onsdag 27 januari 2010

Mellqvist "Mötet ska hållas så fort det går"

AIK:s medlemsmöte röstade JA till en ansökan om spel i KHL. Men sa också JA till ett slutgiltigt medlemsmöte när väl Svenska Ishockeyförbundet har sagt sitt.

– Det mötet ska hållas så fort det går, säger AIK:s ordförande Peter Mellqvist.

Det blev ett långt medlemsmöte med mycket diskussioner när AIK skulle rösta om ja eller nej till en ansökan om spel i KHL.

Först hölls en omröstning om vilken majoritet som skulle krävas för att ta beslutet, mötet valde enkel majoritet.

Därefter röstades det om AIK ska gå vidare med en ansökan till Svenska Ishockeyförbundet om spel i KHL, samt gå vidare med att göra klart de ekonomiska avtal som krävs för att säkerställa spel i KHL.

Där röstade 80 procent av de 198 röstberättigade medlemmarna ja.


Men det fanns medlemmar som inte tyckte att detta räckte, och lade ett förslag om ett medlemsmöte till, som ska hållas efter att Svenska Ishockeyförbundet har tagit sitt beslut och innan AIK skriver på kontrakt med KHL om spel i den ligan.


Där blev röstsiffrorna 73 för och 73 emot. Mötesordförande Carl Eric Hedlunds röst fick då avgöra och han biföll förslaget om ett extra möte.


På det extra medlemsmötet ska AIK presentera all fullständig info och alla färdiga avtal som finns för medlemmarna.


– Det innebär att även om det svenska förbundet säger ja så kan vi inte säga upp vår spelplats i allsvenskan eller elitserien utan att ha ekonomin för att spela i KHL på plats. Medlemmarna vill veta vilka pengar och vilka avtal som finns och som ligger till grund för beslutet. Jag har full förståelse för att man vill ha den informationen innan man tar det slutliga steget och skriver på avtalet med KHL, säger AIK-ordföranden Peter Mellqvist till bloggen.


AIK måste, enligt Mellqvist, ha säkrat avtal och intäkter för totalt sex miljoner euro, det vill säga cirka 63,3 miljoner kronor för att kunna ta steget till KHL.


Att det ska hållas ett möte till, vad innebär det för de förhandlingar som ni för nu?

– Det ger en sämre förhandlingsposition mot KHL och sponsorer. Det gör det. Det blir ett försvagande gentemot KHL för att man inte redan nu klart eller tydligt säger att DET HÄR ska vi göra. Det hade varit lättare med ett fullständigt bifall och att vi hade kunnat jobba konkret mot KHL redan nu. Nu måste ett beslut till komma på plats, säger Mellqvist och fortsätter:


– Men det här är vad medlemmarna vill att vi ska göra. Så här vill medlemmarna ha det och då gör vi det så. Vårat syfte är att följa medlemmarnas önskan.


AIK ska nu alltså jobba vidare med att säkerställa de drygt 63,3 miljoner svenska kronor som krävs för att klara av spel i KHL ekonomiskt.


Klubben lämnar dessutom genast in en ansökan till Svenska Ishockeyförbundet, som första ska bereda frågan och sedan ta ett beslut.


Svenska Ishockeyförbundets ordförande Jörgen Lindgren sa häromdagen till bloggen att nästa ordinarie styrelsemöte är inplanerat till mars, men att man även kan hålla extra styrelsemöten i så här angelägna frågor snarast.


Vad säger då Svenska Ishockeyförbundet om att det krävs ett möte till i AIK även om förbundet säger ja till ansökan?

– Det blev ett ja till viljeyttringen att jobba mot KHL och det var det förbundet ville ha för att kunna ta ett beslut, så det ska inte vara några problem, säger Mellqvist.


Deadline för att skriva på avtalet med KHL är satt till den 1 april. När kan då det här sista, slutliga, avgörandet medlemsmötet hållas? (Förutsatt att Svenska Ishockeyförbundet säger ja till AIK:s ansökan.)

– Det kan hållas så fort alla avtal och intäkter som behövs är på plats. Det är viktigt gentemot de andra klubbarna i hockeyallsvenskan och elitserien att vi tar ett beslut så fort vi är klara så att de får besked så fort som möjligt, säger Mellqvist.


En annan fråga som många AIK:are hade hoppats få besked om i kväll är om Montrealforwarden George Laraque kommer att spela i AIK eller inte.


En nätsajt har gjort gällande att en deal är klar. Men det påståendet förnekar Peter Mellqvist:


– Det är inget klart, vad jag vet . Men vi har pratat med Montreal i dag (onsdag). Pucken ligger hos dem och hos NHL. Vi har sagt att vi ska ha ett nytt möte i morgon (torsdag). Då hoppas jag vi får besked om att det har löst sig. Det vore häftigt om det gör det.

Inga kommentarer: