söndag 28 april 2013

Jakten på VM-plats: Tredje raka och tuff gallring för Mårts


Tredje raka i en EHT-turnering – det är man inte bortskämd med! Efter 4-2 mot Ryssland och 1-0 mot Tjeckien kom 2-1 mot Finland. Målskyttar Jimmie Ericsson och Nicklas Danielsson.

Just den sistnämnden har verkligen hittat formen. Han har visserligen ”bara” gjort 8 poäng i Bern (4+4) på 23 matcher i Bern och 14 (6+8) på 16 matcher i Lev Prag men i Tre Kronor är han vass framåt och stabil bakåt.


Riktigt kul att se, känns som att han borde ha spelat in sig i VM-laget.

Roligast att se under de här matcherna i april (där Sverige vunnit åtta av nio) är hungern, disciplinen och passionen i hur man agerar och spelar. Det kan jämföras med förra året då det kändes lite håglöst och lite som att många spelare visste att det ändå var kört då det var ytterst få platser öppna i VM-laget.

I år blir det färre NHL-spelare och fler från Elitserien och KHL istället. Inte så konstigt att inspirationen ökar då.

När jag träffade Fredrik Pettersson i påskas för att spela in ett inslag åt Viasat berättade han dessutom att känslan i Tre Kronor var rejält revanschsugen med tanke på hur det gick senast. Alla kände att det bara måste gå bättre och att man var beredd att göra allt för det. Det bådar gott.

Att Sverige slår bäst ur underläge, när man har färre ”stora namn” i laget är ju också ett känt faktum. Det verkar vara lättare att gå samman som ett lag då och det har synts inte minst under Czech Hockey Games. Här fick spelarna en sista ärlig chans att ta de där sista platserna, alla har varit sugna, alla har verkligen slagits för det.

En rejäl lagstomme har svetsats samman, nu är det bara krydda med lite godis från andra sidan pölen. Så även om det hade varit kul att få in de nu Stanley Cupklara stjärnorna från bland annat Detroit och New York så ser jag fram mot VM-premiären på fredag med försiktig optimism.

***

En annan uppsida i söndagens match var ju  att Dick Axelsson kunde spela och att han därmed inte fick några större men efter att ha kraschat in i sargen på ett jobbigt sätt i torsdags. Befarades ett tag vara fraktur i bäcken eller höft men det var det inte. Bra.

***

På minussidan finns däremot smällen mot Linus Klasen som tvingades lämna isen med hjälp av läkaren Björn Sandström och naprapaten Thomas Carlsson efter en tackling. Klasen fick dels en tackling mot huvudet (tog där i alla fall) plexit i hallen var stenhårt, dessutom flög hjälmen av och det såg ut som att han slog bakhuvudet mot isen när han flög omkull på rygg,

I en intervju för Aftonbladet säger Klasen att han inte slog i huvudet mot isen, utan tog emot sig med axlarna men han såg hur som helst rejält groggy ut när han klev av. Inte bra. Med tanke på de hjärnskakningar han haft förr är det bara hoppas att smällen tog lindrigare än den såg ut att göra.


Inga kommentarer: