fredag 22 januari 2010

Klar eller inte???

Apropå målvakter och SSK så väcktes jag i morse av en källa med god insyn i finländsk hockey. Han ville upplysa mig om att NHL-agenten Jay Grossman uppgett i ett twitter inlägg att finländske keepern Riku Helenius, nu i AHL, är klar för SSK.

Så här skriver Grossman: " Former TBL 1st round pick Riku Helenius loaned to Sodertalje of the Swedish Elitserien for the balance of the 09-10 season...."

och:

" Helenius is a talented goaltender. There is a logjam in net right now, so Sodertalje represents a good chance for him to play"

Reglerna för vad NHL-agenter får och inte får gå ut med är hårda på andra sidan pölen och att en agent går ut så här brukar innebär att en deal verkligen är gjord.

SSK vill dock inte bekräfta att det är ett låneavtal klart. Men man vill inte förneka det heller.
Låter det råddigt? Ja det är det.

Så här säger i allafall Mats Kilström, sportchef i SSK nu kvart i två på fredag eftermiddag:
- Vi har inte skrivit något avtal med honom (Helenius). Jag vet inte var hans agent har fått det i från.

Men NHL-agenten om någon borde väl veta vad som gäller?
- Ja, man tycker det. Han borde veta.

Och?
- Jo men vi tycker själva att om vi gör en analys av läget så närmar sig deadline för värvningar nu. Vi har valt en modell i år med två målvakter. vi inser att en skada på Björne eller Pontus kan bli väldigt kännbar för oss så givetvis letar vi - om vi hittar någon som passar in i vår organisation - efter en målvakt till så att vi riskminimerar läget på målvaktssidan. Och det stämmer att Helenius är en av dem som vi pratar med, säger Kilström och fortsätter:

- Vi har pratat med agenten, men inte han i NHL utan de här spelarna har ju flera agenter, en där och en i Europa och vi har pratat med han som är Helenius agent i Europa (som heter Jarmo Kork, Maries anm). Agenterna skickar ju ut listor titt som tätt på vad deras spelare har för status, det gör de allihop. Det gjorde han som har Gerber med.

Men vad gäller då? Det blir ju märkligt när NHL-agenten säger att han är klar och ni inte kan/vill bekräfta det?
- Ja, det tycker jag med men vi vill varken säga bu eller bä på vilken spelare det än gäller förrän vi... alltså säger vi att nu är det klart så har vi wet ink on the paper och det har vi inte i det här fallet.

Är ni muntligt överens då?

- Vi är i en fas där vi funderar och pratar med agenten (Jarmo Kork) om Helenius, vilket vi gör kontinuerligt om olika typer av spelare. Och jag vill inte dementera eller verifiera någonting förrän har vi har något påskrivet, om det sedan blir Helenius eller en annan målvakt, eller back eller forward eller vad det blir.

Okej. Men nu slår alltså NHL agenten fast på twitter att affären är klar!
- Ja men det är det som det står där, att vi har klart, men varför skule jag då säga nej till dig om det var klart? Det vore ju jättekonstigt.

Precis och det är därför alla undrar vad som gäller här och nu?
- Vi har fört en diskussion med hans europeiska agent, men inget är i hamn! Och vi kollar liksom alla elitserieföreningar hur läget är. Om vi behöver förstärka, har vi möjlighet att göra det och var i laget ska vi göra det i så fall. För efter 31 januari så är det ju stängt, säger Kilström innan han avslutar:

- Har vi signade papper så mörkar vi inte det. Det finns ingen anledning att göra det. Men jag kan inte säga varken bu eller bä när vi inte klara.

4 kommentarer:

Johan sa...

Vilken mupp han är Kilström. Och han borde lära sig ords betydelse. I och med att han inte dementerar, då är han ju klar. Dementera är ju ett ord som väger tyngre än bekräfta.

Och vilken långnäsa till Björn Bjurling. Förra året petad av Henrik Karlsson inför kvalserien och den här säsongen upprepas samma sak.

Pelle sa...

Vem har sagt att han ska peta Björn? För det första så skulle Björn bli skadad som hände förra året så kan vi inte lita på Pontus han har inte den rutinen, lägg till hur bra det faktist gick när Jhonas och Björn konkurerade om spaden dom slutade 1:a och 2:a i Målvaktsligan så jag tror det kan vara stimulerade för båda två

Anonym sa...

Johan> Mupp är ju ett moget ordval att ta till i detta fall?! På vilket sätt skulle dementera väga tyngre än bekräfta?? Är du helt korkad bakom flötet eller??

Marie Hallman sa...

Johan: Mupp var väl att ta i. Jag håller med om att det blir ett konstigt resonemang men det man får tänka på är ju också den sits Kilström sitter i där agenten går ut och berättar något som SSK förmodligen inte vill ska komma ut - ännu. Kan dessutom mycket väl vara så att det är papper som inteär klara och då vill SSK vara på den säkra sidan = ha allt underskrivet innan man går ut med det och då blir det svårförklarat. Men men, vi får se.

Pelle: Med tanke på att agenten säger att det är ett bra tillfälle för Helenius att spela mycket så får man väl anta att det finns lite löften om spel med i spelet. Å andra sidan, så måste det (hoppas jag) självklart vara så att den som är bäst på träning/match spelar och Björne blir nog mest taggad av konkurrensen, kan vara bara.