måndag 18 januari 2010

Jacob Josefson: "Domaren är svår att göra något åt"


(Det blev en märklig match för Josefsons Djurgården. Foto: Marie Hallman/ARKIVBILD)



Bara en match i elitserien i dag men så blev det lätt galen också. Att Linköping vann med 7-4 speglade inte matchen.


LHC var imponerande effektiva i sina power play, men man fick några fler än Djurgården – om man säger så.


Nollåttorna var dessutom i fatt (4-4) och fick ett gyllene friläge när en av linjemännen lyckades vara i vägen och inte bara få pucken på skridskon utan även kicka iväg den så att den ändrade riktning.

Linköping gjorde mål kort därpå och sedan var den kvällen förstörd.


En mycket märklig match att se från tv-soffan alltså, tycker jag. Och Djurgårdsforwarden Jacob Josefson håller med om den beskrivningen:


– Ja, det var en lite konstig match att spela också. Mycket spel fram och tillbaka och mycket heta känslor i andra, så det var kul att spela också.


Vad säger du om den här situationen där linjemannen bryter erat friläge med ena skridskon?

– Som jag ser det så kommer vi i nästan två mot nolläge i boxplay. Då tar pucken olyckligt på domaren så att den stannar och så kan de (LHC) vända spelet. Jag vet inte vad reglerna säger där, om man inte måste blåsa av i det läget eller om man ska låta spelet fortsätta. Men det kändes surt, vi hade friläge men istället för det så får de pucken och så fick de mål.


Jimmie Ölvestad, som var den som hade friläget, blev minst sagt förbannad. Inte så konstigt kan tyckas med tanke på vad som hände men det tyckte domare Rönnmark som gav Djurgårdsforwarden tio minuter missconduct.


Väldigt hårt agerat tycker jag, vad tycker du Jacob?

– Ja, alltså… domaren är ju svår att göra något åt. De dömer som de dömer. Det är bara att försöka spela på. Vi hade en bra period i matchen precis när det där händer, då är det bara att fortsätta trycka på och inte hålla på och protestera. Även om det kan vara svårt att hålla igen när sånt där händer.


Jag tyckte det kändes som att ni tappade luften lite efter det där?

– Nja, det vet jag inte. Men de fick ju sätta sina mål i pp. Vi hade vårat första pp när det var åtta minuter kvar av tredje. Det är ju lite konstigt. Vårat pp kom när de ledde med 7-4, när det var fem minuter kvar. Svårt att göra något då men det är väl så reglerna är, säger Jacob Josefson diplomatiskt.


Några domarattacker vill han inte komma med. Så vi pratar om hans insats istället. Det blev en assist och ett riktigt fint mål (4-4) där backen Andreas Holmqvist la en fin genomskärare fram till Josefson som elegant tog emot och styrde in pucken:


– Mmm jag fick en bra pass där av Andreas. Det var bara att klippa till. Fast det är svårt att vara nöjd med sin egen insats när man förlorar. Men visst, det var en hyfsad match av mig.


Det ser väldigt snyggt och enkelt ut när du backar och backar och plötsligt står exakt där pucken kommer. Hur mycket är medvetet och hur mycket är tur?

– Nä men jag släppte pucken till Andreas, tänkte bara åka in på mål. Såg en lucka, försökte göra mig fri. Då gjorde han en bra passning. Man får väl läsa av situationen och försöka ställa sig rätt, det blev bra den här gången.


Var det du som stod rätt eller Andreas som la pucken på rätt ställe?

– Det var nog han som la pucken på rätt ställe, he, he. Jag fick ju pucken på bladet, det var bara att sätta dit den. Så det var nog hans mål, säger Josefson generöst.


Andra raka förlusten nu, hur mycket stör det?

– Äh, det är aldrig roligt att förlora men … vi får bara försöka ladda om batterierna till torsdag. Då möter vi Frölunda hemma och då SKA det vara tre poäng. Vi spelar hemma på Hovet, vi ligger före dem i tabellen och tja, vi bara SKA hålla dem bakom oss. Matcherna kommer så tätt nu, så man hinner inte gräva ner sig, det är bra.


Ni ligger fyra, med fem poäng ner till femman Skellefteå, hur mycket snackar ni om att försöka ligga just bland toppfyra inför slutspelet?

– Vi vill väl ligga så högt upp som möjligt och när det gäller sånt där så kan det bli viktigt i ett slutspel att få någon extra hemmamatch. Men det är långt kvar (15 matcher) så det får bli en tråkig klyscha där, att vi får ta en match i taget, he, he, säger Josefson innan han avslutar:


– Vi har väl sagt att förlorar vi mot de lag som ligger under oss, då beror det mest på att vi själva inte spelat på topp. Men det ska vi göra, vi ska vinna varje match.

4 kommentarer:

Danne sa...

Så jävla trist då det är andra matchen på rad som domaren spelar en alltför stor roll..Dock en kul match där båda lagen ville frammåt fram tills sista perioden, då Lhc lade sig på kontring.

K sa...

Rönnmark, inte Rönnbäck! :)

Nicke sa...

Hej Marie!

Jag brukar aldrig klaga på domaren då jag vet att det är svårt att uppfatta alla situationer på isen etc men de senaste 2 matcherna är ju katastrof.

Wolmer bör ju ärligt talat fundera på om han är kapabel at döma i elitserien eller allsvenskan det bortdömda målet mot luleå, ja vad säger man? Plus massa andra situationer i den matchen.


Beträffande Rönnmark så kan man ju bara säga som så att med tanke på att han vägrade kommentera insatsen i canal plus efter matchen så finns ju svarat där, hade han inte haft något att skämmas över så hade han ju sagt något/ bett om ursäkt. Tack föresten för att DIF fick spela powerplay när det var mindre än 10 minuter kvar av matchen och man lågg under med 4 - 7.

Tack för aett bra jobb Marie!

//Nicke

Marie Hallman sa...

Danne: ja, det är ju märkligt att det ska behöva vara så. Wolmer var ju eländig åt båda håll, Rönnmark brukar ju vara okej tycker jag men det var ju noll känsla att ge Jimmie matchstraff när han reagerar på linjemannes megablooper där...

K: Såklart! Ibland tänker jag en sak men skriver något annat. Hm. Nu ändrat, bra att du sa till! :)

Nicke: Håller med dig, jag försöker också att inte lägga allt för mycket energi på domarna men WOlmers insatser den här hösten/vintern har varit allt annat än bra. Han hade rätt risigt rykte som domare bland spelarna redan i allsvenskan och inte har det blivit bättre i elitserien. Tyvärr.
Jag tycker också att Rönnmark borde ha kommenterat. Jag vet i ofs att de har någon överenskommelse i år att domarna aldrig ska kommentera någonting, det är Lars Johan Ryhed, domarbasen somska göra det åt dem. krångligt och dumt system tycker jag. Alla kan ju göra fel, känns mer mänskligt om man kan erkänna att fel har begåtts för i går var det ju så. Tror jag till och med att ett och annat LHC-fan kan hålla med om.
Kul att du gillar sidan föresten, tack för att du läser!