tisdag 27 augusti 2013

Christian Sandberg "Jag tar inte åt mig för fem öre"

(Christian Sandberg. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

En period mot Örebro och två träningsmatcher från sidan. Christian Sandberg har fått en seg start på försäsongen om man ser till matcherna. Almtuna borta på tisdagskvällen var den första träningsmatchen som han kunde gå för fullt i matchen ut:

– Jo det var jäkligt kul. Jag var riktigt sugen innan så det var kul att vara där ute. Sedan är det lite skillnad mot träning men jag kom in hyfsat snabbt i det ändå, säger AIK-forwarden.


De två senaste säsongerna har tyvärr handlat mest och skador och när Sandberg tvingades kliva av efter en period mot Örebro så blev det lite åh nej inte igen vibbar…

– Ja precis men du var nog inte den enda som trodde det!

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Vad hände mot Örebro då?
– Jag hade lite strul där och kände av ljumsken faktiskt från att när vi gick på is. Det var absolut ingen fara eller så utan det var mer att nu ska jag vara hel, hela försäsongen och inte spela om jag känner något utan det vara bara ren försiktighetsåtgärd. Och det var helt rätt beslut också. Jag hade ju lite skadeproblem förra året, ända fram till december. Så det var bara försiktighetsgrej, nu har jag tränat på och det känns bra.

Hur känns kroppen nu, i det som har varit trasigt tidigare?
– Jomen det känns bra. Jag opererade ju någon bukväggsgrej förra året, de sydde ihop och förstärkte och all möjligt så det känns bra. Och det gjorde det redan när jag kom tillbaka förra säsongen. Sedan har det känts jättebra under sommaren både ljumskar och höft och generellt.

Varför trasslar det nu?
 Det är förmodligen för att vi gick på is.

  (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Lite ovana sådär?
– Ja, det är inget man har gjort på ett tag. Vi var på is några gånger under sommaren men då var det smålagsspel på sin höjd, lite oskyldigt sådär, och sedan när man smäller igång så blir det annorlunda. Samtidigt så gäller det ju att vara redo också- och jag tog kanske i för mycket i början. Men det känns bra nu i alla fall

Har det varit svårt att hålla sig från att spela de andra två träningsmatcherna?
– Ja, så är det ju alltid. Och det blir extra tråkigt när jag har fått titta på så många matcher från sidan de senaste åren. Så det är för jäkligt egentligen. Man vill ju alltid vara med och försöka bidra oavsett om det blir vinst eller förlust eller vad det blir. Men man får blicka framåt!

  (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När Christian Sandberg slog igenom var det blicken för spelet, handlederna och poängen som var i fokus. Skadorna och strulet har lett till en lite annan målsättning den här säsongen:

– Det mål jag har – och det kanske låter konstigt – men det är att få spela alla matcher. Sedan poäng eller vad jag nu gör det kommer naturligt sedan, om det funkar bra i kroppen. Jag vet att jag har det i mig så jag saka försöka vara så förberedd som möjligt och ta hand om kroppen och se till så att jag håller – hela säsongen. Det är väl det som är målet liksom. Det vore jäkligt kul att spela många matcher igen. Det har varit lite trassligt de två senaste säsongerna så därför känner jag så.

Har du lärt dig något av skadetrasslet som varit?
– Nja men, det är jäkligt svårt att svara på. Oftast får man ju en aha-upplevelse när man får skavanker och tänker att jaha jag skulle ha gjort si eller så men det handlar väl mer om att det är när du inte är skadad som du ska ta hand om prylarna. Oftast får man en väckarklocka först när det händer men du kanske borde cykla och ligga och stretcha i tjugo minuter efter (match och träningar) och det kanske kommer naturlig för de flesta men det kan jag väl lära mig att jag har slarvat lite med.

Så du ändrar lite eftermatchen rutiner nu?
– Ja eller det handlar om att förbereda sig bättre när det gäller allt möjligt, både före och efter träning och match. Som att stretcha igång, de gånger man känner sig lite stel i musklerna till exempel. Det är det jag försöker jobba med nu. Sedan händer det alltid grejer, man kan bryta en arm eller ett ben. Men det andra, det som sitter där (ljumskar osv) det försöker jag vara lite mer noggrann med generellt.

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK förlorade första matchen mot Örebro, vann den andra mot Västerås, förlorade mot Leksand men vann nu åter mot Almtuna. Och det ganska komfortabelt även om Almtuna var framme och hotade ordentligt emellanåt, inte minst när det var besök i utvisningsbåset.

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Men hur bra är AIK i år? Sandberg har gjort ett antal försäsonger med AIK nu och har en del försäsonger att jämföra med:

– Oj det är jättesvårt, generellt sätt att jämföra mellan säsonger. Och en försäsong speglar ju inte alls serien som kommer, man kan få en jättebra start eller en jättetuff och för oss handlar det om att få ihop laget. Sedan vill vi såklart vinna matcherna men vi måste framför allt få ordning på spelet och pränta in det vi vill göra. Det ska sitta när säsongen börjar helt enkelt.

Kan du känna någon prägel på det här laget redan?
– Nja, men jag tycker vi har väldigt tydliga roller. Vi VET vad vi ska göra men vi har en bit kvar att jobba på. Nu är det två och en halv vecka kvar, så vi får jobba stenhårt de här veckorna. Vi har två matcher till den här veckan och ytterligare två nästa så vi får jobba ännu mer med det på de matcherna.

Men jämför med förra säsongen då?
– Nä det är jätte, jättesvårt att göra det.

Du var inne på det själv, att ni har tydligare roller?
– Ja det är så, vi har tydligare roller och allt är mer tydligt vad vi ska göra sedan rent spelmässigt så är det grymt stort att jämföra. Det handlar om perioder, ibland kanske man är inne i en extrem träningsperiod och då kanske man får ut för lite av matchen, man har inte de där benen man skulle vilja ha men det är bara för att man ska vara så förberedd som möjligt när säsongen väl drar igång.

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

I dag, mot Almtuna, så såg det stundtals rejält slarvigt ut. Som när ni gav bort pucken, bokstavligt talat, på blå vid två tillfällen. Lite slarvigt sådär?
– Ja men inte lite utan det var mycket slarv från vår sida. Vi slarvar kring linjerna och i egen zon, vi ligger alldeles för långt ifrån varandra. De får rulla runt och få långa anfall på oss samtidigt som det kanske var det som vi saknade. Att vi inte fick långa anfall – men vi var väl hyfsat effektiva ändå i det vi gjorde. Vi var där och nöp. Sedan tycker jag faktiskt att vi var riktigt bra i boxplay. Det var grymt bra faktiskt.

Boxplay såg riktigt stabilt och tryggt ut fast det borde vara tvärtom när man är tre mot fem?’
– Ja där var det riktigt bra tycker jag. Absolut, där gjorde vi väldigt bra jobb idag och det kanske är det tänket man vill få in även i fem mot femspelet också så att man verkligen är aggressiv och stressar motståndarna. Men det blev tyvärr lite tafatt i fem mot fem och det gällde spelet över hela banan, men vi reder ut det och vinner.

  (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Att AIK är toknederlagstippade – placeringen tolv dominerar bland de tips som redan florerar – skiter Christian Sandberg högaktningsfullt i. Bättre än förra säsongen det vill säga minst åtta är en rimlig målsättning tycker han.


– Alltså, det är inte första gången heller som vi tippas sist… men jag har varit med hyfsat länge i alla fall och har lärt mig att inte lyssna på det där. Jag tar inte åt mig för fem öre utan det där får stå för dem och sedan får väl vi visa att de har fel. Det har vi gjort förr och det tror jag vi gör i år också. Sedan går det inte att lägga energi på det – utan vi har vårat spel som vi ska följa, vi ska ge hundra procent i varje match sedan får vi se om det lyckas.

Inga kommentarer: