fredag 2 augusti 2013

Marie möter Rikard Franzén. "För mig är det a och o att man kommer ner och äter puck för laget, för varandra, varje dag"

(Rikard "Frasse" Franzén. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det tog en evig tid innan AIK fick klart med sin tränartrio. Varför det tog sån tid och när Rikard Franzén fick frågan om att vara huvudtränare vägrar den nye AIK-coachen att berätta.  ”Inte intressant” säger han bara.

Rikard Franzén pratar hellre om trygghet, klara roller och en fast grund att stå på. Förra årets turbulens ska vara ett minne blott i år lovar han.


– Vi vill ha ett lag som jobbar hårt i alla situationer, varje dag på träning och på match. Vi ska hitta en trygghet och ett grundspel som vi kan förlita oss på. Det kommer vara en lång säsong med många hårda matcher, det kommer vara skador och sjukdomar och det gäller att ha en bra ryggrad att stå på.  Så det är ett grunduppspel, ett grundspel, bra powerplay och boxplay som vi ska försöka hitta – tillsammans - jag och ledarna med de här grabbarna.

Men det där du säger vill ju alla ha. Vad är signifikativt för dig som tränare?
– Jag tror väl att de flesta gör ungefär likadant men för min del är det att ha bra karaktärer på spelarna. För mig är en bra karaktär en kille som kommer ner varje dag, sliter och kör hårt och gör sitt bästa och har hjärtat med. Sedan har man olika kunnande inom olika områden och det är vårt jobb som tränare att se till att man får rätt roll och sedan får spela efter den.  Så för mig är det a och o att man kommer ner och äter puck för laget, för varandra, varje dag. Det tror jag är viktigast, säger Franzén.

Han vill som sagt inte kommentera processen som ledde fram till att han själv nu coachar AIK tillsammans med Mats Lindgren som redan var anställd som assisterande tränare och Mats Bäcklin som värvades från Djurgården där han hade gällande kontrakt.

– Det känns som att vi har landat rätt. Jag har sett Bäckis på nära håll, när han har jobbat med juniorerna i Brynäs framför allt, och vet hans kunnande om isträningar och hockey i allmänhet. Och Mats har jag lärt känna här på Ritorp och vet att han är en jäkla bra kille som kan mycket ishockey.

 (Tränartrion i AIK. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Men att värva en assisterande tränare, med gällande kontrakt hos grannen på Hovet. Vem kom på den idén?
– Det får du fråga Rudan om. Men det spelar väl ingen roll vilket klubbmärke du har haft innan - han var ett år i Djurgården tycker jag inte är så mycket att orda om utan det är hans kunskaper som vi är ute efter, ingenting annat.

Det finns AIK-fans som fortfarande hänger upp sig på att du har spelat en säsong i Djurgården?
– Ja jag vet och jag tycker det är tråkigt att man inte kan se det man har gjort i många, många år för AIK istället. Sedan kan jag förstå en del men de har inte hela bakgrundshistorien heller, de vet inte vad som låg bakom och vad som hände.

Får du fortfarande höra det där ”Judas” själv?
– Nej det är inte så många som kommer fram ansikte till ansikte och säger någonting men det är säkert några som tycker någonting det är jag övertygad om och jag kan förstå det på ett sätt men på ett sätt inte, konstaterar Rikard Franzén.

Han tittar hellre framåt än bakåt och är inte helt bekväm när undrar om AIK har bytt marknadsföringsslogan inför kommande säsong. Förra försäsongen pratades det mycket om att ta ”nästa steg”. Det kändes kanske naturligt efter två säsonger med semifinalspel men det blev ju helt galet när det istället gick knackigt mesta delen av säsongen och som resultat en plats i ingenmansland.

– Vi har ingen slogan alls i år och det som sas förra året får stå för de som sade det då stå för. Vi har ingen målsättning själv än för laget. Jag har en tanke själv här inne (pekar på huvudet) och Bäckis och Mats också och den ska vi ta fram tillsammans nu under de här veckorna innan det drar igång igen så kommer vi berätta sedan hur den ser ut

Men vad är rimligt som AIK-supporter att vänta sig?
– Slutspel, det tycker jag, helt klart. Det är inget konstigt med det och vi ska helt klart vara bättre än vi var förra året - det var ju inte så många poäng som skiljde egentligen, i slutändan, från att gå till slutspel. Och med den säsongen som var, med tränarskifte och att man kanske inte hittade tryggheten och det här lugnet och ron som man behöver i ett lag så…

 (Laget, trygghet, tydliga roller - är Frasses nyckelord. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ska man vara ärlig så har ju AIK legat på nedre delen av tabellen ända sedan man gick upp från HockeyAllsvenskan, men under de två första säsongerna växlade man upp i slutet och tog sig till slutspel. Är det där ni kommer att befinna er med slutspel på slutet eller vad ser du framför dig?
– Nej det är svårt att säga men jag ser väl inte framför mig att vi ska ligga i botten hela tiden för att till slut kravla oss upp till slutspel utan jag ser framför mig ett lag som kommer jäkligt hårt för varandra och att vi kommer plocka poäng så att vi förhoppningsvis har en slutspelsplats klar mycket tidigare den här säsongen än vi har haft förr, säger Franzén med bestämdhet och fortsätter:

– Men som sagt, vi är inte där än, vi har inte kommit fram än till hur det ska se ut (målmässigt) med tabellplacering och så vidare men jag tror att vi har ett lag som kan vara med och prestera i elitserien och det finns mycket mer att hämta än vi fick se förra året i de killar som var med då och även de som kommer in nya nu som krydda. Så jag tycker att det ser ljust ut och jag känner väl som med de andra ledarna att hade vi inte haft ett lag som vi tycker kan vara med och konkurrera så hade vi inte hoppat på det här. Jag känner riktigt glädje över att jobba med det här laget där jag tror – eller jag tror inte jag vet – att det finns mycket mer att plocka ur det här laget.

Vad talar för att det här gänget kommer prestera bättre än förra årets? Och bli klara tidigare?
– Att jag ser en stor potential i det här laget där jag tror vi kan få ut mer ur varje individ i spelet, i boxplay, powerplay, i de här specialteams och utveckla varje individ också. Vi har några yngre killar som har fått ett år till på nacken och som kommer ta kliv framåt – det tror jag kommer sätta lite fyr i brasan på de som har varit med tidigare så att de känner att oj här kommer det fram nya killar som kanske vill nosa på mitt jobb och så vidare.

– Jag tror att vi kommer trigga varandra genom daglig bra träning, att vi kommer sätta press genom att kriga hårt varje dag så att ribban höjs hela tiden. Det kommer göra att vi utvecklas och göra att vi blir bra som lag. Sedan hur många poäng vi gör och vilka tabell placeringar vi är på är ju ointressant nu. Just nu är det intressanta att få ihop laget. Vi ska försöka få en bra start det här året och det tror jag vi får genom att ha en trygghet, säger Rikard Franzén.

 (På Ritorp med Mats Lindgren. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Att han brinner för uppgiften råder det ingen tvekan om. Inte att han redan tagit det här laget till sitt hjärta redan. Inte så konstigt kanske, några av dem har han redan varit assisterande tränare för när AIK avancerade till Elitserien.

Men ”Frasse” är ingen romantisk idiot heller. Han är medveten om att de stora namnen lyser med sin frånvaro. Taskig ekonomi har gjort att den totala spelarbudgeten skurits ner med en handfull miljoner så det gäller att de som finns i laget prestarer mer än vad de kostar. Och vad talar egentligen för att spelare som Marcus ”Lilliz” Nilsson och Mark Hurtubise ska göra poäng i Elitserien när de än så länge bara presterat i Hockeyallsvenskan ( i BIK Karlskoga respektive Leksand/Almtuna)?

– Det vet vi inte! Men det är två duktiga hockeyspelare och det har några andra redan bevisat, att man kan komma från allsvenskan och göra succé i elitserien. Steget är inte så stort – för själva individen. För vissa lag kan det vara stort under en säsong, men för en individ är inte steget så stort. Du kan ju se på Janis (Mattias Janmark) som kom från juniorerna direkt upp till Elitserien och gjorde en fantastisk säsong och då har han inte ens spelat allsvenskan. Så har du bara tillräckligt bra kunnande och vill själv så är inte steget så stort.

Många sätter er i botten nu när det görs rankingar, bland annat för att ni inte har så stora namnkunniga nyförvärv?
– Mmmm ja man får tycka och tänka vad man vill men jag säger som jag sa i början att det är LAGET som ska ta poäng, det är LAGET som kommer göra matcherna, det är LAGET som kommer ta oss dit vi vill komma i slutändan, det är inte individen. Och du kan ha jättebra nyförvärv men får du inte ihop det med resten av laget så spelar det ingen roll. Jag vet att vi har ett lag med stort hjärta och en vilja att få ihop det här och det kommer slå mycket bättre än ett flashigt nyförvärv. Det VET jag.

(Det finns en hel del att jobba med...FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

En sak jag saknade i vintras var den här känslan av ett tajt lag på isen. Den känslan som fanns de två första säsongerna i Elitserien fanns inte riktigt där nu senast?
– Ja jag håller med och det berodde ju självklart på - nu var jag inte med - men det var ju självklart lite turbulent runt tränarna, det blev tränarskifte, det kom in en ny tränare och det tar tid att bygga upp saker. Det tar tid att bygga upp en trygghet, det tar tid att bygga upp ett spel och få ordning på ett lag och den tiden fanns inte riktigt. När det inte funkade från början, det kom in en ny tränare som skulle jobba in sitt och sedan kom nästa och jag tycker väl att Eldebrink fick till det på slutet ändå – de var ändå nära gå till slutspel

Men var det tryggheten som saknades menar du?
– Det blir turbulent! Sedan kan jag inte svara på exakt vad som hände, jag vill inte gå in i det heller eftersom jag inte var i omklädningsrummet då men utifrån sett kan jag tycka att när det blir turbulent runt ett lag och poängen inte rullar på och matcherna inte går som de ska – då blir det oroligt och det vill vi komma bortifrån nu.

Hur ska du göra för att ni ska få till ett bättre lagspel då, kan du göra något särskilt utom att det ska gnuggas?
– Något spektakulärt menar du, ha, ha? Nej men självklart kommer vi jobba mycket med spelet, för att hitta en trygghet. Jobba med uppspelet, hur vi ska styra och sätta press och alla ska hitta sin roll i det här – det tror jag är nyckeln och så kanske det inte blev riktigt förra året, att alla hittade och hade sin roll i laget och visste vad de skulle göra. Men om alla vet vad de ska göra så skapar man en trygghet, man bygger fram den själv och då tror jag laget löser rätt många nycklar själv – när tryggheten finns på plats. Sedan ska vi tränare finnas med och styra vilka som ska spela och inte spela och göra förändringar under match om det inte går som vi vill. Det är ju vårat jobb som ledare under match.

Du känner till pressen när man befinner sig i ett lag som AIK, speciellt som tränare. Nu ska du fronta det här. Med kanske en och annan påstridig supporter som tycker du är dum i huvudet och bara gör fel. Har du funderat på det?
– Nej, inte särskilt mycket. Visst jag vet hur det är i hockeybranschen. Jag har spelat hockey i 20 år, var kapten länge i det här laget så jag fick ta en del front då med som spelare och så var jag assisterande tränare ett par år tillsammans med Roger (Melin) i A-laget så jag vet exakt vad det här innebär och jag är inte rädd för utmaningar. Jag ser mer fram emot utmaningarna. Visst, sedan kan det vara tufft. Går det inte som vi vill så kommer säkert några höras om det och som du sa så är vi redan nederlagstippade men det tror jag bara triggar oss och passar oss ganska bra. Jag tror på det här laget, det finns mer att hämta än vi fick se förra året. Helt klart.


7 kommentarer:

Ricky sa...

Vem är "Lilliz" som nämns i texten??? Du verkar förutsätta att man ska ha koll på alla interna smeknamn verkar det som. Men det har man inte. Har aldrig hört talas om någon med smeknamnet "Lilliz" i AIK. Du får gärna skriva ut namnen så att de som inte är i den innersta kretsen som du verkar vara också vet vem du syftar på.

Anonym sa...

Mackan Nilzzon så klart.

Marie Hallman sa...

RickY Marcus Nilsson är det, nyförvärvet från BIK Karlskoga, allmänt kallad Lilliz. Han brukar få heta Lilliz både i media och överallt men visst, har du rätt jag ska peta in namnet!

Ricky sa...

Jasså gör han? Har aldrig hört. När vi var på isträningen i veckan började vi kalla honom för Nille (eftersom Mackan är ju upptagen av en praktsopa som spelade i dif för ett par år sedan och som sedan gick till HV)

Vi borde väl ha rätt att sätta våra egna smeknamn och inte överta smeknamn som ointelligenta bönder satt på dom. Jämför med Majstorovic som kallas för "Majsan" i AIK-kretsar och inte för "Maestro" som han kallas på annat håll.

Eller "Kippe" som vi kallade Miikka Kiprusoff för. När han kom till Timrå var det några bönder som började kalla honom för "Kipru".

Och "Lilliz" vad är det för jävla smeknamn. Har ju inget med hans namn att göra och det är ju tonårstjejstöntigt att sätta dit ett z i slutet...

Marie Hallman sa...

Ricky: Nä men så är det även om du inte hört det. Du och AIK fansen får självklart skapa egna smeknamn men jag förbehåller mig rätten att använda de som är vedertaget och som han dessutom själv lyssnar till.
Du hade rätt i att man bör skriva ut hela namnet, inte bara smeknamn, men i övrigt har vi uppenbarligen olika syn på smeknamn. Så kan det vara, man ser olika på saker. Du får nöja dig med det.

Anonym sa...

Bra intervju i vanlig ordning Marie, gillar att du vågar ställa de lite tuffare frågorna till Frazze!

Marie Hallman sa...

Anonym tack! :)