fredag 19 april 2013

Silly season SSK: Fredrik Sonntag!


Andreas Hjelm, Viktor Lööv och Emil Djuse har utnyttjat sina outklausuler för spel i Elitserien. Men Fredrik Sonntag stannar. En flytt har inte ens varit på tapeten:

– Nej jag har inte ens kollat om det finns något intresse och kommer inte göra det heller. Utan jag har räknat med spel i SSK hela tiden, för vi har något riktigt bra på gång. Nästa år är det vi som ska upp (till Elitserien) säger Fredrik Sonntag.


Elitserieklausuler är numera standard i de HockeyAllsvenska spelarkontrakten. Sista april är i regel det datum som gäller som senaste dag att använda sin klausul men Fredrik Sonntag har som sagt inte ens funderat på att använda sin klausul.

– Jag ser ingen anledning att göra det utan har ställt in mig på SSK ända från början.  Sedan spelade jag inte förrän från mitten av november på grund av en axelskada och efter det gick det upp och ner jag så jag tror inte Elitserielagen står på kö heller konstaterar Sonntag.

Att Hjelm, Lööv och Djuse utnyttjar sina outs och att Tony Lagerström och Gustav Björklund inte får förlängt innebär att minst fem spelare lämnar den gångna säsongens lag. Dessutom har några spelare till outs, bland andra William Nylander Altelius medan exempelvis Micke Nylander och Johan Andersson har utgående kontrakt som inte har förlängts ännu i alla fall.

– Visst är det tråkigt att kompisar och bra spelare lämnar men så är det i alla lag inför varje säsong. Och det kommer ju in nya, bara för att några lämnar innebär inte det att vi inte får ett bra lag. Vi kommer ju fylla på med spelare och förhoppningsvis har vi kvar ganska många som var med i år. Då kommer vi ha en bra kärna att bygga på. Vi tog ju en andraplacering i serien i vintras, så vi räknar med att vara i toppen även nästa år och då har vi dessutom lite mer erfarenhet i laget.

För Fredrik Sonntags del blev det en säsong som hämmades av en axelskada som bäst kan beskrivas med ledbrosk som var trasigt. Han kom inte i gång och spelade förrän mitten av november men skadan är åtgärdad nu och trots att smärtan gjorde det svårt att prestera hundra under säsongen som gick så ska den inte bli något problem kommande säsong.

– Nej, det kändes mycket bättre på slutet och efter sommaren kommer det vara hundra procent bra.

Du tvekade inte att spela?
– Nej, varför skulle jag göra det? Det var inget som kunde bli sämre utan det vara bara skadan som jag märkte av. Själva skadan blev inte sämre av att spela. Det har vi kollat upp.

Vad tycker du om din egen säsong annars?
– Det gick upp och ner hela tiden. Jag missade försäsongen på grund av skadan, kom igång i november, då kändes det bra. Sedan blev det lite svängigt upp och ner. När smärtan var som ondast då gick det sämre, när smärtan lättade gick det bra.   Det var ju svårt att hinna med ordentlig rehabträning också då det var så tätt med matcher.

Men den skadan är ur världen nu.  Och istället väntar en revanschsugen Sonntag på nästa säsong. Det finns en del lärdomar att dra av den kvalserie som gick och där SSK tyvärr tvärdog redan efter ett par matcher:

– Ja det blev så efter Röglematchen. Jag tycker vi var bra mycket bättre än dem, vann skotten med 38-20 men förlorade ändå med 4-1 och då gick luften lite ur oss. Sedan ville vi ta igen det och då ville vi för mycket men tappade då bort viktiga saker som styrspel och andra smådetaljer i spelet som är viktiga.

Som till exempel?
– Vi spelade inte så tajt och så ihop som vi borde ha gjort. Vi ville för mycket och gick för högt upp i styrspelet och gick bort oss ibland på grund av det. När vi fick några tunga förluster så blev det svårt.

Blev ni överraskade av att det är tuffare i Kvalserien?
– Nej, men vi har ett ungt och oerfaret lag. Det märktes efter tre matcher. Vi hade behövt hålla ihop vårat spel som varit så framgångsrikt i serien men vi tappade vårat spel. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du e kung

Marie Hallman sa...

Anonym. Tack du!!!!

Anonym sa...

Hjärta