fredag 8 april 2011

The winner takes it all (plus lite om kontrakt och Almtorp)

Ni kan texten: The winner takes it all, the looser has to fall". Precis så är det.

Jag ser verkligen inte fram emot den här matchen. Jag ser gärna både SSK och Modo kvar i elitserien och jag önskar så att det fanns en annan serieordning. En där det gick att ta sig upp utan att ett lag ska skickas ner i skiten. Eller att det åtminstone  fanns en större vilja till samarbete mellan ligorna.
Det är helt sinnessjukt att två lag som var en match från slutspel nu ska göra upp om vem som ska ner i den ekonomiska misär som stavas hockeyallsvenskan.

Det är helt sjukt att det skiljer runt 36 miljoner i intäkter per säsong - över en natt. Elitserien är beroende av spelare från allsvenskan, är beroende på att klubbarna i den ekonomiska misären producerar spelare som de sedan kan ta över. Men hjälpa till ekonomisk så att de klubbarna klarar sig? Icke då. Det är helt sjukt.

Båda lagen hade kunnat undvika eländet men spelade sig hit tack vare några insatser i bland annat kvalserien där de såg ut som en påse nötter på isen. Så visst, de har sig själva att skylla. Det tråkiga är att alla eldsjälarna ute i klubbarna, de som inte har agerat nötter utan som dag ut och dag in  - och oftast oavlönat - sliter röven av sig för svensk hockey också drabbas. Det är de jag lider med i den förening som nu åker ur - vilken det än blir.

Spelarna klarar sig alltid, inte minst ekonomiskt. Värre är det för den kanslipersonal som får börja stämpla. Eller de ungdomsledare som får det än mer knapert i sitt redan tuffa arbete att ta fram nya världsspelare  - åt de andra lagen.

Men nu är det som det är och det enda som är bra med den här matchen är att båda spelarna har det i egna händer. Det kommer inte behövas spekuleras i om någon lagt sig eller inte tagit i eller vad fan som helst i de andra matcherna. Vinnaren vinner och förloraren förlorar. På alldeles egen hand.

Det sägs och skrivs mest överallt att det bästa för svensk hockey vore att SSK åker ur. Vilket jävla skitsnack. På vilket sätt skulle det vara bättre? Modo har fostrat många fina spelare genom åren men nu? De senaste åren har man bara gått ner sig på alla fronter, inklusive juniorverksamheten så varför skulle det vara "bättre för svensk hockey" att just SSK åker ur?

Faktum är att det är tvärtom. Om man nu ens ska ha såna här diskussioner, jag är tveksam till det. Men. Och det finns några feta men här. För så här är det:

Åker Modo ur kommer diskussionerna om kvalserien alternativt en utökning av antalet lag till 14 att ta fart.

Åker SSK ur blir reaktionen ett "jaha ja". Sedan tystnad.

Åker Modo ur kommer hockeyallsvenskan bli glödhet nästa år. Säg det allsvenska lag som inte vill dänga till the "heart of hockey" Lyckas Modo (med några NHLmiljonärers hjälp) behålla sitt stjärnspäckade lag så kommer hockeyallsvenskan bli en attraktion rikare och höja publiksiffrorna överallt.

Åker SSK ur, tja. Vem bryr sig. Typ. SSK kommer få spela med ett allsvenskt lag, något annat har man inte råd med och tja. Det kommer inte öka tempen i hockeyallsvenskan direkt.

Åker Modo ur kommer Peter Forsberg, Marcus Näslund med flera att dämpa fallet med en och annan hjälpande check i handen. Jag kan inte se något annat. Klubben kan därmed göra en rejäl makeover och en nysatsning som kommer bli lönande för såväl svensk hockey som Modo på sikt.

Åker SSK ur kommer... ja , nä. Det är just det. Ingen kommer stå där med en check i handen och vilja dämpa fallet. Klubben kommer bara få det än svårare att bedriva den ungdomsverksamhet som varit med och tagit fram NHLspelare som Micke Samuelsson, Niclas Bergfors, Anze Kopitar, Jonte Ericsson och Jhonas Enroth med flera.

Det är summa summarum "bättre för svensk hockey" att Modo åker ur. Om man nu ens ska hålla på det resonemanget. Och det är som tur var inget tyckande som avgör i kväll, utan endast insatsen på isen.

Hur matchen slutar tänker jag inte ens spekulera i. Känns helt jävla omöjligt. Det enda som är klart är att det i kväll inte är det lag som är skickligast som vinner. Det är laget som lyckats hålla huvudet mest kallt och har studsarna med sig. 

Jag kommer inte vara på plats. Men matchen sänds i TV10 (och Viasat Hockey) så jag kommer se den där och - om det går - försöka ringa in kommentarer efteråt. Beror väl på hur matchen slutar hur det går med det.


Till sist... när det gäller kontrakt i SSK. Så kan det vara bra att veta följande OM SSK åker ur...

En del spelare har klausuler där de kan säga upp kontraktet, andra har det inte. Jocke Eriksson har det till exempel  inte. Det har han berättat själv för mig.

DÄREMOT har klubben, SSK, som alla andra elitserieklubbar skrivit in i avtalet att KLUBBEN har rätt att säga upp alla kontrakt vid en degradering. Detta för att inte klubben i så fall har råd med de löner som nu är avtalade och för att man skulle gå i konken direkt utan möjlighet att omförhandla lönerna/kontrakten.

När det gäller Jonas Almtorp blev jag förvånad över att höra uppgifterna om att han har skrivit på för Djurgården. Jag vet att han ville stanna i SSK och när jag frågade honom för en vecka sedan hur läget var så berättade han att han och SSK visserligen inte förde förhandlingar men förde ett snack i positiv anda och att en förlängning inte såg helt omöjlig ut.

Detta för en vecka sedan alltså. Jag vet inte vad som har hänt efter det eller om uppgifterna om att han signat DIF stämmer,  men det får visa sig när krutröken efter kvällens ångestmatchh har lagt sig. (Almtorp är för övrigt inte assisterande kapten som det står lite här och var, det A:et flyttades över på Månsson för några matcher sedan redan)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas verkligen inte att Dif har värvat Almtorp!!! Det är absolut inte den spelare vi behöver i dagsläget! :-(

Anonym sa...

Hej Marie,

Förstår att du vill han SSK kvar i elitserien MEN jag tycker att dina punkter som du radar upp talar mer för Modo än SSK.

Allsvenskan behöver inte bli bättre utan elitserien behöver bli bättre. Förstår givetvis att detta också är en ekonomisk fråga där folk riskerar förlora jobbet. Men det hela handlar ju om hur man bygger upp sin organisation.

Bör man inte som förening planera långsiktigt och lag som SSK, som ofta är botten tippade, bör ju vara förberedda på detta.

Att Modo skulle tillföra mer till allsvenskan tror jag inte. I allsvenskan finns redan lag som Malmö, Leksand, Rögle m.m Viktigare är då att Modo klarar sig kvar då de enligt dina punkter framstår som den starka föreningen i grunden. Och detta är viktigt för att få en stark elitserie.

Må bästa laget vinna oavsett vilket det nu är....

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja det var väl lite oväntat i såfall. Fast jag tycker han har en del hockey i sig.

Anonym 2: Är det någon serie som behöver bli bättre så är det ju allsvenskan. Den är basen som elitserien sedan drar nytta av. Och hur i hela världen ska SSK kunna planera? Det är ju för att man hamnat i en ond cirkel med kvalserie = kommer in sent i värvningscirkusen, osäkert med pengar, svårt att planera, får ta in halvdanna värvningar, hamnar i kvalserien osv som det ser ut som det gör i klubben. Bland annat.
Men som du säger.Nu är det ju inte tyckande som avgör matchen. Det är spelarna. Så jag säger som du, må bästa lag (för dagen) vinna.

Anonym sa...

Klockren analys! Tack Marie.

Svempa sa...

Det är dags att stänga av respiratorn nu för sportklubben. Laget har räddats kvar ett par år i följd nu via kvalserien och det är bara att inse att det inte går att leva det livet hur länge som helst.
Skulle MoDo klara sig kvar är jag övertygad om att laget är en slutspelskandidat igen redan nästa säsong. Men skulle SSK klara sig kvar är det bara kvalserien igen som gäller. Mer än så lär det inte bli. Därför är det bäst att rycka ur sladden i en livsuppehållande respirator som kallas kvalserien för Södertälje. Göra som AIK - inse sjukdomsinsikten. Bygga långsiktigt. Du skrev själv att SSK har en fin ungdomsverksamhet. Börja bygg där - bort med alla finländare som bara åker runt på en grilla och som hellre går på krogen och kör rattfulla (läs: Helenius) än som gör sitt bästa för laget.

Bort med allt gammalt skräp i organisationen. Bygg helt nytt med nya fräscha namn. Prio 1 bör vara att anställa ikonen Anders Eldebrink, antingen som tränare eller sportchef. Sen behålla talanger som Kilström, Heed, Gregroz och bygga vidare därifrån.

Skulle SSK hålla sig kvar blir det samma gamla vanliga visa - det blir köp av några avdankade finländare, några andra medelmåttiga lirare som inte platsar i något annat elitserielag och så är ekorrhjulet igång igen med kvalseriespel som följd.

Anonym sa...

Hur mycket det än smärtar att se Sport än en gång trilla ur, så kan jag inte annat än hålla med det senaste inlägget. Bygg om, bygg nytt, bygg rätt.

Anonym sa...

Men Marie visst kan SSK planera, allt handlar ju om att spela efter sina förutsättningar. SSK har ju inte varit en slutspelskandidat på flera säsonger. Så organisation och trupp BÖR då kunna planeras efter just de förutsättningarna.

Och sen det här med allsvenskan stämmer inte riktigt heller. Det finns rätt så många lag i elitserien som väljer att plocka upp spelare från sina egna led. Där DIF Brynäs SAIK är de främsta ja även aik har börjat på denna väg. Så alla spelare går inte genom allsvenskan.

Sen finns det ju också spelare som kommer upp från allsvenskan men så är det ju i alla ligor.

Jag vill inte på något oseriöst sätt klanka ner på SSK utan dessa inlägg är fullt ut seriösa.

Må bästa lag vinna idag...

Anonym sa...

Kan hålla med om att SSK borde tänka om, Tänka nytt och sparka de som inte tillför något (Jonsson) Allt den mannen gör är att lägga sig i alla andras arbeten! Gör ditt eget.

Ser dock det som ett framsteg att man fick Per nygårds inför säsongen då denne är en väldigt smart och kontaktrik människa.

När det gäller spelares gå eller inte genom allsvenskan så beror det ju lite på. Lag som SAIK, DIF och Brunsås har gjort det bra när man plockat från egna led medans det finns lag som inte satsat på sina juniorlag utan skickat ut unga spelare till allsvenska lag istället.

//

Förevigt trogen Sportklubben

Anonym sa...

Som vissa tycker är det aldrig bättre att åka ur! På vilket sätt kan det bli bättre ur Sports synpunkt, aldrig!
Ikväll står det precis som underbara Marie påtalar arbetstillfällen, ungdomsverksamhet mm på spel.
Ikväll hoppas jag att det föds nya hjältar. Riku, Månsson, Blaz, Tim, Chabbi, Floda mm. Våga och visa att Tälje är och kommer aldrig vara en parantes! Över 100 år och 7 sm-guld!

Brin SSK Brinn

Anonym sa...

Grymt bra inlägg Marie! Den stora glädjen om SSK vinner ikväll är inte att spela ut Modo, långtdärifrån. Det är att tysta det mobbande mediadrevet som favoriserar Modo så oerhört och svartmålar SSK.
Har dock hört indikationer på att missat ES kontrakt kommer vara mer förödande för SSK än att man missar massa spelare, men får hoppas på att detta inte stämmer.
Riktigt ödesmättad känsla i kroppen just nu, känns som man sitter och väntar utanför operationssalen för att se om ens nära vän skall överleva...

Anonym sa...

Riktigt bra Marie!
Men anonym: "SSK har ju inte varit en slutspelskandidat på flera säsonger." säger anonym. En match ifrån AIK i år så det var ju långt ifrån...
För övrigt så har alla de som tror att det är bättre att börja om i AS tyvärr ingen som helst koll. Då har man absolut inte förstått vad det kommer innebära ekonomiskt och organisatoriskt att flyttas ner. Även om det finns de som tror att det är positivt att bli av med delar i organisationen. Hur kan man tro att man ska få något bättre för inga pengar? Tyvärr står inte folk på kö för att jobba för ingenting. Att börja om och satsa på ungdomarna... hur ska det gå, hur ska klubben ha råd att lägga resurser på bättre tränare till ungdomarna osv. Tyvärr, det finns inget som är bättre med att åka ner i AS. Gör SSK det ändå, ja då får alla bita i det sura äpplet och alla de som sagt att det skulle vara bättre med AS och börja om är då välkomna att komma och jobba gratis! Att vara kvar i ES är naturligtvis bäst, men SSK behöver oavsett se över ett å annat...

Anonym sa...

nu är det nog godnatt och bye-bye SSK...

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack själv för att du läser!

Svempa: Har för mig att du håller på AIK. Med tanke på hur nära Gnaget var kvalserien är lite ödmjukhet på plats.

anonym: Men det finns inget att "vinna" på att åka ur. Du bygger inte lättare där, tvärtom.

anonym: jo men det är klart svårare att göra det utifrån de förutsättningar man får när man hamnar i kvalserien år efter år, det blri en nedåtgående spiral som är svår att bryta.

för evigt trogen: ja visst behövs en total genomlysning av klubben. såär det.

brinn ssk brinn. Blev inga hjältar tyvärr. måste till nya nu under kommande säsong. Det är nu klubben verkligen kommer att prövas.

anonym: Jag vet vad du syftar på, jag ska kolla det på måndag. Inget händer i hlegen utan det blir ju då. har du mer info, snälla mejla då, lägg det inte här. villl inte tipsa de andra mediarna som läser här.

anonym helt rätt . Finns INGET positivt med allsvenskan men nu är det bar bita ihop

anonym ja tyvärr

Svempa sa...

Marie: Nej då minns du fel. Jag har hållit på Södertälje sedan 1984, då laget var nära att nå SM-final men åkte i semin mot just AIK. Men anledningen till min "bitterhet" mot klubben är att jag är så himla trött på alla klåpare och amatörer som har styrt vår klubb dit den är idag.

Det enda jag vill är att Södertälje ska ha en kompetent klubbledning som kan bygga ett lag, något som har saknats de senaste 15 åren. Allt sedan Mats Hallin och Ulf Taavola togs till klubben har allting gått snett. Det var där som allting startade.

Hoppas Anders Eldebrink kan komma hem och rädda det som räddas kan.

Marie Hallman sa...

Svempa: ah förlåt! Då ber jag om ursäkt. Förstår hur du menar. Och jag håller med dig om att något varit skevt senste åren. Måste till en ändring.Absolut.