fredag 23 augusti 2013

Marie möter Jhonas Enroth del 1 "Det är vad du har presterat i NHL som räknas"

(Jhonas Enroth går in på sin sjätte säsong i Nordamerika. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När Sverige vann VM-guldet firade Jhonas Enroth med att slänga handskarna rätt upp i luften. Målgesten var en liten replika av Henrik Lundqvists dito i OS i Turin 2006. Och mest en kul grej för Jhonas som hann fundera lite på vad han skulle göra under de fem sista minuterna när Tre kronor hade en 5-1 ledning att gå på.

-Jag tänkte mest bara att jag inte skulle hamna längst ner i en tv-puckshög. Det var mitt enda mål i stort sett, säger han med ett skratt.


(På Puddinglägret. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Hockeyspelare väger en del och den som hamnar underst i högen blir lite lätt mosad. Det ville Jhonas Enroth helst slippa:

-I stort sett så, ja, ha, ha. Sedan hann jag inte göra så mycket i och för sig utan jag slängde bara handskarna och försökte ta mig till hörnet. För nu blev det ingen hög utan alla samlade sig i hörnet.

Är det jobbigt att hamna längst under annars? Svårt att andas kan jag tänka mig?
-Ja precis, som efter Kanadamatchen, då blev det en stor hög på mig och jag ville inte att det skulle hända igen, ha, ha.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det är augusti, solen värmer fortfarande, när vi träffas utanför Segeltorpshallen på konstgräset. Jhonas passar på att stretcha under intervjun. Det har gått drygt tre månader sedan VM-guldet bärgades och spelarna hyllades av rekordmånga fans i Kungsträdgården som svämmade över av folk.

Det tog någon knapp vecka för Buffalomålvakten att smälta att det faktiskt blev guld. Det första ett lag lyckats vinna i ett hemma-VM på 27 år.

Någon större skillnad i livet har det inte blivit. Visst, det är fler som känner igen honom nu, både till namnet och till utseendet. Men det var mest direkt efter VM som folk visade att de kände igen honom. Mot slutet av sommaren är det mer tillbaka till vardagen, typ.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Men VM-guldet har trots allt gett Jhonas Enroth det erkännande som han förtjänat länge, trots att han inte varit något stort namn här hemma.

-Äh, jag vet inte. Det spelar inte så stor roll. För mig har det inte varit så viktigt, det har varit NHL som gäller mest för mig. Och OS.

Men visst måste det vara kul att få ett tydligare erkännande nu än förr. Förra året var det väl inte många som hade fattat hur bra du är och förmodligen inte före årets VM heller?
-Nä, förra året var det väl mer självklart (för fans och media) att Fasth skulle stå, han hade varit bra i Elitserien och även i VM året innan. Och i år var det väl lite så också, att Markström hade lite fördel medialt. De flesta trodde att han skulle stå men Pelle var rätt så klar när vi kom att” vi får se vem som får stå. Jag håller er lika för tillfället.” Sedan var vi rätt lika under VM också. Han hade också kunnat stå under VM och vi hade vunnit guld då med, så det var små marginaler där tror jag.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Bryr du dig vad folk tycker och tänker, om vem folk anser är bra och så?
-Nej det bryr jag mig ingenting om. Utan för mig är det viktigaste att lyckas i NHL och även fast jag inte hade spelat i VM så hade jag fått samma kontrakt i Buffalo som jag fick ändå. Så VM var bara en bonus tycker jag.

Men under VM kunde jag tycka att du nästan blev irriterad när media var lite förvånade över succén? Och tyckte att för dig var det självklart?
-Ja så var det väl men det har ju gått bra. Jag var bästa målvakt i Elitserien när jag spelade i Elitserien, var bästa målvakt i AHL när jag spelade i AHL,  men då försvann man väl lite. Sedan i NHL så spelar jag i ett lag som inte har fått så mycket uppmärksamhet här i Sverige. Det är knappt att vissa vet vilka Buffalo Sabres är för lag när man säger att man spelar för dem. Sedan tyckte man väl att media borde ha bättre koll än de har haft. Jag hade spelat bra, sista två, tre månaderna i NHL innan VM och hade varit jättebra tycker jag. Jag tror jag låg på 93-94 i räddningsprocent i mina sista tio matcher och det är riktigt bra i NHL. Framför allt med det lag som vi hade. Så för mig var det en självklarhet att det är den klassen jag hade, eller har känner jag, säger Jhonas Enroth.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han ligger bra till för att bli uttagen till OS i Sotji i februari men där är det å andra sidan givet att Henrik Lundqvist ska stå. Det tycker Enroth också.

-Ja, är han hundraprocent frisk så ska han stå. Sedan får vi se hur vi spelar i NHL också fram till OS men spelar han som han har gjort alla andra år så är det självklart att han ska vara förstemålvakt då. Det är inget snack. Han är ändå topp tre i världen.

Hur känns det för er andra att gå in i ett OS och veta att han är så given?
-Nämen då försöker man hitta sin roll, försöker göra det bästa för laget och såna grejer. Det hade inte varit allt för svårt att acceptera att man blir petad av Henke Lundqvist i en så kort turnering.

Är det inte lite trist att veta att det är kört med spel?
-Det är klart att man vill spela och att det skulle vara skitcoolt att göra det men man får vara professionell i allt. Man kan inte tjura ihop bara för att man inte får spela i ett OS så han ska självklart stå om han är hundra. Absolut.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Under OS-träffen med media pratade Henke lite om att det inte är så stor skillnad för honom mellan stor och liten rink, numera. Att det inte är några större justeringar i spelet?
-Nej inte nu, han står väl bara i stort sett som han gör i NHL för där står han i stort sett  på mållinjen under hela matcherna. Men det är många andra som inte gör det och det blir mer skillnad för oss som inte gör det. Det blir lite längre passningar (på stor rink) för oss att ta hand om och såna grejer, på stor rink.

Han tyckte också att det egentligen inte finns en stil endast som funkar utan kör man bara fullt ut på sin stil så funkar det, oavsett storlek och så vidare?
-Jo men exakt. Han är ingen butterflymålvakt som alla pratar om nu utan han kör mer på reflexer, att han reagerar till puckarna och så där och har sin teknik. Jag är likadan tycker jag och reagerar till pucken och är inte bara täckande målvakt som alla pratade om för några år sedan. De flesta är ju så (reagarar till puck): Quick, Pekka Rinne, alla de bästa kör så nu för tiden, säger Jhonas Enroth.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han skrev nytt kontrakt med Buffalo i somras. Buffalos förstemålvakt Ryan Miller har samtidigt ett år kvar på sitt kontrakt. För Jhonas kan det därmed bli rollen som backup i en säsong till. Att han har ett VM-guld på CV:et lär inte ändra den rollfördelningen.

-VM-guld är ingenting där borta, det slår inte. Och med all rätt, det är vad du har presterat i NHL som räknas och mitt förra år i NHL var ju bra i de matcher som jag fick spela. Och sedan så är det klart att jag siktar på att spela fler matcher den här säsongen. Jag siktar på runt 30 starter, det tycker jag är rimligt både utifrån mitt kunnande och utifrån att Ryan inte kan stå alla matcher heller. Men Ryan kommer behöva spela mycket och bra, om han ska komma med till OS. USA har väl de bästa målvakterna i världen just nu. Det blir ju tajt i den truppen också, vilka som ska komma med så där med så han lär komma taggad och var i bra form så det gäller att hänga med på en gång.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Du måste ha världens tålamod kan jag tänka ibland?
-Jo men så jävla gammal är jag inte. Jag är 25 år och jag hoppas väl att jag får ta över som förstekeeper nästa år när Ryans kontrakt går ut, för jag tror inte att han kommer signa nytt. Det kommer bli så tror jag.

Att skriva kontrakt med något annat lag i år var aldrig något val på grund av de regler som finns i NHL och det kontrakt som Jhonas Enroth var under. Alternativet var med andra ord KHL eller någon annanstans i Europa.


-Men packa ihop och åka hem det vill jag inte. För mig har det alltid varit NHL som gäller så jag kör på.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Inga kommentarer: