lördag 16 april 2011

VM-truppen börjar ta form


(Tre Kronor - februariupplagan. Delar av den är nära VM-plats nu. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


13 dagar (om ni läser detta i dag lördag) kvar till VM i Bratislava.
Det kanske inte känns som det hetaste nu när våren bara dundrar in men för en hockeydåre som mig så känns det som en smaskig efterrätt eller möjligen nattamat på seriespelet här hemma.

På torsdag, lördag och söndag kommande vecka spelas Czech Hockey Games, som är sista rundan i Euro Hockey Tour och på ett sätt även blir ett genrep inför kommande VM.



Pär Mårts har ju sagt att han kommer köra med det som är en grundstomme till VM lag där och i dag, lördag, kom truppen (se längre ner i inlägget).

Tre Kronor åkte ju på en rejäl utspelning av Slovakien i fredags, 1-5,  lite lattjo när man vann i onsdags mot samma lag. Men nu är ju inte alla de som var med då med kommande vecka eller i VM.

De som får lämna jakten på en VM plats är backarna: Pierre Johnsson, Luleå, Klas Dahlbeck, LHC, Stefan Johansson, AIK och Oscar Eklund, Djurgården samt forwards Björn Melin, Fribourg Gottéron, Sebastian Karlsson, LHC, Simon Hjalmarsson, Luleå, Pontus Petterström, LHC, Jesper Fasth, HV71 (den enda som gjorde mål ifredag by the way), Niklas Lasu, Frölunda, Anton Lander, Timrå, Patrick Cehin och Daniel Widing, Djurgården samt Andreas Jämtin, LHC.


Truppen som spelar Czech Hockey Games ser ut så här (jag har lagt till NY för de spelare som inte varit med i de träningslandskamper som har spelats fram till nu)

Målvakter:
Anders Nilsson, Luleå, Viktor Fasth, AIK

Backar:
Tim Erixon, Skellefteå (NY), Nicklas Grossman, Dallas (NY), Calle Gunnarsson, Toronto (NY), David Rundblad, Skellefteå (NY), Mattias Ekholm, Brynäs, Daniel Fernholm, Dynamo Minsk, David Petrasek, Dynamo, Minsk,  Staffan Kronwall, Djurgården.

Forwards:
Niklas Persson, Neftekhimik Nizhnekamsk, Jakob Silfverberg, Brynäs, Jonas Andersson, AK Bars Kazan, Dick Axelsson, Färjestad (NY), Mikael Backlund, Calgary (NY), Jimmie Ericsson, Skellefteå, (NY), Loui Eriksson, Dallas, (NY), Magnus Pääjärvi, Edmonton, (NY), Mattias Sjögren, Färjestad, (NY), Mattias Tedenby, NJ Devils, (NY), Martin Thörnberg, HV71, Rickard Wallin, Färjestad, (NY) och Tom Wandell, Dallas (NY).

Enligt uppgifter i annan media, bland annat i Hockeybladet så är Erik Ersberg, nybliven KHL-mästare med Salavat Julajev till frågad. Jag antar, men det är min gissning, att Anders Nilsson får tacka för sig efter Czeck Hockey Tour och att det därmed blir Ersberg, Fasth och någon målis från NHL som anmäls sedan till VM.

Lär bli några små ändringar bland utespelarna också, men inte alltför många. Ska bli intressant detta. Det är helt uppenbart att det inte är någon nackdel att ha varit med under Pär Mårts tid som förbundskapten i Småkronorna men tja, varför inte. Det är dags för nya spelare att kliva fram och bli hjältar i Tre Kronor och de som har haft Mårts förr som förbundskapten är ju väl inskolade i systemet. Intressant!

Personligen tycker jag att det är roligt för både AIKs Viktor Fasth och Djurgårdens Staffan Kronwall att de är med så här långt. VM känns inte helt omöjligt heller för duon som inte varit aktuella under BÅG men nu får en chans. Liksom  Dick Axelsson som nu får en ny chans efter att ha varit i BÅGs frys några år. Kul också med Daniel Fernholm som har tagit stora kliv fram i Ryssland och Jonas Andersson som trots strul på andra sidan kämpat sig med så här långt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är det lattjo att vi ena dagen förlorar med 1-5 när vi vunnit bara någon dag tidigare? Vi hade nog vunnit den andra matchen också om samme målvakt hade stått...;-)

Marie Hallman sa...

anonym: för att det var sån jätteskillnad. Jag såg delar av matchen på slovakisk webbtv (!!) fattade inte vad de sa men det såg ut som om Sverige körde över Slovakien i onsdadgs och i fredags var det tvärtom. Men visst, Nilsson är inte inne i samma zon som Fasth. Det ska sägas.

Anonym sa...

Slovakien kanske gick på nittio procent i första matchen, varför det gick lite för lätt för Sverige, som sedan trodde att det skulle gå lika lätt i match två. Rätt vanligt att sådant sker i hockey. Hade Fasth stått tror jag dock att Sverige hade haft chansen även i den andra matchen, men jag tror inte att man kan skylla på målvakten.

Anonym sa...

Fash är inte så j♠vl bra som alla ni här tycker. Stör mig så innerligt på att alla tror att han kommer ta en va de 2 förstaspadarna i VM. Ersberg tar en av dem + Mårts har också sagt att de väntar in en keeper från "andra sidan pölen".

Anonym sa...

Anonym: Fasth ÄR bra. Det går inte att påstå något annat. Varför skulle man vara sämre bara för att man spelar i ES? Fasth kommer att vara en av de "från andra sidan" nästa säsong.

Anonym sa...

Fasth är kanonbra. Tvåa i målvaktsligan i ES och en bra 3e keeper i VM. Kommer sitta på bänken utan att gnälla.

Marie Hallman sa...

anonym: mycket möjligt att det är så ja.

anonym gånger tre, jag både håller med allihop och inte... eh hur går det ihop? Jo så här. Fasth är BRA men jag tror att Mårts tänker sig någon från NHL och Ersberg som 1 o 2 och Fasth som trea. MEN jag har gärna fel på den punkten!