måndag 25 januari 2010

AIK:s omröstning om KHL - så går den till UPPDATERAD

Två dagar kvar till onsdag när AIK håller det som kan bli en historisk medlemsomröstning om AIK ska satsa på deltagande i KHL eller inte.

Omröstningen hålls i Solna gymnasiums aula och såväl mötet som omröstningen är enbart öppen för AIK:s medlemmar.
De som kommer dit kommer att behöva visa upp sitt medlemskort för att kunna komma in och får då ett röstkort som man sedan ska använda.

Jag har pratat med AIK:s ordförande Peter Mellqvist om hur omröstningen kommer gå till.

Han sa att det finns flera alternativ. Vilket det blir beror på vad mötet beslutar. Det mötet först ska ta ställning till är om beslutet ska tas med enkel eller kvalificerad majoritet. Väljer man kvalificerad majoritet så ska mötet även besluta om det är 2/3 majoritet eller 3/4 majoritet som ska gälla.

Om mötet väljer att enkel majoritet med öppen omröstning så kan det räcka med en vanlig bifallsfråga, det vill säga ordföranden frågar om mötet kan bifalla frågan och då svarar man muntlig ja respektive nej och så tas beslutet efter vilket som överväger.

Mötet kan även bestämma sig för att ta en öppen omröstning där man ber de som röstar ja respektive nej resa sig upp, eller hålla upp sina röstkort så räknar man på stående fot.

Om någon på mötet begär sluten omröstning så får de röstberättigade medlemmar som är på plats i såfall skriva ja eller nej på sina röstkort och så räknas de helt enkelt för att få fram vilket flest röstade på.

Den fråga som mötet ska svara på är:
" Vill mötet att AIK ska delta i KHL om AIK får tillstånd till det och ekonomin talar för det. "

Det vill säga är KHL högsta prioritet. Och vill man ge AIK:s styrelse mandat att jobba för spel i KHL.

OM mötet röstar JA så kommer AIK att gå vidare med de kontakter som redan tagits för att slutligen slå fast hur ekonomin är tillräckligt bra för att ta det stora steget. Man kommer även att lämna in en ansökan till Svenska Ishockeyförbundet om att även fortsättningsvis få tillhöra förbundet som klubb men samtidigt få tillstånd att spela i KHL.

OM både medlemmar och Svenska Ishockeyförbundet säger ja, måste AIK ha full koll över ekonomin och ta ett beslut inför nästa säsong senast 1 april. Därefter gäller det beslutet.

Jag vet att det finns massor med frågor bland AIK fansen om vad som är det rätta och hur ekonomin ser ut.
Det är jättesvårt för mig som journalist att svara på då AIK inte anser sig, av lojalitet till de företag man nu för diskussioner med, att kunna lägga fram de siffrorna för media eller på hemsidan.

AIK:s ordförande Peter Mellqvist sa till mig i dag att han däremot kommmer att hålla en muntlig föredragning på mötet om läget, vilka kontakter som tagits, vad dessa gett och hur de ekonomiska alternativen ser ut i dagsläget.

Den som vill veta mer måste alltså masa sig dit. Med medlemskortet i högsta hugg eftersom det är sagt att endast medlemmar får komma in.

Jag har även frågat om vi från media får sitta med och lyssna till vad som sägs och beslutas men enligt Mellqvist är det svar nej, på den frågan.

Om det finns mediarepresentanter som är medlemmar i AIK så kommer dock dem att släppas in som vilka andra AIK-medlemmar som helst.

Men media i allmänhet kommer inte få komma in. Är det sagt. Sedan vet man aldrig hur det blir, men så är det sagt i alla fall.
Jag är inte med i vare sig AIK eller någon annan klubb så jag kommer inte åka dit och försöka övertala någon att släppa in mig.

Däremot kommer jag självklart ta ett snack med Mellqvist efter mötet som sedan hamnar på bloggen. Om någon av er som är medlemmar och tänker åka dit har lust att höra av er om vad som sas och skedde får ni gärna göra det på mejl@hockeymedmariehallman.se

Mellqvist visste inte hur många som går in i arenan men trodde på 3-400.
AIK har, enligt Mellqvist, någonstans mellan 18 000 och 20 000 medlemmar, det ska bli intressant att se hur många som går dit och medverkar i den här minst sagt viktiga omröstningen.
Det är nu ni har chansen, sedan är det försent...

EDIT: Jag fick ett mejl, där det stod så här:

"Enligt AIK´s stadgar så är medlemmar visst röstberättigade men medlemsavgiften måste vara betald i detta fall senast den 31 juli 2009! Så man kommer att kontrollera medlemskort, legitimation samt om avgiften betalats in innan den 31 juli!"

Det räcker alltså inte med att vara medlem för att få rösta, man ska ha varit medlem sedan i somras. Men jag utgår ifrån att alla medlemmar som kan visa att de är just det är välkomna till aulan och vara med på omröstningen i alla fall.

4 kommentarer:

Hans sa...

Tack för alla svar Marie.

Att vi måste rösta före säsongen är slut är riktigt ångestladdat. Vill gärna se att vi har manöverutrymme för ett slutligt beslut efter kvalserien är avslutad. Dessutom är det många som tar upp osäkerheten i att inte få möta svenska lag framöver som en viktig fråga, och just där är osäkerheten som störst. Tycker även jag att det skulle kännas konstigt att spela i Sverige men aldrig få möta svenskt motstånd igen (mer än någon enstaka spelare)?

Jag önskar bara att Loob hade gjort något vettigt med sin utredning och lagt fram ett konkret förslag. Då hade det varit enklare att se hur framtiden skulle kunna se ut. Nu blev det istället en tvättäkta svensk produkt, dvs en rekommendation om fortsatt utredning. Det är bara att gratulera Loob till att ha håvat in pengar ett helt år för att göra absolut ingenting som motprestation.

Anonym sa...

Snacka om att som AIK:are bli blåsta. Detta kan aldrig sluta väl som PM uttrycker sig

Arve sa...

Hur ska det sluta väl då? Kvar i AS i två år till? Det är ju vad vi har råd till. OM vi får in 4 miljoner till. Vem vill pytysa in 4miljoner till i ett lag som ska harva vidare i AS och som samtidigt måste nedmontera för att dessa ytterligare miljoner ska räcka?

Jag vill inte till KHL. Däremot vill jag att AIK som hockeyförening ska överleva och det gör inte AIK i Sverige. SHL kväver oss långsamt precis enligt deras planer. Nålsögat till ES krymper för varje säsong som går.

Marie Hallman sa...

Hans: Tack själv för frågorna. Jag förstår om det blir en märklig sits, för skulle AIK gå till Elitserien så är detändå KHL som gäller om det nu är det som medlemmarna vill. Det hävdade Mellqvist i går när vi talades vid. och idag är det ju ingen som vet hur det går. Svårt val. Håller med dig om Loobutredningen också. Snacka om antiklimax. men det kanske kan komma något vettigt sedan???? kanske.

Anonym och Arve: Det är en jävla sits. Allsvenskan är som Arve skriver ingen framtid heller. Svår sits verkligen