söndag 22 maj 2011

Konsekvens i det man gör...

Måste bara ta upp det här med scouting... den är så sjukt eftersatt i Sverige och varför vet jag inte.

Hockey är big business och det vet man i NHL. Där scoutar man så att man blir blå i ansiktet.
Alla klubbar har scouter här också, som fyller i detaljerade program om allitfrån attityd och jobb i båset under matcherna och träningarna till skridskostorlek och skicklighet på isen.

Jag vill påstå att NHL-lagen har bättre koll på de svenska spelarna än vad de svenska lagen och hur sjukt är inte det. Med tanke på vad en felvärvning kostar borde även svenska lag ha minutiöst ifyllda databaser där precis ALLT bokförs. Inte bara när man värvas utan även under kontraktstiden.

En kille som har grym koll på läget och därmed är en - i mina ögon - förebild för hur man scoutar spelare är AIK:s målvaktstränare Stefan Persson.

Jag lovar att den spelare som tas hit för att ersätta Fasth - om han nu bestämmer sig för att dra, inget är klart än, kommer att vara väldokumenterad.

Persson nöjer sig inte med någon cd hit eller "han vet väl alla hur han är " dit.

Ta bara proceduren när Markus Svensson värvades. Persson kollade dels själv på killen och stämde av en massa parametrar - alltifrån hur han jobbar rent tekniskt till hur killen funkar mentalt och hur kroppen funkade fysiskt. Han dammsög sedan alla tränare som Svensson har haft på info, även de som han hade som liten kille. Persson tog referenser och grävde upp info som få gör och kände sig till slut nöjd och trygg. Och är han nöjd, då kan AIK fansen lugnt luta sig tillbaka och lita på det val som Persson har gjort.

Ett av Stefan Perssons ledord är "konsekvens i det man gör" och han lever som han lär. Full koll är bara förnamnet.

Om Fasth drar eller inte är upp till just Fasth själv. Han vill ju försäkra sig om att allt blir bra för familjen och nya bebisen som är på väg. Men oavsett vad klubbarna lovar - och de lovar gärna en massa - så finns inga garantier att det blir som de har lovat.

Jag vet inte hur stark sits Fasth har men en möjlig lösning är ju att kräva ett utlåningsavtal i kontraktet, att kräva att får jag inte spela i NHL okej då vill jag kunna åka tillbaka till elitserien istället för till AHL.

Å andra sidan... så kan ju inte AIK sitta och vänta hur länge som helst på besked om Fasth kan/ska spela eller inte. Antalet tillgängliga målvakter är inte alltför stort och Gnaget vill så klart inte bara ta någon vem som helst.

Det har varit uppe en del namn nu, Hudacek och Gerber är väl de namn som cirkulerat mest. Deadline för Fasth att dra till NHL är inte förrän 15 juni men om jag förstått mina källor rätt kan det komma ett besked från honom innan dess. Det borde börja hända saker inom någon vecka, sedan kanske beskedet dröjer men processen måste i gång nu.

Anders Gozzi är för övrigt på semester just nu (givetvis lite stand by för att ta akuta beslut om det behövs) men kommer tillbaka till jobbet i slutet av veckan. Förhoppningsvis börjar målvaktsläget i AIK klarna lite mer då.

2 kommentarer:

G sa...

Efter att ha stämt av uppgifter från diverse håll är det snarare så att både Henrik Karlsson (mångårig polare med Oscar Steen för övrigt) och Johan Backlund båda är satta på "stand by" av AIK ifall Fasth får för sig att dra över pölen. Ingen av dem kommer alltså att signa upp sig för någon klubb förrän det är helt klart hur det blir med Fasth.

Och dessa båda går före de två namnen du nämner, Hudacek och Gerber. Dessa båda kommer nog lite längre ned på listan. Och det är nog knappast så att Gozzi/Persson har bara ett enda namn att höra av sig till om Fasth skulle få för sig att dra iväg.

Samtidigt känns det som om Fasth inte har någon skithusbrådska. Han kan gott spela av de två år han med AIK och sedan dra över till NHL. Han lär ju inte bli sämre om man säger så och en målvakts "prime" är ju i åldern 30-35 år och Fasth blir ju 30 när hans nuvarande kontrakt med AIK går ut. Då har dessutom han och sambons lille teling hunnit bli två år och nog är mer "flyttbar" än vad den är som liten bäbis.

Marie Hallman sa...

G: Nja, att Karlsson och Backlund skulle vara satta "standby av AIK" är ju inte sant. Det funkar inte så. Båda har säkert blivit kontaktade av AIK som visar intresse och säger att de letar målvakt men får de ett bättre kontrakt än de anser att AIK kan erbjuda så kommer de ta det, oavsett om Fasth har bestämt sig eller inte.
Det jag skrev var för övrigt att Hudacek och Gerber är de namn som har cirkulerat mest, dvs som det har skrivits mest om. Jag vet dessuotm att det finns intresse för några ytterligare namn som varken du eller andra har skrivit om men jag vill inte dra igång någon galen ryktesspridning så jag behåller de för mig själv ett tag till.
För AIK gäller det ju att hålla alla dörrar öppna så länge som möjligt då Fasth har till 15 juni på sig att ta ett beslut.
Hur han tänker vet bara han själv men form är färskvara. Ingen vet hur han mår om två år, kanske är han skadad då, kanske har NHL-klubbarna inte samma intresse då. Så det är ju inte konstigt att han sitter i valet och kvalet nu. Det är lite smida medans järnet är varm också samtidigt som han har sin familjesituation att fundera över. Ska bli intressant att följa både honom och de andra målisarnas val.