fredag 29 april 2011

Nicklas Grossman: "Man får leda med gott exempel bara"

(Nicklas Grossman har lärt av de bästa. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Äntligen dags för Sverige att ge sig in i leken. Norge i kväll klockan 20.15.

Här är ett snack med 26-årige Dallasbacken Nicklas Grossman, tidigare i SSK, som hann hem för att vara med i Czech Hockey Games för en vecka sedan och som nu blir en av de tyngre kuggarna i Tre Kronor i VM:


– Det var skönt att vara med i Teckien! Jag missade ju sista tio matcherna med Dallas på grund av en skada, nu kunde jag komma i gång och känna om allt funkar bra och det gör det.

Hur var det att spela på stor is?
– Det kändes helt okej och på så vis var det ju bra att jag missade några NHL matcher på slutet för då blev det inte att man kom direkt från den lilla till den stora isen. Det hann gå lite tid emellan sista matchen där och första här och då blir det lättare. Det är mycket svårare att vänja sig när man kommer direkt till VM och ska hoppa in och byta på en gång till stor is. Nu har jag fått lite matcher i benen inför VM, det känns bättre.

Vad vill du ha för roll i den här upplagan av Tre Kronor?
–  Jag har varit med några år och fått några år på nacken och erfarenhet är erfarenhet så jag ska bara gå in och spela som jag brukar göra, det är ju för att de gillar det som jag är med, så jag kommer inte ändra på något.

Men beskriv din spelstil för dem som inte vet?
–  Det är väl att spela enkelt, köra hårt. Däremot kan jag inte snitsa till det, ha, ha. Jag får försöka spela rejält. Det är lite min roll att vara defensiv back och hålla rent fram för mål och, spela mycket i boxplay och så.

Det var någon som sa – och det håller jag med om – att du är väldigt lik förre AIK och NHL-backen Mattias Norström. Både om man ser dig på isen men också vid sidan om?
–  Ja, ha ha det kan nog stämma. Och ser man på hans karriär så har vi lite samma spelstil, men det var det som gjorde honom stor, han gjorde alltid jobbet, han var inte flashig och gjorde kanske inte så många poäng men han var väldigt jobbig att möta och det är ju så. Det är roller i hockeyn. Det gäller att hitta sin roll och det här är min.

Har ”Notan” varit en förebild för dig?
– Ja, delvis. När jag var yngre visste jag inte vilken sorts hockeyspelare jag skulle bli men sedan när man blev äldre så ramlade man in i ett fack och sedan ser man och får höra från andra att så här ska du spela för att bli framgångsrik. Jag har fått tips från coacher också om det och så såg jag väl själv att det funkade så då blev de lite att jag spelade som Notan. Det var faktiskt många som sa, ”spela som han” och då blev det så fast jag skulle vilja kunna göra lite kul grejer jag med, säger Nicklas Grossman med ett väldigt brett leende.

Men oavsett om han gör konster eller inte så är det största intrycket känslan av ledare, av vinnarskalle. Någon som tar ansvar för gruppen på alla möjliga sätt.

Hur är du som ledare?
– Jag spelar hårt på isen men är lugn vid sidan av den.

Är du en sån pådrivare som står och skriker på andra?
–  Nej jag är inte sån, och alla är så bra här så de vet vad de ska göra. Det är ingen som behöver skrika utan man får visa på isen istället, leda med gott exempel där, avslutar Grossman.

Den här matchen ska väl vara tre säkra poäng. Känns det som.Men man vet aldrig, kolla bara på Tyskland som efter 36 matcher äntligen tog sin första seger över Ryssland och dessutom nollade superstjärnor som Ilya Kovalchuk. Ingen underskattning i kväll, please!

2 kommentarer:

Anonym sa...

kul!, me korra, du skriver om jmf notan och sen skriver du "säger M.N."
/ thomas

Marie Hallman sa...

thomas: ah tack jag var lite för trött där, bra att du noterar :))