter matchen)

Inga kommentarer: