onsdag 21 december 2011

Viklund: "Vi tar varje match som om den vore den sista"


(Tobias Viklund. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Storseger i senaste derbyt – då hoppas Tobias Viklund på repris. Känslan från då, finns kvar:

– Ja det tycker jag. Det känns kanonbra och ska bli kul med derby igen. Vi vet hur vi ska komma ut till matchen tycker jag. Det är ju lite så, det gäller att ta initiativ, att vara aggressiv och försöka bestämma händelserna, säger AIK-backen.


Han kom till AIK med lite sargat självförtroende, men i AIK har han fått stort förtroende och tackat med att spela riktigt bra. Så pass bra att det blev spel i Tre Kronor under Channel One Cup:

– Det var jättekul! Man får lite extra energi av det också, som man kan ta med sig in i laget igen.

Hur var det att spela landslagsspel?
– Det var lite mer skridskoåkning och så. De var jäkligt skickliga många spelare, speciellt ryssarna men jag tyckte att jag hängde med bra. Jag försökte spela snabbt och enkelt, säger Tobias Viklund.

När han kom till AIK muttrade en och annan kritiker om säkerhetsrisk bakåt, men det har de fått äta upp. Viklund har gjort en bra säsong hittills.

– Jo, det tycker jag. Och det handlar väl om att aldrig ge upp. Att jobba hårt. Gör man det så får man belöningen. Det är lite så, det som inte dödar, det härdar. Och som jag har sagt tidigare, vi har ett bra gäng, det är kul att spela ishockey med de här grabbarna. Vi har jäkligt kul och har man jäkligt kul så brukar det gå bra.

Du har fått mycket förtroende av tränarna?
– Ja, det är självklart en viktig del att känna att man får förtroende, att man får spela. Jag har en bra dialog med tränarna.

Finns det något i AIK:s spelsystem som passar dig bättre än det spel som Frölunda hade?
– Ja, AIK vill ju åka mycket skridskor, vi släpper upp pucken snabbt och är ett skridskostarkt gäng, det kanske passar mig bättre. Det ända jag saknar är poängen… Bara fem poäng, det är ingen höjdare. Det är väl det som är akilleshälen.

Fast 1+4 är ju en pinne mer än du hade på förra hela säsongen och någon poängspruta har du ju aldrig varit?!
– Nä, jag är inte den som dundrar in så mycket poäng… jag spelar ju mycket boxplay och så i stället men… är det något man önskar sig så är det att bidra med några fler poäng.

Vad är du mest nöjd med då?
– Ja, det är väl … jag vet inte. Men det är väl helheten. Att jag spelar pucken snabbt, åker mycket skridskor, spelar aggressivt och tacklas mycket, säger Tobias Viklund.

Senaste derbyt minns han som sagt väl. Första var värre, där vann ju DIF med 4-2. Men att siffrorna var så stora som 5-0 i AIKs seger är inget man kan surfa vidare på nu menar han.

– Nä, jag tycker faktiskt det var en jämn tillställning spelmässigt, men Mackan (Markus Svensson, målvakten) stod på huvudet rejält. Så det var lite missvisande siffror kanske, men å andra sidan… i första derbyt var vi mycket bättre än Djurgården i första men lyckades inte utnyttja det. Sedan var det några ödesminuter där vi släppte in några puckar, sedan var det kört.

Så det jämnar ut sig?
– Ja, det gör väl det över viss tid.

Säsongen har gått sådär. AIK har liksom DIF 41 poäng men ligger just nu på åttonde platsen med en match fler spelad.

– Det har varit lite upp och ner måste jag säga. I början hade vi många matcher där det kändes som att vi var värda poängen, vi spelade bra men förlorade på några ödesminuter där de andra avgjorde. Då avgjorde de på några snabba mål och det har varit ganska många såna matcher. Så får vi bara till det och kan hitta spelet så kan vi ta många trepoängaren framöver.

Nu har jag inga vetenskapliga bevis för det här men, av de matcher jag har sett så har det gått som bäst i de matcher där ni har gått in och tagit initiativet med fart och aggressivt spel. Så fort ni har låtit motståndarna ta initiativet så har det gått tungt. Håller du med?

– Ja, det gör jag. Det handlar om att ta initiativ och att alla är på tå. Annars, när de får momentum och kommer in på oss, då blir vi stillastående och passiva och då blir det lätt att de gör mål. Men det är en jämn serie, det gäller att ha en bra dag.

Jag tänkte fråga dig samma sak som jag frågade Ottosson i DIF (se nedan), ser ni slutspelschansen uppåt eller känner ni pressen och flåset nerifrån?
– Jag tycker det känns som att vi har häng på slutspel. Alla är så klart medvetna om att vi måste ta poäng och att det gäller att göra det så ofta om möjligt. Och visst, vi är fyra lag på samma poäng men det kommer att komma svackor för alla lag. När de andra får sin svacka gäller det att vi tar så många poäng som möjligt.

Vad talar för att ni inte får en sån svacka då?
– Att vi tar varje match som om den vore den sista. Vi måste köra på, det kommer att bli tätt ända in i kaklet.

Ni är bara målskillnad från kvalserien?
– Jo men det tänker vi inte på. Ska man oroa sig för sånt så kommer det att gå ännu värre. Det är bättre att se framåt, uppåt, annars är det risk att spelet låser sig.

Nu var ju inte du i AIK förra säsongen, men du mötte dem ju då. Om du jämför hur AIKs spel såg ut för ett år sedan och nu, hur stor skillnad är det?
– Jag tycker det är ungefär likvärdigt. Det är några speldetaljer som ska falla på plats bara. Det är ett race nu för slutspel, sedan är det de som får ihop det bäst som vinner i slutspelet oavsett om de kom etta eller sjua i serien. Så det är klart att det blir tufft men det är det som vi siktar på i alla fall.

Hur viktigt är derbyt – bortsett från att det är viktigt att ta så många poäng som möjligt i största allmänhet?
– Då är derbyt grymt viktigt. Speciellt för våra fans. Det är ju antingen tre poäng upp till DIF eller tre poäng för dem upp till oss efter i morgon så det är en viktig match.


Inga kommentarer: