torsdag 25 april 2013

Sverige bröt trenden och vann med 4-2 mot Ryssland


Efter tre miserabla Euro Hockey Tour Turneringar inledde Tre Kronor den fjärde och sista – med 4-2 vinst mot ett Ryssland som jagar totalsegern i EHT.

Roligast att se – spelglädjen, bestämdheten, engagemanget  hos spelarna som verkligen ligger i för att norpa åt sig de VM-platser som finns öppna i laget.


Jag vet inte hur många som orkat följa EHT i vinter men gav ni upp någonstans i november så är ni förlåtna. Euro Hockey Tour har ju varit mestadels en miserabel tillställning för Sverige som radade upp tre förluster i Karjala Tournament, sedan kom igen bra med två vinster och en förlust i Channel One Cup för att sedan ta tre raka torsk i Malmö i Oddset Hockey Games.

Utmärkande i förlustmatcherna var att man vann skotten men inte kunde sätta målen, eller vad sägs om 1+2+1 = 4 mål i Karjala, 1+4+4 = nio mål i Channel One och 0+1+2 = 3 i Oddset Hockey Games.

En annan intressant detalj är ju att de två enda vinster som Sverige har tagit under de tre första EHT-turneringarna kom med Jhonas Enroth i mål. Buffalokeepern, som då var lockoutad, släppte bara in ett mål bakåt på de 50 (!) skott han fick på sig. Det enda baklängesmålet kom mot Finland sedan höll han nollan mot Tjeckien.

Nu visar Tre Kronor som sagt både vilja, energi och – minst lika viktigt - lite sköna mål. Nicklas Danielssons 1-0 mål (eller Nickey Dee som Pär Mårts säger) var en riktigt delikatess, det bara fladdrade i nätet. Men jag gillar Linus Omarks mål också, eftersom Omark tar den krångliga vägen, bryter sig i och bänder upp pucken som går i ribban och in.

Johan Backlund gjorde en bra insats i målet också, hade ett par räddningar i tredje som inte var att leka med. Han var dessutom stabil när ryske coachen lackade, gav sina spelare onda ögat och de drog upp farten och fick in två reduceringar. Sverige var illa ute är men Backlund gör det bra där.

Enda tråkiga i den här matchen var att Dick Axelsson fälldes av en rysk klubba när han gjorde sitt 3-0-mål, flög in i sargen och tvingades kliva av med en befarad skada i bäckenet/ryggen. Han fördes till sjukhus för röntgen, jag hoppas verkligen att det visar sig vara någon typ av svullnad på mjukdelarna och inte någon spricka eller något skit.

De övriga två matcherna i Czech Hockey Games spelas i Brno, där Tre Kronor möter Tjeckien på lördag och Finland på söndag.

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (09.50) Nicklas Danielsson (Johan Fransson) Spel 5 mot 4.

ANDRA PERIODEN
2-0 (00.18) Niklas Persson (Staffan Kronwall, Robert Rosén) Spel 5 mot 4
3-0 (04.49) Dick Axelsson (utan assist)
4-0 (08.28) Linus Omark (Staffan Kronwall)
4-1 (12.42) Sergey Mozyakin (Kiryl Petrov, Evgeny Biryukov) spel 5 mot 4
4-2 (15.32) Alexander Svitov (Sergei Soin, Sergey Mozyakin)

SKOTTEN: 33-22 (11-7, 10-11, 12-4)

Inga kommentarer: