lördag 21 maj 2011

Garpenlöv: "Det stämmer, de har sagt upp mig. Det är ingen hemlighet"

(Johan Garpenlöv. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Här kommer silly seasons märkligaste besked. Djurgården har sagt upp Johan Garpenlöv – både när det gäller arbetet i sportkommittén och från sin tjänst som ansvarig för bland annat scouting och att vara en brygga mellan a-lag och juniorspelarna.

– Det stämmer, de har sagt upp mig. Det är ingen hemlighet.
Jag fick ett samtal från (styrelseledamoten) Ola Josefsson när jag kom hem från VM. I första meningen sa han grattis till silvret, i andra meningen sa han att jag inte får vara kvar för att de ska dra in på utgifterna och inte har råd att ha mig kvar, berättar Johan Garpenlöv för bloggen.

Hela sportkommittén verkar vara uppsagd, hur den ska omformeras eller om den ska vara kvar överhuvudtaget vet inte Johan Garpenlöv. Det är inte hans bord heller längre.

Och någon hiskelig lön har han inte haft:
– Nej jag vet inte hur de har resonerat. Jag kan inte svara på det men det var väl en utgift som de inte anser sig få ut något av. Eller så, jag vet.

Frågan är vem som ska sköta den scouting som Garpenlöv har gjort. Han har förutom att sitta i sportkommittén hjälpt till med att rekrytera spelare till a-laget, har haft kontakt med spelare i Nordamerika, har scoutat spelare både i elitserien, allsvenskan, juniorserierna och i samband med sina resor med landslaget dels under EHT-turneringarna och dels till Nordamerika och Ryssland. Han har dessutom jobbat mot juniortränarna, har varit en typ av brygga mellan a-laget och juniorspelarna samt varit ett bollplank till juniortränarna.

– Jag tycker det är jätteviktigt att ha en sån scoutingtjänst, att vara ett bra stöd för Janne (Järlefelt, sportchefen), och hjälpa honom i det arbete som han har. Ska han resa runt och se alla Euro Hockey Tour (EHT)-turneringar och åka till NHL, då får han börja resa rejält nu. Då kan man inte bara åka till Södertälje.

Hur ofta har du hunnit iväg och scouta utomlands?
– I år har jag gjort tre resor med landslaget till Nordamerika och även ett par till Ryssland samt EHT-turneringarna så jag har sett en hel del spelare.

Scouting som även DIF har haft nytta av utan att behöva betala?
– Ja precis, konstaterar Garpenlöv.

Och beskedet var minst sagt oväntat.
– Jag blev förvånad. Framför allt över sättet som man gör det på. De ringer två dagar efter att jag kommer hem från VM och säger i första meningen grattis och sedan i andra att jag inte får vara kvar av ekonomiska skäl. Att de måste skära ner är väl okej, det får man ta men jag är besviken på sättet som de, som Ola Josefsson gör det, säger Garpenlöv och fortsätter.

– Att ringa på det där sättet är väldigt oproffsigt. Man tar ju normal ett möte och förklarar att så här är läget, det här vill vi göra. Så det här oproffsiga sättet blev jag jättebesviken på. Om man inte har ekonomin för en fortsättning – det är sånt man får köpa men sättet man gör det på känns enormt oproffsigt. Jag känner mig dessutom som en jätteDjurgårdare. Det är den enda elitserieklubb som jag har representerat och jag har jobbat för dem utanför isen i elva år. Att få beskedet så här kändes inte bra från min sida sett. Sedan har jag full förståelse om det inte finns pengar men oavsett det så måste man göra sånt här på ett bättre sätt, det handlar om att vara professionella i allt man gör.

Hur ekonomin ser ut och exakt varför det inte finns pengar till att behålla Garpenlövs halvtidstjänst (där han jobbat betydligt mer än så) har den förre DIF-legendaren ingen aning om.

– Det kändes fel att ta upp det nu, det får de svara på.

För egen del väntar mest troligt en fortsättning i Tre Kronor. Johan Garpenlöv – som tidigare även varit NHL-scout- ska träffa Tommy Boustedt och prata om en eventuell fortsättning i Tre Kronor inom kort. I övrigt säger han att ” vi får se vad det mötet ger och vad som sedan kan dyka upp”.

Men den stora frågan för Djurgårdens del är ju vem i hela världen som ska ta hand om allt det som Garpenlöv har gjort tidigare. Håkan Södergren, som förr jobbade i sportkommittén är även han bortkopplad sedan länge.

Och Janne Järlefelts dygn har ju bara 24 timmar, som alla andras…

– Jag har ju sett tre till fyra elitseriematcher i veckan, har sett alla träningar, alla hockeygymnasiets träningar och andra träningar på kvällarna och så EHT och NHL och AHL och KHL på det… ska han (Järlefelt) åka iväg på EHT och NHL och så, då drar det iväg, konstaterar Garpenlöv.

Bloggen är minst lika förvånad som Garpenlöv. DIF har kunnat dra nytta av Garpenlövs kontakter och jobb för Tre Kronor på ett minst sagt unikt sätt. Han har gjort ett kalasjobb, lagt ner bra många fler timmar än han har fått betalt för och är ett omtyckt namn bland spelarna. Lägg därtill att scouting blivit allt viktigare inom hockey för att lägga slantarna på rätt spelare.  Därför känns detta som ett märkligt beslut.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla DIF, vart är vi på väg? Känns som en tydlighet från klubben vore på sin plats. Marie, jaga gärna de ansvariga i DIF för en förklaring, för nu börjar det snurra fort utan tydligt mål. Ska alla med DIF hjärta bort eller portas?

Mårten sa...

Ha ha ha ha. Har slipsarna från östermalm börjat få ont om sekiner? Å andra sidan när man inte är bäst i stan längre, då får man ju räkna med att det blir lite mer knapert.

kaminor sa...

Det här är ett enda stort hån. Marie Hallmans blogg gör det ju plågsamt uppenbart att DIF inte bara håller på att skjuta sig i sin ena fot utan typ i båda knäskålarna. Det känns helt bisarrt. VAD FAN HÄNDER? Jag är ledsen, men den här silly season håller på att knäcka mig. För fan, skärp er DIF, ni håller på att tappa all kontroll, och dessutom all respekt mot det som de facto ÄR DIF! Agera proffsigt i alla fall. Ta ett personligt samtal, sköt inte såna här saker på telefon. Är ni födda igår? Patetiskt. FAN!

Marie Hallman sa...

anonym: man får hoppas att de har en annan lösning på g. Synd bara att ingen svarar i telefonen och berättar om detta i så fall...

mårten: med tanke på AIKs ekonomi råder jag dig att ligga lågt med hånfulla kommentarer.... Gnaget har ju inte ens haft råd att ha en sån här scout anställd överhuvudtaget någonsin så lite ödmjukhet kan nog vara på sin plats.

kaminor: jo de har skött det klantigt bara hoppas att det var ett olycksfall i arbetet... hrm

Anonym sa...

riktigt bra blogg marie!
har du hört något nytt om daniel tjärnqvist? enligt bloggen grönvitsumo så ska han tydligen vara klar!?! känns ju rätt troligt att kyle ersätter bartley. har du hört något om andreas engqvist? janne säger att det är fullt på forwardssidan men tror inte dif skulle säga nej till andreas om han vill hem, hans pappa är urdjurgårdare och det är även andreas.

// jocke

Charlie sa...

Man börjar ju undra hur det är möjligt att vi inte vunnit SM-guld varenda år när man läser hur Garpenlöv skrivs upp.

Missförstå mig rätt, han är säkert en kompetent och trevlig person. Men att han på något sätt skulle vara den enda lösningen för DIF, oersättlig och allsmäktig. Det köper jag inte för fem öre.

Jag tror att KG och Järlan kan prata med varandra alldeles utomordentligt utan Garpenlöv när det kommer till juniorer. EHT kan man se på TV, och sen när jagar vi tjecker, finnar och slovaker? De svenska spelarna har ju vem som helst koll på. Och vad spelar det för roll att han åker och kollar/snackar med en Henke Lundqvist eller Nicklas Lidström för DIF?

Tråkigt att uppsägningen inte kunde skötas på ett snyggt sätt. Men ingenting jag läst eller hört får mig att tro att detta ska vara någonslags katastrof för DIF Hockey.

Marie Hallman sa...

jocke: Nej jag har messat med honom han är utomlands tror jag, skulle komma hem vid månadsskiftet vi ska snacka då. Kyle kan du inte räkna in. Får han ett bra förslag från Montreal så stannar han där. får han däremot inte det så ligger DIF bra till. Så visst, han är tänkbar men absolut inget man kan räkna in redan nu. När det gäller Ante så handlar det väl mer om vad han vill och ingen vet alla bara gissar. Finns ju viss risk att han vill stanna där borta... montreal är nöjda med honom har folk därifrån sagt till mig. Vi får se.

charlie: men du missar poängen helt. Det handlar inte om i fall Garpenlöv är oersättlig eller inte, det handlar om hur man scoutar spelare. Och gör man det på det sätt som du säger så ....då går det som det går. Inget bra.
En proffsig organisation scoutar spelare ordentligt, de sitter inte och slänger en blick på dem under en elitseriematch.
En bra scouting kollar hur spelaren fungerar såväl i elitserien som i större uppgifter =landslagsspel och nä man ser inte lika bra på tv.
En annan bra grej som Johan har gjort är att hålla kontakten med Djurgårdsspelaref och andra man vill ha in senare, på andra sidan pölen, det räcker liksom inte med att slänga i väg ett hej hur är läget mejl då coh då...
Garpenlöv har jobbat mycket med juniorerna också, att fråga Jtränarna "hur går det för XX" är ingen scouting, det är slapphet och resultatet blir därefter.
Garpenlöv har lag otaliga obetalda timmar (har jobbat mycketmer än han har fått betalt för) på träningar, matcher, turneringar, uppföljning av spelare med mera. Det jobbet hoppas jag att någon annan tar över nu då när Garpenlöv entledigas.
DIF har dessutom haft stor nytta av att Svenska Ishockeyförbundet betalat resor (och arbetsid) till Nordamerika, KHL och EHT där Garpenlöv även har kunnat spana in tänkbara framtida spelare till DIF.
Det jobb som han har gjort är inget du kan mäta i SM-guld eller inte, det är ett långsiktigt jobb där timme efter timme i år efter år till slut ger resultat.
Jag hoppas för Djurgårdens skull att de inte ser lika slappt på scouting som du utan att de lyckas lägga över det jobb som Garpenlöv har gjort på andra som kan fortsätta det jobbet.

Anonym sa...

Riktigt bra svarat Marie!
// M

Anonym sa...

Jag tror att Mats Sundin kommer ta över Garpens jobb i DIF. Mats har själv sagt att han vill jobba med föreningen

Charlie sa...

Ja du Marie, jag kanske missar poängen helt. Men jag undrar om inte du missat en aning också, för hur står det till med den kritiska granskningen när syrliga kommentarer från en sparkad Garpenlöv oemotsagt blir till absolut sanning?

Juniorverksamheten tror jag förövrigt sköter sig alldeles utmärkt utan Garpenlöv. För seriös scouting är nog det Järlan bedriver när han ser juniorlagen på plats på Hovet. Vilket han gör i princip varenda match. Hur mycket har du på fötterna för såna kommentarer egentligen?

Charlie sa...

Ja du Marie, jag kanske missar poängen helt. Men jag undrar om inte du missat en aning också, för hur står det till med den kritiska granskningen när syrliga kommentarer från en sparkad Garpenlöv oemotsagt blir till absolut sanning?

Juniorverksamheten tror jag förövrigt sköter sig alldeles utmärkt utan Garpenlöv. För seriös scouting är nog det Järlan bedriver när han ser juniorlagen på plats på Hovet. Vilket han gör i princip varenda match. Hur mycket har du på fötterna för såna kommentarer egentligen?

Marie Hallman sa...

M: Tack!

anonym: det vore kalas i såfall men senast jag pratade med sundin (i början på april) så ville han mest softa runt och leva livet och var inte så värst intresserad av att ta på sig några uppdrag jjust nu, men har han ändrat sig så är ju det finemang. Har du pratat med honom?

Charlie: För mig handlar inte om vilken person som gör jobbet utan att jobbet GÖRS. Har DIF en annan lösning fine men då kan de ju svara i telefonen och berätta det då...
Garpenlöv har pengar så han klarar sig hans utgångspunkt är ju också att han vill att DIF ska ha bra socuting.

Och jag har i alla fall sett Garpenlöv både här och där under åren. Har du uppgifter som tyder på motsatsen, uppgifter som visar att han nite gjort något av värde så är det ju bara lägga fram dem.

Charlie sa...

Okej Marie, då är jag med. Jag tycker också att DIF ska bedriva en seriös verksamhet när det kommer till spelarförvärv. Jag skulle heller inte bestrida att Garpenlöv lagt mer mycket tid. Däremot kan jag inte bedöma hur väl hans arbete fallit ut. Just därför vill jag gärna invänta motivering från DIF Hockeys sida innan jag drar slutsatser, som t.ex du och Wikegård dragit. Det vill säga att DIF gjort något fullständigt vansinnigt.

När det kommer till just juniorverksamheten har jag däremot svårt att se varför det skulle behövas ytterligare en från läktaren bedömande resurs utöver a-lagets sportchef, juniorverksamhetens sportchef och a-lagdstränare. Det står jag absolut fast vid.

Svempa sa...

Marie. Här får du något att hugga på. Peter Casparsson ska visst ha rivit sitt kontrakt med Wien (Vienna Capitals) och skrivit på för Södertälje.

Anonym sa...

Nyförvärven inför förra säsongen var väl sådär, så det kanske kan behövas ett byte?

Marie Hallman sa...

svempa: Okej!

anonym: Nu var det ju Järlefelt som hade sista ordet för de värvningarna och inte Garpenlöv... det är ju Järlan som är sportchef och många av värvningarna var ju hans darlings. Sedan trodde jag att folk ville ha in Ekman, Mackan, Widing, Hannula... mfl. Eller?

Anonym sa...

Jag tycker det är pinsamt om man tror att Garpenlövs är den som upprätthåller hela DIFs scoutverksamhet.