onsdag 21 december 2011

Ottosson: "Visst är vi medvetna om läget"


(Kristofer Ottosson. FOTO ANDREAS GRANDIN/ARKIV)

Två matcher på de två senaste veckorna. Djurgården har fått vila sig i form till säsongens tredje derby.

– Vi har tränat på men det har varit ganska lugnt, mer rehab och återhämtning än hård träning. Men det har varit bra, säger Kristofer Ottosson.


Djurgårdsforwarden har tacksamt tagit emot den tid som funnits för att samla laget både fysiskt och mentalt.

– Det har varit så många matcher så det är många som är slitna. Och det är ju inte ett så långt uppehåll så självklart har vi tränat bra också men fokus på träningarna har legat mer på kvalitet och återhämtning. Det är för korta uppehåll för att man ska kunna träna sig till en formtoppning eller köra ner sig för att sedan lätta. Nu har vi haft bra träningar istället med fokus på att alla är friska och pigga, det passar bra.

Efter nyår blir det desto fler matcher igen, ganska packat på kort tid fram till Oddset Hockey Games i februari:

– Ja det blir ju så. Uppehållen blir kortare och kortare. Det gäller att passa på att vila både kroppar och skallar, att få vara ifrån varandra några dagar och ha lite lugnare träningar. Det är bara hoppas det ger resultat för annars blir det nog något helt annat nästa uppehåll, säger Ottosson med glimten i ögat.

Och fortsätter:

– Det är ju alltid så att man inte vet var man står efter ett uppehåll men det är rätt bra att vi har den här matchen att träna inför, vi har kunnat lägga fokus mot den. Annars hade vi bara tränat och tränat inför ett juluppehåll, det är tråkigare.

Ställningen är just nu 1-1 i bäst av fem mellan AIK och DIF. Och den där andra matchen… som slutade med 0-5 förlust, den:

– Ja, den ja! Den är glömd nu! Slår Kristofer Ottosson fast innan han fortsätter:

– Det har varit så många matcher emellan ju. Det var kanske synd att vi inte hade någon match efter 8-1 förlusten senast mot Skellefteå också. Efter såna förluster brukar det vara stor revanschlusta i laget men jag hoppas vi har kvar den revanschlusten ändå.

Men du vad hände där? 1-8 torsk mot Saik?
– Det var väl en kombination av att ingen spelade bra i hela laget och att vi inte hade någon målvakt som stod på huvudet och räddade oss den dagen heller. Vi hade dåligt försvar och dåligt anfall och båda målvakterna hade en dålig dag de med… sedan gör Skellefte en bra match, det var ju oturligt att de hade en bra dag när vi hade en så dålig, säger Kristofer Ottosson även här med lite glimt i ögat.

Men tillbaka mot den än mer svidande 0-5 förlusten mot AIK i senaste derbyt, även om Djurgårdsforwarden helst inte ens vill minnas att det har hänt:

– Nä men det kan ju finnas lite revanschlust kvar där. Vi mötte ju Färjestad i matchen efter och tog ut mycket där, det gick ju bra då men den där matchen var så länge sedan och derbyn är så speciella, man behöver ingen extra tändvätska. Det gäller snarare mer att hålla sig på rätt nivå, att inte vara för laddad för då får man spända muskler och tar dumma beslut och sådär.

Vad är ditt segerrecept i ett derby då?
– Alltså det är ju ingen skillnad egentligen, mot andra matcher. Utan vi ska spela vårat spel, det är inget speciellt så. Utan vi ska göra vårat spel så bra som möjligt, som vi försöker i alla andra matcher och så försöka hålla laddningen på en bra nivå så att vi inte går ut och bara tokkör utan tanke.  Det finns så många andra ingredienser i spelet. Sedan måste man spela försvarsspel med lite mer tanke, men offensivt är det ju bara tuta och köra lite mer. Som sagt, allt måste hållas på rätt nivå, säger Kristofer Ottosson.

Djurgården saknar tre spelare som är på JVM: backen Fredrik Claesson och forwardsduon Mika Zibanejad och Pontus Åberg, samt skadade David Printz. Men DIF har ju faktiskt haft lite för många forwards under säsongen för att alla ska ta plats i matcherna:

– Ja, vi har många forwards, det är många som har fått sitta på läktarna som får spela nu så vi klarar oss. Sedan är det bra spelare som är borta men korta stunder som nu klarar man sig även om det inte är en fördel så klart. Men jag tror inte det påverkar så mycket negativt heller.

Två ordinarie backar är borta… men under hösten har det ju hänt att tre, fyra ordinarie backar har varit borta samtidigt?
– Ja, så äh det löser sig, vi använder de vi har. Det har egentligen ingen effekt en kortare tid, men det är samma här, är det så hela säsongen blir det tungt men under den här matchen och i mellandagarna blir det inga problem.

Men värre än att några spelare saknas är ju förstås tabellplaceringen, tia med en eller två färre matcher spelade än övriga lag, på 41 poäng precis som fyra andra lag. Just nu är det bara målskillnad som skiljer ner mot Växjö på kvalplats, å andra sidan är det bara målskillnad som skiljer DIF från slutspelsplats också. Bra och dåligt läge på samma gång liksom.

Läget är en stor besvikelse men för DIF finns det dock bara ett håll att vända blicken – uppåt.

– Ja än så länge ser vi det som att vi ska klättra i tabellen men då handlar det om att börja vinna matcher. Det har ändå gått nästan 30 omgångar och det vi har visat nu, att vi ligger där vi ligger, det är så bra som vi är. Vi vill bli bättre men då krävs en förbättring, ett lyft av hela laget. Men det kommer inte från ingenting, så än så länger tittar vi uppåt. Det vore konstigt annars.

Känner ni inte flåset under ifrån?
– Inte ännu, jag tycker inte det. Men sedan vi såklart hur tabellen ser ut och vad som krävs, så visst är vi  medvetna om läget men det är inget ok som vi går och bär på sådär, säger 35-åringen.

Han får mycket istid, har gjort 19 poäng hittills. Det är bara fyra från de 23 som han gjorde på hela förra säsongen och Ottosson är på väg mot sin poängbästa säsong.

– Ja, det är alltid roligt att göra mål och poäng men det är inte lika lätt att glädjas åt de där poängen när man inte vinner och när man ligger där vi ligger. Det är ju kul om det fortsätter med många poäng från mig men om vi börjar vinna matcher, då kan jag glädjas åt poängen mer också. För tittar man på poängen så har det gått bra för mig men känslan blir ändå präglad av hur det går för laget.  


Inga kommentarer: