tisdag 26 april 2011

silly season SSK: Ytterell in och sportchef Jonsson ut

SSK kämpar på med sitt lagbygge, på tisdagen gick man ut med beskedet att 19-årige backen Alexander Ytterell spelar i A-laget kommande säsong.

Ytterell fyller 20 år i sommar, han gjorde 33 poäng (15+18) på 40 matcher i J20 i vinter. Han hann med två a-lagsmatcher också och jag vet inte om ni minns men jag gjorde en intervju med honom då, som ni hittar på den här länken.

Där berättade han att han ville vara " den offensiva backen, som sätter igång uppspelet och slår avgörande passningar och kan göra en del poäng."

Ove Karlsson, lagledare i SSK J20 sa så här i vintras om Alexander Ytterells spelstil:
“Ska man jämföra med någon så är han lite Janne Huokkotyp, båda är rightare och gillar att hålla i pucken. Han har bra spelförståelse och följer med i anfallen bra men är samtidigt bra defensivt. Han spelar mycket pp och många av målen är pp-mål.


Ytterell är född i Vetlanda, har spelat juniorhockey i Nässjö, Luleå och förra säsongen i SSK och säger i dagens pressmeddelande att han vill vara en av sex ordinarie backar. Han har en skön attityd och det ska bli kul att se hur han klarar klivet upp till en ordinarie plats (om det nu blir så) i a-laget.

SSK gick i dag även ut med beskedet att klubbdirektören Stefan Jonsson lämnar sin plats - men inte direkt utan det ska rekryteras en ny klubbdirektör först och enligt pressmeddelandet kommer ett byte på posten att ske "senast i oktober".

Jonsson har varit totalt 10 år i SSK:s ungdoms- och juniorverksamhet, har spelat i klubben under 13 seniorsäsonger, har gjort fyra säsonger på marknadsavdelningen och fyra säsonger som klubbdirektör.

"Det har varit väldigt lärorikt och mestadels fantastiskt roliga år, men det har också varit tufft. Mina
medarbetare har varit fantastiska och jag har lärt känna enastående människor med
enorma hjärtan för föreningen. Jag tycker att det är dags för en förändring för klubben och
jag känner också ett stort ansvar för den situation som SSK nu är i. Det är även dags för
mig att gå vidare för att fortsätta att utvecklas, tack för alla underbara år"
säger han själv i ett pressmeddelande.

Jonsson har fått mycket kritik, framför allt senaste säsongen och särskilt mycket efter degraderingen.
Samtidigt finns det många som säger att han har varit en klippa på att dra in pengar till föreningen och att han gjorde ett kanonjobb på marknadsavdelningen.

Det man kan konstatera är ju att något i SSK inte har funkat. Att klubben har åkt jojo upp och ner till kvalserien beror på dels på risiga värvningar av bland annat halvdanna dyra importer som inte har levererat och dels på att man hamnat i en ond cirkel där spel i kvalserien gjort att man kommit efter i värvningsracet varje år och vad finns då kvar? Jo halvdanna dyra importer som kostar mer än de levererar.

Nu säger jag INTE att alla SSK:s importer varit usla, det finns de som varit bra också, tex  Arto Laatikainen och Petri Pakaslahti (som dock var skadad senaste säsongen) men det känns som att det varit lite väl mycket släcka bränder istället för att bygga genomtänkt de senaste åren.

Å andra sidan är inte allt Stefan Jonssons fel. Den som tror det gör det lätt för sig. Jonsson har jobbat tillsammans med en styrelse som är lika medansvarig den för de beslut som har tagits. Och man har jobbat med en minimal budget. Det bör man komma ihåg.

Och det viktiga nu är egentligen inte vem som får gå eller vem det ska läggas skuld på, det känns rätt oväsentligt, det som har varit har farit. Det viktiga nu är att hitta en långsiktig strategi som man inte bara snackar om utan håller sig till. Det krävs en genomtänkt satsning, vilket inte är lätt samtidigt som man är sent ute i värvningsracet i år igen. Men då gäller det att inte få panik och det är lättare att hålla paniken undan sig om man har en långsiktig strategi att jobba efter.

Det var synd att man inte fick behålla Mattias Carlsson, ska det lyckas med unga spelare i laget behövs även några äldre, rutinerade som håller i hop bygget. Återstår att se om Robban Carlsson och Jocke Eriksson blir kvar, jag hoppas de blir det. De skulle kunna betyda mycket för försöket att vrida SSK upp på rätt spår igen.

Inga kommentarer: