söndag 29 maj 2011

Mattias Beck: "Det blev en nytändning"

(Beck i AIK-tröjan. Nu är det Mora som gäller -där har han fått en nytändning. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
En av mina favoritspelare huserar numera i Mora. Mattias Beck blev ju först utlånad dit och skrev sedan på en förlängning över kommande säsong.

 Och även om han känns väldigt mycket AIK och Stockholm så har han det bra där borta i Dalarna:
– Ja du, det går ingen nöd på mig! Vi har det lugnt och bra och trivs här, hela familjen, säger Beck till bloggen.


Och de har till och med börjat rota sig lite:
– Ellie (två år) går på dagis och Therese har fått jobb. Har man barn så är det lite skillnad, då måste man hålla sig mer på stället. Och Mora är perfekt för henne (Ellie). Vi bor i ett hus med stor tomt och nu på sommaren är det riktigt härligt. På vintern är det bara att köra på, ha, ha.

Becks Mora körde över allt motstånd i play off, men i kvalserien tog det tvärstopp:
– Ja tyvärr. Det kändes väl så också att i och med att vi klarade förkvalet så var det lite VM-guldstämning i laget. Alla var nöjda med det. Sedan var det bara två dagar kvar tills vi skulle ladda om för nästa grej. Det blev lite för mycket, jag vet inte varför dock.

Och ändå pratade ni ju mycket om att inte känna mättnad?
– Ja, det är klart att man har den inställningen och det är lätt att säga att man inte ska vara mätt men det är svårare att utföra det när man har spelat sex matcher på nio dagar.

Vad var tuffast med det? Mentalt eller fysiskt?
– Förmodligen var det mer psykiskt. Man försöker ta sig till kvalserien, jobbar som fan, alla är glada när det går, samtidigt har de andra varit inställda på kvalserien ett tag, när de har haft ledigt och kunnat ladda i två veckor. Och även fysiskt så är det svårt att gå den långa vägen.

Har ni lärt er något nu då?
– Jag tror det. Vi har många unga spelare som inte hade varit med i kvalseriesammanhang innan så det är klart att det har betydelse, nu har alla fått lite mer rutin.

Växjö gick upp och det kom in ett nytt lag, SSK i serien. Vad tror du om de så här långt?
– Det är ett litet frågetecken sådär men de skrapar säkert ihop ett bra lag ändå. Det känns öppet i toppen, det är många lag som är med och slåss om platserna så det blir lite kul när det blir lite jämnare i toppen.

Vad tror du om Leksand som inte heller orkade lyfta i kvalserien?
– Mmm de hade det tungt förra säsongen också men får säkert ihop ett namnkunnigt lag och kommer säkert vara med och slåss.

Malmö storsatsar. Dina tankar där?
– Att de kommer få ihop ett bra lag på pappret. Men det gäller att utföra det bra sedan också. Man märker att de menar allvar.

Är det inte lite irriterande att behöva möta ett lag som kanske har fyra, fem gånger större lönebudget än de flesta andra?
– Nej, det är bara kul att det händer saker! Det är bara kul att möta såna lag, det är inspirerande. Alla vill ju slå dem nu!

Kommer Malmö segla på där i toppen?
– Nja, segla vet jag inte men de kommer säkert vara med där uppe så klart.

Och Mora?
– Vi har också ett lag som vill vara med och slåss om de där tre kvalserieplatserna. Vi har inte pratat målsättning än men i och med att vi var i kvalserien nu så vill vi ju dit igen, säger Mattias Beck.

Varför han inte fick vara kvar i AIK har Gnaget aldrig förklarat riktigt, men det har han lagt bakom sig nu och bytet till Mora förde med sig en hel del bra saker och därför blir han nu kvar i en säsong till:

– Mora var nöjda med mig och jag trivdes bra. Jag har bra för troende för Harald och så, det kändes dumt att byta bort det. Det har funkat bra här, jag har haft bra motivation. Det var kul att få lite miljöombyte och få komma till ett nytt lag, få en annan roll i laget, träffa en ny tränare. Folk ser lite på en med andra ögon så det blev en nytändning för mig.

 På vilket sätt har du fått en annan roll?
– Jag har fått ta mer ansvar, det känns som att man har fått en viktig roll i laget och då växer man lite med den uppgiften också. Bara det att man får ny tränare och nya lagkompisar gör att man får börja om på noll, då skaffar de sig en egen uppfattning. Det har varit bra för mig att få börja om från noll.

Har du hållit löftet till dig själv då? Att inte spela så mycket efter humöret?
– Absolut. Det har blivit bättre och bättre. Jag har inte så djupa svackor nu, har försökt vara mer jämn. Man kommer ju alltid in i svackor som spelare men det gäller att inte sjunka för djupt och det har jag blivit bättre på. Det märktes framför allt i slutet av serien när man hade kommit in i grejerna, säger Mattias Beck.

 Och jo, AIK följer han fortfarande även om det är Mora som fokus ligger 100 procent på nu. Men det finns en hel del svartgult i hjärtat fortfarande så han håller koll på vad som händer och vad de gör. Och en del spelare är ju kompisar för livet:

– Man tappar alltid kontakten med några när man byter klubb men till exempel Liwing och jag har ju varit kompisar länge, så vi är det fortfarande.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En klar favorit i AIK men helt rätt ändå att Gozzi lät han gå. (som även Liwing borde få göra)

Beck är en bra "medel" spelare men det hade vi för många av i AIK.

Mårten sa...

Härlig intervju :-) Men frågan är dock om Beck tyvärr inte blir bättre än en habil hockeyallsvensk spelare. Det där sista lilla extra för att bli bra i elitserien verkar han sakna tyvärr.

I Mora får han dock spela under seriens klart bäste tränare och det skulle inte förvåna ett dugg om Mora kommer till kvalserien på nytt. Inte minst med tanke på att de har stärkt upp på målvaktssidan nu också (Värvat mycket duktige Christoffer Bengtsberg).

Anonym sa...

Hej Marie! Måste först tacka för en sanslöst grym blogg. I särklass bästa bloggen jag läst om hockey. Fortsätt med det du gör.

Idag kom det upp ett ryckte om att "Nyllet" kan vara på väg hem till AIK. Vore intressant om du kunde kolla med Anders Gozzi hur läget är.

Marie Hallman sa...

anonym: Fast jag tycker det var fel. Beck har så mycket hockey i sig, synd att han inte blev kvar. Jag tycker Liwing är helt okej oxå för övrigt så vi har lite olika syn där :)

Mårten: Fast det är ju det lilla extra han har! Det som han däremot har emot sig är ojämnheten, att han är för mycket en humörspelare, så det är bra att han jobbar på det. Talangen, tekniken och farten har han ju!
Håller med dig om Mora dock, ser intressant ut.

Anonym: Tack!!
Men du Nyllet...det ryktet är nog mer önsketänkande än något annat. Han har ju gått ut och sagt själv att han tänker spela i NHL, det är det och inget annat som gäller. Sedan kanske han tränar lite ute på Ritorp, ungefär som DIF låter gamla DIF spelare träna med dem men det är mest för att vara juste och ha en bra relation.
Jag kan absolut fråga Gozzi vad han har att säga men som sagt, känns mer som ett önsketänkande än något annat.
Nyllet har för övrigt ryktats till AIK i jag vet inte hur många år. Men det förblir just det och inget annat.