lördag 16 januari 2010

Larsson: "Vi räcker inte till"

SSK har bara två bortasegrar på 21 försök.

Och det blev ingen i dag, lördag, heller när Södertälje mötte Skellefteå borta.


Hemmalaget hade 1-0 efter första, fick ett tidigt mål i andra, ett tursamt mål några minuter senare när målvakten Björn Bjurling fick ett felskär och ramlade på rumpan.

Fyran kom sedan i tom kasse i slutperioden där Pierre Hedin gjorde SSK:s enda mål i matchen.


SSK sover kvar på hotell där uppe, jag fick tag på assisterande tränaren Peter Larsson som säger så här om matchen:

– Jag tycker vi spelar rätt bra i första faktiskt. Vi trycker ner dem, ligger på och skapar en hel del. I andra så … ja, de får ju ett tidigt mål i pp där på en retur, efter det försöker vi såklart jobba oss in i matchen. Det ser ändå hyfsat ut, så kommer trean där. Björne snubblar och tappar balansen, de får göra 3-0. Sedan är det tufft, konstaterar Larsson och fortsätter:


– Vi bränner några hyfsat bra lägen. Patrick Yetman har några fina chanser, är nära att hitta Videll där, Bicek har några i stolpen också men vi räcker inte till. Det känns som om de får sina mål så väldigt enkelt medan vi måste kriga för våra på ett helt annat sätt.


Din tränarkollega Peter Popovic sa på Canal Plus att ni bara tävlar i 20 minuter, sedan är det för mesigt. Håller du med?

– Jag vet inte. Det är klart att man kämpar och kör, men det känns som att vi har en gameplan som vi följer i första och gör det bra också. Sedan när de får 3-0 så känns det som att vi tappar lite i konceptet. Jag vet inte hur jag ska uttrycka det men det känns som att vi kommer ifrån det som vi har kommit överens om. Det blir mer spel efter eget huvud och mer på chans.


Vad beror sånt på?

– Tja…. Alltså på bortaplan handlar det mycket om att få förstamålet. Vid ettan springer vi bort oss nästan direkt efter en tek, tvåan är ju backskott, retur, han slår in den i tom bur. Där är vi för mesiga. Trean är ju….


Björne Bjurling får ett felskär där och snubblar olyckligt ser det ut som?

– Ja, det är olyckligt, men det är också så att hade det målet varit deras 2-0 så hade det bara varit ett mål bland andra, då hade vi ändå varit nära 2-1, hade varit med…


Men den här energin som ni hade när ni vände match efter match. Det kändes, från sidan sett, som att den inte fanns med där uppe?

– Det är möjligt. Men man ser det inte på så sätt där nere (vid isen). Man försöker hitta en väg att vända matchen. Det behövs så lite. Får man ett tidigt mål i tredje så hade vi fått 3-1 där och kanske 3-2 i nästa fem och sedan hade det varit tio minuter kvar att kvittera. Då hade man kört på, samtidigt som man får vara försiktigt så att man inte släpper in fyra också.


TV-kommentatorerna var lite elaka och sa att det såg ut som en träningsmatch, ja till och med en träning på slutet. Nu tror INTE jag att någon lägger av att spela med flit, utan mer att det knyter sig så det inte blir bra. Men varför blir det så?

– Jag vet inte. Men det kändes som att vi vände hem där några gånger när det var läge att gå framåt och det var då inte alls ordern. Sedan stängde Skellefteå mittzonen bra. Det blev trångt där och de gick bara på kontring. Då blir det svårt. Men vi vinner ändå skotten med 32-19! Men släpper tre och så en i tom bur då, säger Peter Larsson.


SSK hade 14 pinnar upp till slutspelsplats inför matchen och det är det fortfarande då Frölunda förlorade.

Positivt alltså att inte den luckan vidgades.


Negativt är ju däremot att Timrå och Modo vann sina matcher och därmed drog ifrån lite runt kvalseriestrecket, där det nu är sex poäng upp till såväl nionde som tionde platsen.


Och nu måste SSK hitta tillbaka till den energi som gjorde att det såg ljust ut för ett par matcher sedan.


– Ja, vi ska vinna på torsdag. Vi har fullt hus då hoppas jag. Vi har den här manifestationen och ska spela inför ett fullsatt Scaniarinken, det kommer att ge oss energi. Vi ska vinna den matchen och fortsätta trumma på. Hemma är vi ju bra, men vi måste hitta ett sätt att vinna på bortplanen också.


Några tankar kring det redan?

– Det har jag väl… men inte som jag vill avslöja här, säger Larsson finurligt.


Poängmaskinen Linus Klasen fanns inte med i Skellefteå då hans flickvän är på väg att föda barn, men nu har gått över tiden med över en vecka.


Hur mycket han hade betytt?

– Det är omöjligt att säga. Det är klart att vi saknar Linus, han gör ju poäng och vem vet? Om han hade gjort en eller två poäng här uppe idag så hade det kanske sett annorlunda ut. Men vi kan ju inte förlita oss på bara en spelare. Så är det ju, konstaterar Larsson och fortsätter:


– Sedan tycker jag att Patrick Yetman är riktigt bra idag. Han skapar mycket, ser till att det händer saker runt honom hela dagen. Han hade bland annat några bländande passningar till de andra killarna. Det är kul att se.


Yannick Lehoux var tillbaka, spelar runt 18 minuter. Hur mår han nu?

– Han kände sig väl lite matt efteråt men det var naturligt med tanke på att han inte har spelat på länge. Så det får vi läsa av lite i morgon.


Ni plockade Björne Bjurling av isen efter 3-0 målet. Varför?

– Nä men Poppe tyckte väl att när det blir 3-0 på bortaplan, då måste man ge laget energi. Något måste hända. Björne hade gjort några kanonräddningar innan så det var inget mot honom. Jag tyckte han gjorde en bra match förutom vid trean där då. Så nä, det där var mer för att tända laget. Han hade ju några bra räddningar innan också. Så där är det ibland, man försöker hitta något sätt att ge energi till laget, ibland plockar man målvakten för att det ska ge energi och väcka laget, avslutar Peter Larsson.

2 kommentarer:

Anders sa...

Såg delar av matchen och det jag inte begriper är varför SSK alltid åker och byter så fort de får tag på pucken och har vunnit tillbaka den i egen zon. Inte konstigt att de har så svårt att gå till anfall då...

Marie Hallman sa...

Anders: Bra tanke där, men det tar ju sån tid för de att få pucken så när de väl får det är de helt slut oc måste byta för att få in lite fräscha spelare. Just nu känns det som om självförtroendet är på väg ner mot fryspunkten igen. Som när Larsson säger att de vänder hem fast ordern är tvärtom. Inte bra.