tisdag 20 december 2011

Tillbaka! Och jäklars...


 (FOTO HAMID SHOKATYAN/JARNKAMINERNA.SE/ARKIVBILD)


Tillbaka efter ett par veckors semester. Såg väggen komma farande när jag åkte men efter två härliga superslöa veckor med sol, värme och guppande i varma Atlantvågor på Cap Verde är energin och orken tillbaka. Batterierna laddade helt enkelt.

Nu har jag inte varit helt väck även om jag mest sovit i solen, badat och läst deckare men någon kvarts surfande på nätet har hållit mig uppdaterad och jäklars var det har hänt grejer! Helt galet.* JVM-truppen som läckte ut någon dag innan jag åkte, och som jag då skrev om, visade sig vara just DEN rätta truppen. Klantigt av förbundet men skit samma. Kul lag, finns många härliga roliga spelare där att hålla ögonen på. DIF och AIK får tre (Fredrik Claesson, Mika Zibanejad och Pontus Åberg) respektive två (Patrik Nemeth och Joakim Nordström) luckor att fylla i ett par veckor men det är inget större problem tror jag.

SSK-bekante Johan Mattsson, som varit över i nordamerika och spelat i juniorligorna är uttagen, kul för honom, tror att det gjorde gott för honom att dra dit. Tyvärr får man väl säga, för SSK hade haft nytta av honom - men å andra sidan hade han kanske fått stå bakom Hudacek så mycket att det hade snott honom på platsen så det var nog bra att det blev som det blev för honom. Se bara hur det blev för MIF:s tvillingar, två jättetalanger som fått lite speltid i höst och Pathrik som alla trodde skulle ta en plats kom inte med i JVM-laget, kan inte i ha varit kul att få det som lök på Malmölaxen.

*Jag är lite förvånad att inte AIKs Niklas Lundström tog åtminstone tredjespaden men han är reserv på hemmaplan som fyra om jag fattat rätt och han lär få chansen nästa år om han fortsätter som han har gjort hittills.(Dick Axelsson. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)När det gäller de stora Kronorna så var det kul att se att de äntligen knäckte Ryssland på deras hemmaplan och dessutom vann "ryssarnas" turnering. Starkt. Extra kul att se att Staffan Kronwall hyllas till höger och vänster efter en bra turnering. Det är han sannerligen värd och som han har slitit under många år så var det extra kul att se utdelningen komma nu. Kul att Huddingeprodukten (och numera Modoforwarden) Dick Axelsson gjorde både två  mål och en assist, han har så mycket hockey i sig och när det funkar så...då blir det bra. Synd sedan på sista matchen men i övrigt några gyllene julstjärnor till Tre Kronor.

* Det verkar ha varit ömsom vin ömsom vatten för AIK, DIF och SSK.

 
(FOTO GUSTAF BRUNDIN/ARKIVBILD)

Starkt av Södertälje att slå tunga, starka Örebro och tajt spelande Mora men 1-5 torsk mot Troja...och nollade mot (visserligen starka) Västerås (men ändå), det håller inte. Nu är det inte kört än men topp tre kan nog SSK tyvärr glömma. Bara kämpa, kämpa för att ta en play off plats åtminstone, det skulle rädda säsongen.(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)


AIK och DIF har ju bara hunnit spela totalt två matcher på de 16 dagar som jag har varit borta. En vinst och en torsk var. Mest i ögonfallande är ju 1-8 förlusten för DIF, fattar inte att det ska vara så svårt att bli lite jämnare! Men båda lagen har ju i högsta grad chansen att göra något bra av säsongen. Helt galet jämnt där runt strecken - igen. Så även om det bara är en pinne ner till Linköping på kvalplats så ska det kunna bli en kul vår men då måste lyftet börja komma nu. Derby på torsdag, och då är det upp till bevis, det har varit mycket vila senaste två veckorna så jag väntar mig väldigt välladdade batterier där med!


 (FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)


* Apropå Malmö så har det ju gått en vecka sedan Strömberg fick sparken. Inte helt oväntat måste jag säga och jag ska inte tjata vidare om vad som har hänt där men jag ska förklara en sak som jag skrev väldigt kort på twitter på semestern. Jag skrev att jag kände igen allt som sas nu från tiden när Strömberg fick sparken i SSK. Att det kändes lite som en repris - och då menade jag att höra snacket.

När Strömberg fick sparken från SSK hade jag i ett och ett halvt års tid hört folk i och runt laget - helt oberoende av varandra säga samma saker som sades i Malmö nu. Till exempel att Strömberg skyllde i från sig, att han var rädd för stjärnorna som fick göra som de ville, att han la all sin frustration på juniorer och fjärdeline/frysboxspelarna och tex kunde skälla ut spelare för baklängesmål, under en match, trots att dessa spelare inte ens hade fått sätta skridskorna på  isen. Ändå ville han göra de ansvariga för förlusten. Och så vidare.

Jag skrev en krönika då och någon kanske minns att den handlade om spelare som hade tappat respekten för honom. Strömberg menade då och gör det säkert än i dag att allt var fel men det var det inte. Så många människor som säger samma sak i ett och ett halvt års tid, utan att veta att någon annan varit inne på samma linje, ja då finns där ett mönster. Och det mönstret gick igen i Malmö. Så är det bara vare sig man vill höra den sanningen eller inte. Jag fattade aldrig varför Nyman anställde Strömberg med tanke på vad som hänt i SSK men så blev det.

Att sedan några spelare hållit tyst i flera år och säger sin mening först nu är ju inte så konstigt. Vem har inte haft en chef man helt saknade respekt för? Men som man ändå fått bita ihop och hålla god min inför och även inför andra när folk har frågat vad man har tyckt. Chefer kommer ju och går i alla jobb, och i bland får man ta skiten och jobba på med knuten näve under tiden som chefen man inte gillar är där och det är väl det som jag antar att de här spelarna (som jag inte hunnit prata med så jag bara antar nu) har gjort.

Men skit samma. Ska bli intressant att se vad som händer nu med både Strömberg och MIF. Strömberg kan ju skratta hela vägen till banken säsongen ut. Och får säkert nytt jobb sedan. Får se om MIF kan lyfta sig eller om de redan kört fast för hårt. Spännande!


(Fredrik Claesson byter elitserien mot JVM, det gör bloggen också. FOTO ANDREAS GRANDIN/ARKIV)

* Har ju hänt lite till men jag stannar där! Har tyvärr inte hunnit följa Jhonas och co på andra sidan pölen sedan jag åkte men ska försöka hinna ifatt där innan jag drar till... Calgary.

* Som ni som brukar läsa bloggen har märkt så har det varit lugnt värre på bloggen i december. Men jag behövde verkligen rensa huvudet och nu kommer en resa jag inte kände till när jag bokade semestertrippen.. jag ska nämligen åka med Viasat Hockey till JVM i Calgary. Vi kommer vara ett litet men supertaggat team på plats i Calgary och först av alla åker jag och fotograf-Niklas.

Viasat har dels några svenska sändningar men sänder även andra lagens matcher. Jag kommer bland annat göra intervjuer under Viasats svenskmatcher men även göra inslag och intervjuer både med svenskar och andra spelare under de andra matcherna. Blir kalaskul.

Det gör dock att bloggen blir lite mer JVM inriktad under just JVM.... Nu kommer jag köra på men det kommer självklart bli mer JVM än elitserien och allsvenskan under de två veckor som JVM tar. Å andra sidan kan jag ju följa AIK, DIF och SSK anknutna spelarna (och alla andra så klart) bättre där!

Så nu är bloggen igång igen, jag har visserligen sjukt mycket jag måste fixa innan resan så det blir lite mjukstart fram till jul, sedan är det fullt ös. Vore kul om ni hängde med :) !!!16 kommentarer:

Peter sa...

Grymt kul för dig att åka och bevaka JVM, åkte och såg JVM för 2 år sedan och det kan jag verkligen rekommendera alla att göra.


Självklart så kommer vi hänga med, kul att du är tillbaka!

Anonym sa...

Äntligen är du tillbaka!!!Hoppas att det är bra nu med dig för jag har verkligen saknat dig och dina mycket bra och intressanta intervjuer.

Marie Hallman sa...

Peter: Tack! Ja det kommer bli kalas :) Underbart med optimismen som juniorerna spelar med, bara full fart framåt :))

Anonym: Tack du!! Det värmde. Jag smyger igång lite nu till jul, gör mer sedan. Tack båda två för att ni läser :))

Anonym sa...

Hej Marie

Härligt att du är tillbaka, har varit tomt när du varit bortrest!!

Skall bli intresant att följa bloggen idag och imorgon inför derbyt.

Marie Hallman sa...

anonym, tack :) Jag hinner inte åka till själva träningarna tyvärr men jag kommer försöka ringa någon från vardera laget i dag och är på derbyt i morgon hade jag tänkt :)

Therese sa...

Roligt att du är tillbaka och att du hade det bra på din semester :) Tänkte bara fråga när JVM matcherna börjar och i vilken kanal de sänds i?

Marie Hallman sa...

Therese: JVM börjar 26 december, du hittar spelschema med mera på IIHFs hemsida här http://www.iihf.com/channels1112/wm20/home.html

SVT och Viasat delar på JVM. Viasat sänder Sverige-Slovakien, och båda semifinalerna (om jag fattat rätt har inte hunnit sätta mig in i det där än)
Vi sänder även en massa andra länders matcher, har inte tablån än tyvärr!! Får återkomma om det :)

Anonym sa...

Välkommen tillbaka !!!
Har saknat dig jättemycket

Anonym sa...

Välkommen hem!

Kanske läge för en intervju med Nyllet, verkar het för tillfället ... både själv och junior.

Bigge sa...

Välkommen tillbaka!

Ja, soppan i Malmö är ju verkligen ett kapitel för sig i svensk hockeyhistoria. Och jag förstår att spelarna inte kritiserar chefen öppet när han är kvar, det som förvånar desto mer är att spelare som tidigare sagt att de aldrig kommer spela under Strumpan igen glatt skriver på trots att han var klar som tränare. Men det är väl så att pengarnas makt är stor ...

Moa sa...

Jätte roligt att du är tillbaka :) Hoppas att du hade det bra i värmen :P

Marie Hallman sa...

Therese igen :) Nu vet jag att alla våra matcher kommer sändas i TV10. Tider har jag lite dålig koll på än dock! Återkommer om det...

anonym 1 o 2: Tack snälla :) Jo nyllet vore intressant men han är helt hopplös när det kommer till att svara i telefonen plus att jag inte har hunnit med mer än två inför derbygrejer idag, kommer vara lite tajt med tid till jvm, men efter JVM blir det bättre hoppas jag.

Bigge: Jo och någonstans tänker man väl att chefen drar vidare så småningom... kan jag tänka. Ska man välja jobb efter chef blir det knepigt i en bransch med så begränsad marknad som hockeyn

Moa:Tack snälla :) Jag hade det framför allt skönt. Sov i solen, badade i havet och läste fem deckare. Skönt för skallen. :)

Anonym sa...

Sjukt kul för dig att få åka iväg på JVM. Nu blev man mäkta avundsjuk faktiskt, haha!

Roligaste evenemanget i världen efter typ fotbolls-EM/VM och när DIF spelar slutspel. ;)

Jojo

Marie Hallman sa...

Jojo: Ja det blir häftigt! Verkar vara utsålt (= 20 000) på alla matcher också. Coolt!

Anonym sa...

Oh, mäktigt!! :)

Jojo

Therese sa...

Tack för svar Marie, jag missade matchen igår men hörde att det gått bra för oss ?