måndag 29 april 2013

VM 2013 - Förstaspaden till Enroth eller Markström? (UPPDATERAD med sjätte NHL-spelaren)

(Jhonas i Globen förra VM, för ett år sedan. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Lite sen på den här pucken men kul är det att Pär Mårts väljer att plocka ut Jhonas Enroth till VM.  Jhonas har ju gjort det riktigt bra i Buffalo när han väl har fått chansen så det blir kul att se honom i Globen i Tre Kronortröjan.

Det har inte riktigt framgått i kommentarerna om huruvida det är en målvakt som är utsedd till etta eller om det är 50-50 mellan Jhonas och NHL-kollegan Jakob Markström. Sedan kanske Mårts vill få in Jonas Gustafsson i den striden också.


Förra året fick Viktor Fasth starta i sex av de åtta som Sverige spelade och det kändes som det var lite till Jhonas nackdel när han väl fick stå. Han var ju toktänd de matcherna men jag tror ändå att ett större förtroende hade gjort honom gott.

Å andra sidan - Viktor Fasth var och är bra så det går ju inte att säg att det var fel val heller utan bara att valet i sig påverkade Enroths prestation något. (Även om jag är tveksam till att han skulle säga det själv).

****

Mårts har så här långt fått in fem NHL-spelare - allt enligt det officiella tillkännagivandet på swehockey.se.

Förutom Enroth och Markström är backarna Henrik Tallinder och Erik Gustafsson klara, samt forwarden Gabriel Landeskog.

***

Henrik Tallinder var en liten surprise! Han är ju lite till åren, å andra sidan... så är det en del unga Elitserie-backar med också så visst, varför inte få in lite rutin.

New Jersey Devilsbacken har plus tio på de 25 matcher han har spelat. Det var tydligen någon "lower body" injury som höll honom borta från isen i elva matcher under mars och början av april men han spelade tio av de tretton sista grundserien så han ska väl vara fit for fight då.

***
Erik Gustafsson var nog en dark horse för alla (även mig). Och det är då inte förre Djurgårdsbacken vi snackar om utan Philadelphiabacken Erik Gustafsson som aldrig spelat i vare sig HockeyAllsvenskan, Elitserien eller något landslag över huvudtaget.

Gustafsson är från Kvissleby utanför Sundsvall, har Njurunda som moderklubb och spelade sedan juniorhockey med Timrå.

Han gick sedan vidare till tre säsongers spel i NCAA med Northern Michigan University, tog steget till AHL och Adirondack Phantoms en bit in i säsongen 2009-2010.

Säsongen efter blev han uppflyttad till Philadelphia och gjorde sin NHL debut 25 februari 2012 mot Ottawa. Det blev tre NHL-matcher den säsongen, säsongen efter 2011-2012 blev det 28 matcher i AHL och 30 i NHL i grundserien samt sju matcher i slutspelet.

Den här säsongen blev det 39 AHL matcher, där han bland annat spelade under lockouten och 25 NHL matcher. Ska bli kul att se honom in action, det är ingen jag har någon vidare koll på i alla fall.

***

Gabbe Landeskog har jag desto bättre koll på. Han är så vuxen för sin ålder att man nästan blir stressad. Han spelade ju ett par månader för DIF under lockouten, var som bäst när han kom men mattades lite sedan men det hade lite med omgivningen att göra också vågar jag påstå.

Ska bli kul att se honom spela i den här omgivningen. Kan bara bli bra.

***

Under måndagn stod det att Mikael Backlund och Loui Eriksson eventuellt skulle ansluta till VM-laget. Några timmar senare var Backlund avskriven. Tyvärr. Mikkis är en fröjd att se på isen, jag hade gärna sett honom där.

****
UPPDATERAT
Även Loui Eriksson, forward i Dallas fanns ett tag med på vänta och se listan men på tisdagsmorgonen kunde Mårts berätta att han fått klartecken av Eriksson och Dallas. Fint det!

Loui är ingen flashig kille men har fin blick för spelet och är nyttigt både offensivt och defensivt. Kul att han nu får göra sitt tredje VM i rad (även om det kanske är lite trist att inte få spela Stanley Cup slutspel någon gång).

Inga kommentarer: