torsdag 14 april 2011

Silly season DIF: Järlefelt om läget just nu

(Järlefelt svarar på allt möjligt om läget i truppen just nu. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Jag hade samlat på mig en bunt frågor till Djurgårdens sportchef Janne Järlefelt som har mycket att stå i och därför har varit lite svår att nå.

Men nu har jag fått tag på honom mellan två grejer och i all hast tagit upp alla frågor vi hann med. Så här säger Järlefelt om…


… målvaktsfrågan, vad man letar efter just nu:
– Vi ska ha en målvakt till (utöver redan kontrakterade Sandberg). Det ska vara en som ska vara uttalad förstekeeper från start, sedan är det så klart alltid tävling om vem som ska fortsätta ha den platsen.

… Djurgården har eller har haft kontakt med Micke Tellqvist:
– Jag har haft kontakt med hans agent. Det har jag haft.

… Tellqvist fortfarande är med på kartan?
– Det är han fortfarande. Vi har inte strukit honom i alla fall, man kan inte stryka någon förrän man vet vad man har fått kontrakterat.

… Djurgården är intresserat av Gustaf Wesslau?
– Vi är intresserade, ja. Han finns också på vår lista.

… hur landet ligger med Mark Owuya?
– Vi vet ju inte vad han vill eller var han kommer vara så det kan jag inte svara på. Och eftersom Mark har spelat de här träningslandskamperna med Tre Kronor så finns det en regel som säger att NHL-klubbar inte får kontakta honom så länge han är aktuell för en VM-trupp. Så därför har det snacket, de emellan, dragit ut på tiden och vi har inte kunnat få besked. Men nu är han ju inte aktuell för VM-längre och då har det väl tagit fart antar jag.

… det kan bli aktuellt med att låna in Mark från en NHL-klubb. Hans agent aviserar att en sån lösning är tänkbar, men vad tycker DIF om det i så fall?
– Det kan man väl tänka sig men då måste vi ha garantier att han stannar hela säsongen ut.

… hur länge Djurgården kan vänta på besked från en målvakt de själva är intresserade av?
– Vi vill ha det klart så fort som möjligt. De två senaste åren har vi mist en målvakt i maj. Först försvann Danne Larsson, fast han sa att han skulle vara kvar. Sedan var det Wesslau som fick NHL-kontrakt i maj och vi vill inte sitta i den situationen igen så vi jobbar på en snar lösning där vi har en målvakt som vi VET stannar. Den som skriver på, där vill vi veta att han stannar och spelar hela säsongen. Annars hade vi ju lika gärna kunnat signa Mark för länge sedan. Men det har vi inte gjort när vi inte vet hur det blir där. Sedan är det ju alltid två parter som ska säga sitt men vi vill ha en lösning - så fort som möjligt – med en som vi VET stannar.

När det gäller backar så har följande nio backar kontrakt just nu med Djurgården: Victor Bartley, Josef Boumedienne, Fredrik Claesson, Alexander Deilert, Philip Holm, Andreas Holmqvist, Stefan Lassen, Kim Lennhammer och David Printz.

Så här säger Järlefelt om…

… Holm och Lennhammer kommer ha en permanent plats i a-laget eller om de kommer skickas upp och ner till juniorlaget?
– Det får resultatet visa om de kommer åka upp och ner eller inte. Vi vill ha totalt nio backar men som det ser ut nu så vill vi ha in en back till. Det innebär ju då att en av dem som finns nu på listan ska bort. Vi får se hur vi löser det.

… var man ska ”göra av” den back som blir över?
– Vi får se om det blir utlåning eller lösa ut spelare eller vad det blir. Det är en lösning som vi måste hitta på något sätt. Det är inte bara vi som bestämmer det, utan det är flera parter inblandade. Det är inte bara att ”göra något” utan fler parter är inkluderade i en sån lösning, så vi får se vad det blir.
 
… Josef Boumedienne har utnyttjat sin option att lämna klubben
– Han blir kvar. Han har inte utnyttjat optionen och vi räknar in Josef i vårat lag som det ser ut just nu, eftersom han inte har utnyttjat sin option. (Fotnot: Det är bara Boumedienne som kan bryta kontraktet, DIF kan det inte)

 …San José/San Antonio Rampage back Jhonas Ahnelöv är klar?
– Han är INTE, INTE klar för oss. Han har funnits på listan tidigare men just nu har vi andra namn före på vår lista.

Så ni är inte muntligt överens? Det är inte så att det bara återstår formaliteter för att han ska bli klar när kontraktet där borta löper ut?
– Nej, nej. Det där stämmer INTE. Han är INTE klar för oss.

Uppgiften till bloggen, från andra väl insatta källor, säger detsamma när det gäller Ahnelöv. Nämligen att intresse fanns men att det nu har svalnat och att andra spelare ligger före i pipen där.

På forwardssidan har just nu följande 13 spelare formellt kontrakt med Djurgården: Jonas Almtorp, Daniel Brodin, Patrick Cehlin, Christian Eklund, Nisse Ekman, Tim Eriksson, Mario Kempe, Marcus Nilson, John Norman, Kristofer Ottosson, Stefan Söder, Mika Zibanejad och Jimmie Ölvestad.

Men Djurgården räknar inte med Nisse Ekman och Stefan Söder i den kommande truppen:

Så här säger Järlefelt om…

… Nisse Ekman:
Han mår mycket bättre nu men han går fortfarande på dagrehab så börja spela hockey ligger nog långt fram där. Att han gick den där tränarutbildningen var mer för att träna på balans, hålla koncentrationen och såna saker. Som vi skriver på hemsidan.

Så om han kan spela igen, det ser ni som en bonus bara?
– Ja precis.

…att Stefan Söder inte räknas in i truppen:
– Vi har sagt att han måste hitta en lösning på mer speltid, han måste ut och spela i allsvenskan. Det har vi kommunicerat med agenten också. Han har varit fram och tillbaka i a-laget i år och det går inte att fortsätta så. Nu måste han få en hel säsong i allsvenskan – eller ett annat elitserielag – men det viktiga är att han får en hel säsong med speltid så just nu försöker vi finna en lösning på hur vi ska göra med Stefan Söder.

… om Jonas Almtorp ersätter Marcus Krüger?
– Ersätter och ersätter… Marcus har lämnat oss för NHL och vi har tagit in en ny center i form av Almtorp. Sedan om man ska använda ordet ersätter honom eller inte vet jag inte.

…hur många centrar som Djurgården har nu:
– Vi har (Kristofer) Ottosson, (Jonas) Almtorp, John Norman, Fimpen (Christian Eklund) och så (Mika) Zibanejad som kan spela center också, han kan vara både ytter och center så vi har fem centrar,

… hur det blir med Nichlas Falk?
– Vi få se. Vi har en dialog så får vi se.   

… Hur många fler forwards som ska in.
– Räknar du bort Nisse och Söder då har vi elva forwards och vi ska ha in en eller två forwards till i laget beroende på vem vi får in. Men vi vill helst ha två till så att det blir totalt 13 forwards.

… om Mika Hannula visat intresse att stanna kvar?
– Jag vet inte. Han är utomlands just nu och både han och agenten har aviserat att han vill spela utomlands kommande säsong.

Sedan var Järlefelt tvungen att kasta sig iväg på nästa grej han hade inbokat så jag hann inte med fler frågor, om t.ex. Widing och Daniel Tjärnqvist men så är det. Det får vi ta en annan gång.

12 kommentarer:

Daniel R sa...

Du är underbar Marie! Precis dessa frågor många har hybris om just nu. TACK!

SWERich sa...

Marie, Tack för denna information!

viktor sa...

Tack!

Även om det han säger låter lite oroande..

Malin sa...

tack Marie, du är bäst! :D

Anonym sa...

Tack för informationen och uppdateringen om läget, Marie!!

Jojo

Anonym sa...

Tycker ändå att Janne gav ganska bra besked. Man är ju van vid att allt ska vara så förbannat hemligt. Kändes ändå som att man blev aningen klokare av detta.

Tack Marie! :-)

richardlj sa...

Grymt som alltid!
Men saknar Mattias Tjärnqvist?
han måste väl bli kvar?
Han o Widing sen är forwards klara.
Hur ser det ut med Kronvall?

Anonym sa...

Marie eftersom du har " väl insatta källor " så kan du väl fråga dom om eventuella nyförvärv i form av Oscar Möller och Linus Klasen ? :) det skulle väl inte göra nåt? / TACK PÅ FÖRHAND MARIE DU ÄR BÄST.

Anonym sa...

TACK MARIE!!!

Hoppas Möller eller Ante Enqvist blir an av dessa FW

Marie Hallman sa...

Tack alla för pepp! Och tack för att ni läser. Det är ni som är min inspiration, det vet ni!

Richard: ja det är några frågetecken kvar, jag frågade på så länge det bara gick till slut hojtade Järlan för typp tionde gången att nu MÅSTE jag lägga på.. så det finns mer att rota i. Ska se vad jag kan få fram. Eller så får jag ta en ny sväng snart igen med Järlan.

anonym 1 o 2: Nja, de källorna har inte koll på allt som har med DIF att göra, så jag måste lyssna med några fler när det gäller de där spelarna. Just Möller är jag osäker på, han får just nu chansen i Kings men jag vet inte. Ska försöka rota lite i det.

Anonym sa...

Hej! Underbar blogg!!

Kan du försöka ta reda på vad som kommer hända med difs alla 91or i J20?
Jag vet att du mest håller på med elitserien men jag är intresserad av juniorerna också:)
Har hört att sörensen är på g till SAIK:(

Marie Hallman sa...

anonym: Tack! Oj, alla... vet jag inte om jag hinner med. Ska kolla med lite lagledare om de har koll på det!