måndag 2 maj 2011

Fasth: " Man måste ha mer tålamod"


(Victor Fasth är sugen och redo! Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Okej, då glömmer vi Norge och ser fram emot Österrike, med Viktor Fasth i målet.
 
Att han står har inget med Norgematchen att göra, det var bestämt från början att han och Ersberg skulle få börja med varsin match nu i början av turneringen sedan kommer de få spela om det.


Jag pratade lite med Fasth under pressminglet på Arlanda i onsdags, så det är inga frågor med om Norge. Men så här sa AIK-keepern om att vara uttagen till VM:

– Alltså det kändes riktigt kul när jag fick beskedet, det är otroligt kul att få chansen att vara med här.

Fasth hade ju aldrig ens varit i närheten av ett landslag innan den här säsongen. Efter att AIK åkte ur slutspelet i semifinalen har han spelat fem landskamper. Han fick chansen först i träningsmatcherna mot först Tyskland (två matcher), Slovakien (en match) och sedan mot Ryssland (en match) och Finland (en match) i Czech Hockey games.

– Det har känts bra för egen del, sedan har vi haft ett stabilt försvar så det har gått bra för mig.

Hur är det att spela på den här nivån?
– Roligt! Man märkte ju mot finnarna, ryssarna och slovakerna att det är otroligt skickliga spelare. De har så många individuellt skickliga spelare så det är klart att det blir att man måste höja sig själv ett snäpp högre då, säger Fasth och fortsätter:

– Sedan är det andra saker som man får fokusera på, som att man måste ha mer tålamod, vänta ut skyttarna längre och så. Är man inte med eller går ut för tidigt så kan det smälla fort.

När du mötte ryssarna i Czech Hockey Games, hur lång tid tog det då innan du kände att ”nu är jag hemma, nu är jag på den här nivån”?
– Jag hade kollat klipp innan matchen för att försöka få en överblick på hur de spelar så det kändes bra från början. Sedan fick jag ta ett friläge tidigt mot ryssarna, det var skönt att få ta det och komma in i matchen direkt.

 I VM är än så länge endast Erik Ersberg och Viktor Fasth anmälda. När intervjun gjordes visste AIK-keepern inte ens om han skulle anmälas som en av två eller om han skulle få vänta. Men han funderade inte så mycket på det heller då:

– Nej, äh, det är bara att kriga på så hårt man kan och bevisa att man ska vara kvar i laget och få spela. Jag kan bara påverka det jag gör själv, resten är upp till ledningen.


4 kommentarer:

Pelle sa...

Härligt med Fasth i kassen och en garant för riktigt bra målvaktsspel i Tre Kronor till skillnad från i premiären.

Marie Hallman sa...

Pelle: Jäpp blir nog bra. Enda jobbiga här är att ju bättre han spelar desto större är risken att han drar till NHL i sommar...

Anonym sa...

Det är bara bra. Hata aik.

Marie Hallman sa...

anonyn Nääää inte hata, bara älska ditt eget lag