onsdag 6 april 2011

Oscar Eklund "Jag ville testa något helt nytt"

(Eklund vill testa något nytt innan han blir gammal och bekväm. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Oscar Eklund gjorde sin hockeykarriärs bästa säsong i vintras. Men nu har han lämnat Djurgården för SM-liiga och Kärpät. Det har förvånat många men 22-åringen tycker inte det var så märkligt:

– Jag ville testa något helt nytt. Därför blev det att jag lämnade Djurgården och valde Kärpät, säger han.
Djurgården ville ha honom kvar och det stod till sist mellan dem och Kärpät:
– Hade jag varit kvar i elitserien hade jag spelat i Djurgården. Men jag har varit där sedan jag var 15 år. Och det kändes som att ska jag sticka någon gång så är det bäst att göra det nu, annars blir det svårare och svårare att testa något nytt för varje år som går.

 Hur då menar du?  Så gammal är du ju ändå inte?
– Nej, jag är ju bara 22 så det är inte för att jag är gammal men det var för att lämnar man inte nu så blir man bekväm. Och då, när åren går och man rotat sig till slut, då vill man inte flytta på sig eller testa någonting och jag ville inte bli bekväm.

Varför just Kärpät då?
– De ville ha mig! Jag vet inte vem som kontaktade vem från början men jag fick veta att Kärpät var intresserade och det lät kul! Jag tror att det blir och jag vill att det blir kul! Bara att flytta till ett nytt land helt för mig själv blir en utmaning.

(Eklund gjorde poängbästa i säsongen som gick, 5 mål och 10 assist. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Fanns det andra alternativ?
– Det fanns några till i elitserien som var intresserade men det kändes svårare plus att det ändå skulle bli samma sak som det är nu, man skulle åka till samma arenor och möta samma folk som man redan har gjort i Djurgården fast i en annan klubb och det blir ju inte så stor skillnad.

( FOTO ANDREAS GRANDIN)


Funderade du något på att stanna?
– Ja, då och i slutänden valde jag mellan Djurgården och Kärpät. Djurgården ville skriva två år – tror jag. De brukar skriva två så det hade det väl blivit då, säger Eklund.

Han har ingen vidare koll på vare sig finska (jag försökte coacha honom att räkna till fem, det gick så där...) eller Finland som land men SM-liiga har han bara bra förväntningar på:

– Det är en annan hockey där, med mindre rinkar och mer köra, fullt ös. Jag tror det är mer utvecklande än om jag stannar, det kan inte vara negativt att testa. Sedan hade det varit värre att flytta till Finland och Kärpät om man hade varit 30 och hade barn. Nu blir det bara en kul utmaning. Det kan vara bra att testa något nytt. Man blir bekväm om man inte testar något nytt, spelar man kvar Djurgården hela livet - då blir man nog bekväm till slut.

(FOTO ANDREAS GRANDIN)

Kärpät går på is i juni och vill ha över Oscar Eklund redan då i någon vecka, men sedan är det semester i juli precis som här. Säsongen drar i gång i slutet av juli. Men just nu har Eklund annat i tankarna då han är på läger med Tre Kronor och har träningslandskamp mot Tyskland under i kväll (onsdag).

Vad tror du om dina VM-chanser?
– Chansen finns väl eftersom jag får vara med här men det är ganska lång väg dit ändå. Jag vet inte hur många NHL-spelare som kommer att komma och det finns ju inte så många backplatser att slåss om.

Du gjorde debut i Tre Kronor mot Lettland, förra veckan, hur var det jämfört att spela i elitserien?
– Det gick fortare än man är van vid! Samtidigt var letterna sämre än de man möter i elitserien. Men de körde som fan så jag fick en liten chock där i första. Men sedan vande jag mig, ha, ha och då gick det bra.

Inga kommentarer: