torsdag 18 april 2013

Ett mål och en assist för William Nylander Altelius när Småkronorna krossade Tyskland

Småkronorna inledde lite i skymundan (eller jättemycket i skymundan om man ska se det mediamässigt) årets U18-VM i ryska OS-staden Sotchi med storseger (9-1) mot Tyskland.

Lucas Wallmark, spelar till vardags i Karlskrona HK men är född i Umeå, inledde målskyttet i såväl matchen som turneringen då Sverige spelade klockan 15 lokal tid (13.00 svensk tid). Hans mål kom i spel 5 mot 4 efter 7.40 av första perioden.

Sverige mötte på oväntat hårt motstånd av ett Tyskland som enligt raporterna på twitter körde på med allt de hade från första nedsläpp och kvitterade bara 30 sekunder efter Wallmarks inledande mål. Nu är ju Småkronorna ett betydligt bättre lag, samlade ihop sig och ledde med 3-1 efter första.

I andra lade Sverige och inte minst Malmös André Burakowsky in en växel till och gled i från till 7-1. Burakowsky gjorde två av de fyra målen i mitten perioden (5-1 och 7-1) och summerade matchen så här på IIHF:s hemsida:

-Vi fick en seg start, de låg på oss hela tiden under de första minuterna men sedan lyckades vi vakna upp och få in lite puckar i mål.

I tredje slog man dock av lite på takten (inte så konstigt vid 7-1-ledning) men man vann även tredje perioden med 2-0 och matchen med totalt 9-1 alltså.

Övriga målskyttar i matchen: Jacob de la Rose (Leksand), William Nylander Altelius (SSK), Adam Brodecki (Brynäs), Rasmus Andersson (Malmö), Leon Bristedt (LHC) och Anton Blidh (Frölunda).

Extra kul när man tittar i målprotokollet är hur spridda assisten är, nästan alla i det svenska laget fick antingen assist eller gjorde mål. Passingspoängen hamnade hos Lucas Wallmark, Jacob de la Rose, William Nylander Altelius, Julius Bergman (Frölunda), Adam Brodecki,  Oskar Lindblom (Brynäs), Andreas Borgman (Timrå), Alexander Henriksson (Färjestad) och Anton Karlsson (Frölunda).

Brynäs Jonas Johansson stod i mål och tog 25 av de 26 skott han fick på sig. AIKs Ebbe Siönäs var back up.

Småkronornas nästa match spelas på lördag mot Schweiz.

Liten fotnot föresten... apropå det här snacket om "hockeydöden" i Stockholm så kan man ju konstatera att åtta av spelarna i laget är från just Stockholm men spelar nu i andra klubbar. Och då har jag inte tagit med Nylander Altelius då han ju hade sina allra tidigaste hockey år i Nordamerika (född i Calgary).