tisdag 31 maj 2011

Daniel Tjärnqvist: "Djurgården är prio ett. Det har det alltid varit"

 
(Inget mer Ryssland.Nu vill "Tjärna" Sr komma hem. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Det är många Djurgårdsfans som går och väntar på besked om Daniel Tjärnqvist. Rykten har varit många men han och Djurgården förhandlar fortfarande.

Och anledningen till att han inte presenterats än är:

– Att vi inte är överens än. Det är precis så. Punkt! säger Daniel Tjärnqvist till bloggen.

Vad han själv vill göra kommande säsong råder det dock ingen tvekan om:
– Jag vill gärna komma överens med Djurgården och gör vi det då spelar jag gärna hemma.

Du har varit nära DIF flera somrar men så har det blivit Ryssland ändå, kan det bli så igen?
– Nej, jag kommer inte flytta till Ryssland i så fall. För det känns som ett avslutat kapitel. Jag har åkt dit utan familjen i tre år nu, tanken var ju att ha med familjen men det gick inte. Det blev för jobbigt. Det har varit lite enklare för dem att stanna hemma, särskilt som vi har en liten en, säger Daniel Tjärnqvist.

Hur långt ifrån Djurgården är du då?
– Jag vet inte! Jag har precis kommit hem, har varit utomlands tills nu och ska ringa Tommy (Engström, klubbdirektör) i dagarna så får vi se vad som händer.

Vilka bitar är det som är kvar att lösa?
– Det är lite av allt möjligt. Eller har varit, vi får se vad Tommy säger.

Hur känner du själv då? Vill du ha ett kort eller långt kontrakt?
– Vi har väl funderat å det hållet att skriver vi ett kontrakt hemma då kommer vi (familjen) att stanna hemma för gott. Sedan får vi se. Jag vet inte riktigt hur Djurgården funderar och ser på det, hur deras synsätt är på den biten. Men som jag sa så har Tommy hört av sig så jag ska kolla om några dagar hur läget är.

Ryktena kring Daniel Tjärnqvist har som sagt varit många, det har bland annat hävdats att han har varit klar för Djurgården men att han inte har skrivit på än av skattetekniska skäl och att båda parter därför har lagt ut någon slags rökridå i väntan på ”rätt datum”. Men så är det inte, säger Tjärnqvist, som ju har bott utomlands väldigt länge nu.

– Ja, skatterna är inget som hindrat att göra klart, vad jag vet. Det är inget jag ens har tänkt på för jag har ju, som du säger, varit borta ganska länge nu från Sverige. Sedan innan vi gör något så kommer jag kolla upp det så det blir rätt men det är inget som vi har pratat om än.

En mer verklig orsak till att kontraktet har dragit ut på tiden är däremot att Tjärnqvist tillhör den gamla stammen, som vill spela klart sitt innevarande kontrakt först innan han skriver på något nytt. Och kontraktet med Yaroslavl gällde ända fram till 30 april.

– Ja, så är det. Jag vill inte skriva på något nytt förrän mitt gamla kontrakt har gått ut, så gör jag bara inte. Det tycker jag är orätt. Så länge man har ett jobb och är anställd så har jag svårt att se att man ska skriva på för en annan. Det blir ju som att bryta mot det avtal som man har.

Kändes det så även fast du visste att du inte skulle tillbaka till Yaroslavl?
– Ja absolut. Det gick ut sista april så innan dess var det otänkbart att skriva på något annat.

Vad händer om du och Djurgården inte kommer överens då?
– Då får vi se. Jag har inte funderat så långt ens. Jag har pratat med Djurgården och visat mitt intresse och frågat om vi kan lösa det. Sedan får vi se lite vad som måste lösas i så fall. Sedan är det klart att så länge kontraktet inte är påskrivet, då finns det alltid chans att det dyker upp något annat som jag har intresse av, men det beror på hur läget är med Djurgården först.

Det låter på dig som Djurgården är prio ett.
– Absolut! Djurgården är prio ett, det har det alltid varit, säger Daniel Tjärnqvist.

En anledning till hemlängtan, förutom att han gillar Djurgården så klart, är att få vara mer med familjen.
– Som jag sa så har jag varit borta från de i tre år nu. Det är ganska länge. Det känns som att vi ska vara tillsammans nu. Sedan blir det inte här, så blir det någon annanstans där vi kan vara tillsammans. Vi vill vara tillsammans nu.

Din hustru Louise har ju en vilande firma, om du skriver på för Djurgården så blir det ju lättare för henne att jobba lite med den också?
– Ja, absolut. Hon har inte kunnat jobba på tio år och hon vill verkligen jobba. Hon har offrat väldigt mycket för att jag ska få göra det som är kul, därför så är det väl dags nu att hon får börja jobb också. Det skulle hon tycka vara kul, att inte bara läsa och läsa och plugga och plugga utan få göra något utav sin utbildning också. Det har också gjort att jag känner att det börjar bli dags att komma hem (till Stockholm och Djurgården).

Och när det gäller laget så har han… sådär koll. Han har inte pratat så värst mycket med brorsan Mattias om Djurgården. När de väl träffas pratar de gärna annat än hockey. Men visst skulle det vara en extra höjdare att få spela ihop med lillebror som redan har skrivit på för ett år till i Djurgården:

– Det vore skitkul! Det gick ju fantastiskt bra senast vi spelade ihop (SM-guld), så det hade varit kul sedan får man hoppas att den succén fortsätter i så fall, ha, ha.

Det är många som har försökt pressa Mattias på vad du ska göra, det har han inte gillat riktigt?
– Men det förstår jag. För det har ju inte han med att göra. Det är klart att man kan fråga om han skulle tycka det var kul men mer än så kan man inte begära av honom. Han har inget med mitt beslut att göra, kan inte styra det heller så jag förstår att han blir irriterad. Det hade jag med blivit.

Har ni inte snackat ihop er då?
– Nej. Vi tar varsitt beslut, han tar sitt och jag tar mina. Jag kan inte säga åt honom vad han ska göra med sin karriär. Allt sånt måste man sköta själv och ha det slutliga ansvaret för. Jag hoppas att den ena inte påverkas av vad den andra gör. Visst, man tar till sig vad den ena säger men sedan tar man sitt eget beslut.  Jag tycker man ska gå sina egna vägar, det är oftast det bästa, säger Daniel Tjärnqvist.

När jag berättar att många verkligen önskar honom tillbaka i laget, blir han jätteglad. Verkligen jätteglad. Och en annan sak som honom glad är formen.

– Den känns skitbra! Jag hade en riktigt bra sommar förra året när jag tränade bra, sedan var jag lite skadad under vintern men kom tillbaka och kunde avsluta säsongen starkt så jag har redan kört igång träningen för nästa.

Du hade problem med ljumskar och magmuskel där ett tag, har du fått ordning på det nu?
– Ja, verkligen. Jag har fått bra hjälp på alla fronter där jag har tagit hjälp, har fått ihop det och kan spela utan problem. Och förra sommaren kunde jag för en gångs skull köra styrka istället för rehab, det gjorde mig gott. Rehab är ju inte så kul att göra för man vet att när vintern kommer så har man inte tränat bra utan bara försökt göra så att man kan spela överhuvudtaget, säger Tjärnqvist och fortsätter:

– Så därför var det extra roligt att kunna träna bra. Jag var taggad och träningssugen förra sommaren och är det nu med, jag fick bra träning då och det känns samma nu. Så nu går jag vidare, det är skönt att redan ha börjat köra igång och börja bygga upp sig inför nästa säsong. Det där blir ju viktigare och viktigare känner man.

Speciellt som du blir äldre?
– Ja precis, det känns som att man måste ha mer kvalitet på träningen nu.

 Du fick en otäck hjärnskakning i vintras, några sviter där?
– Nej, nu är det bra och jag avslutade med att spela tio matcher i slutspelet. Det var jäkligt roligt att kunna komma tillbaka och spela. Det är alltid lite jobbigt när man har haft en sån där hjärnskakning, när man inte vet hur det känns att vara på isen igen men det kändes bara bra, säger Daniel Tjärnqvist.

Och för att avsluta intervjun som vi började så är läget mellan Djurgården och Daniel Tjärnqvist, summa summarum, så här:
– Vi har inte kommit överens än. Vi får se om vi kommer överens snabbt eller om det tar ett tag till. Jag ska prata med Tommy (Engström, klubbdirektören) i dagarna. Så får vi se om vi kan lösa det eller om det blir något annat.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Nu får fan Engström ta tag i detta! Jag orkar seriöst inte vänta längre :)

Anonym sa...

Ja, ge grabben vad han vill ha!!!

viktor. sa...

Stefan Lassen klar för Borås, hans bror Lasse Lassen är också klar för samma klubb.

Anonym sa...

Viktor: Källa?
Tjärna sen en fet, tuff jänkare! JA TACK!

viktor. sa...

Samma källa som sa att Bartley var klar m.m, brukar oftast ha rätt.

Anonym sa...

Tvekar, att Lasse Lassen är på G till borås vet jag men inte att stefan.. :O

Marie Hallman sa...

viktor: Den källan är 50 50 ska du veta... ofta rätt men ofta fel också tyvärr. Och det är ju Lasse Lassen - alltså stefans bror som är klar för Borås. Inte Stefan.

Anonym sa...

Kanon som vanligt Marie!
Får känslan att Tjärna är seriös och vill stanna en längre period. Klart att det kostar men vi behöver lite kontinuitet i laget. Oftast för många med korta kontrakt eller yngre som är påväg till NHL.
Hört något om ytterligare än back eller nöjer man sig med junisarna tro?
// M

Jerker sa...

Känns som om det är ont om stålar eller så är Engström bara dumsnål. Han borde ha sparat in en hel del sekiner både på Widing och Hannula. Lägg därtill att vi ju faktiskt spelade ett par utsålda derbyn som lär ha inbringat en hel del fina stålar. Så det är bara att pröjsa vad han vill ha. Jag förstår inte vad Engström väntar på. Mer navelludd som han kan pilla bort?

Marie Hallman sa...

M: Inte hört något mer tyvärr.

Jerker: jag vet inte heller, försökte få Daniel att gå in på detaljer men han ville inte säga mer än han gör här. Jag har samtidigt fått en känsla att de inte står så värst långt i från varandra ,det går bara lite långsamt. Daniel är en sån som vill fundera också. Jag tror det löser sig även om man aldrig kan vara hundra förrän det är kritat och klart.
Tror inte DIF sparade så värst mycket på Hannula dock, om jag har förstått rätt så fick han ganska modest betalt - fr att vara hannula vill säga, då han hade varit skadad så länge och var ett osäkert kort.

Anonym sa...

Så visade DT ytterligare en gång vart hjärtat sitter. pengar, pengar

Marie Hallman sa...

anonym: Man får ju hopppas att han känner efter lite och tar sig en funderare och återkommer med krav som DIF tycker att de kan förhandla kring då. Jag fick lite känslan också av att de har pratat bredvid varandra. Daniel har ju ingen agent utan förhandlar själv och medan Tommy har känt att de stod långt i från verkade ju DAniel hoppfull i går. Så man kan ju alltid hoppas att de tar en ny runda utifrån andra summor.
Tommy trodde inte att det skulle bli så men hoppas kan man ju alltid.