fredag 23 augusti 2013

Micke Ahlén: " Det är bättre att veta vad man är för något"

(Micke Ahlén säkrade segern mot Pardubice. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det har gått nästan fem år sedan Mikael Ahlén senaste gjorde ett tävlingsmål för Djurgården. Den gången avgjorde den då 20-årige powerforwarden mot Färjestad genom att göra 3-2. Under fredagen var det ett nytt 3-2 mål från den nu 25-år unga hemvändaren, som avgjorde för Djurgården mot Pardubice halvvägs in i tredje perioden.

– Jag har min roll och det är den jag jobbar hårt för. Sedan kommer det komma mål säkert, i och med att jag jobbar hårt och mycket framför mål. Det är det jag är specialiserad på, säger Ahlén med ett stort leende.


Djurgården ledde med 2-0 efter första perioden där Marcus Sörensen hade stor show. I andra gick tempot ner, Pardubice närmade sig för att sedan kvittera efter 6.38 av tredje perioden. Då klev Micke Ahlén in i handlingarna:

– Hank (Henrik Eriksson) grottade fram pucken ur hörnet till Honken (Michael Holmqvist). Det såg jag och störtade på mål. Sedan lägger Honken en riktig smörmacka så det vara bara att sätta i klubban i isen och styra in. Den passningen var riktigt fin

Minns du när du senast gjorde mål i Djurgården?
Det var nog 2008 mot Färjestad. Det är mitt enda mål under (tävlings)säsong (för DIF). Sedan gjorde jag lite mål på försäsongen men första målet för Djurgården i A-laget det kommer man ihåg!

Efter målet presenterades målskytten som ”Brunken” - trots att målet i sig inte var något typiskt brunkarmål:

– Nej kanske inte men vi har ju en brunkkedja så lite grann kanske. Men namnet har hängt med länge, sedan pojkåren så det är jag lite stolt över.

Vill du inte hellre att de säger ”Liraren” Ahlén?
– Nej, ha, ha det har jag aldrig ens varit nära så det är bättre att veta vad man är för något.

Att det var så länge sedan han senast gjorde mål hänger så klart även ihop med att han inte fick vara kvar efter säsongen 2008-2009 i laget. Mikael Ahlén begav sig istället till division ett laget Nybro. Efter en säsong där blev det tre i Troja Ljungby. En bra skola visar det sig:

– Det har hänt rätt mycket. Det började när jag gick till Nybro med Torgny Bendelin, som tränare. Han utvecklade mig mycket som spelare. Jag hade till exempel aldrig spelat boxplay innan och nu är jag nästan en boxplayspecialist. Så det defensiva jobbet har jag blivit mycket bättre på. Och samma med skridskoåkning, puckhantering och allt det där. Det har jag lyft mig på. Sedan har jag varit i lag där jag har fått ta mycket ansvar så det är väl dem sakerna som jag tycker att jag har utvecklats mest i.

Förra gången i DIF så var du mer ”tuta och köra”? Nu är det mer skicklighet?
– Ja precis, så var det. Nu är det mer tanke bakom sakerna man gör så det känns som att jag har snäppat  upp några pinnhål.

Så det kanske vara bra att du inte fick vara kvar i Djurgården?
 Ja med facit i hand så tror jag det. Jag fick som sagt mycket ansvar redan i Nybro och sedan fortsatte det i Ljungby. Så jag tror att det är bra, säger Ahlén.


(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Efter tredje raka segern på försäsongen (3-2 mot Pardubice) var Djurgårdstränaren Tony Zabel glad och tackade spelarna för att de visat moral och för att de ”gick ut och gjorde det vi sa att vi skulle göra”. Så vad sades egentligen inför tredje?

– Äh det var vi har pratat om sedan vi gick på is så det är väldigt många saker, till exempel att vi ska använda vår fart och vara starka. Trycka på offensivt och det tycker jag att vi utförde riktigt bra idag. Vi får med oss farten och jag tror att vi är jobbiga att möta i och med att vi alltid har spelare som kan backchecka om vi tappar puck och lite sånt där.

Men ni tappade lite i aggressivitet i andra perioden?
 Ja det håller jag med om. Det blev kanske lite söderryckt med alla power play och boxplay…

Men ska man inte vara aggressiv då också?
– Jo det är det man måste vara, så det måste vi bli bättre på och nästan höja tempot.

Så att man inte blir störd bara för att det är utvisningar?
– Nej precis. Det gäller att inte bli bekväm i power play bara för att man har mycket puck, det måste vi bli bättre på.

Vad säger du om kedjan med Joakim Eriksson, Marcus Sörensen och Mattias Guter som gjorde de två första målen för DIF mot Pardubice?
– Ja de är ju… ruggigt skickliga. Hela kedjan går bra. Jocke är en enormt smart spelare, Sörensen måste vara snabbast i serien snart om han inte redan är det. Så de kompletterar varandra bra. Sedan kommer Guter och han är också en bra och avig avslutare. Så jag tror den kedjan blir farlig i vinter.

De känns lite svåra att hålla redan på för motståndarna?
Ja absolut. Sören (Marcus Sörensen) är lite avig han också.

Och Jocke (Eriksson) som balanserar bakåt?
– Precis men han är duktig offensivt också så att de kompletterar varandra bra.

Vad tror du att Joakim Erikssons tekningar kommer att betyda i just det här laget?
Mycket! Just tekningar är ju en stor del av spelet och man har känt det när man har tekat mot honom på träning att han är sjukt stark när han tekar. Det är alltid bra att få börja med pucken (efter en tekning) och det kommer vi få göra ofta med honom.

Förra året blev spel i European Trophy en nackdel för Djurgården som sedan kom in i HockeyAllsvenskan och inte kunde det spelet? Är det risk att samma sak händer igen när ni bara möter European Trophy lag under försäsongen i år igen?
– Det är så svårt att säga. Men vi har ju spelat i allsvenskan allihop nästa så vi vet att de lagen går mycket hårdare på check och så där. Vi ska absolut inte slå oss för bröstet och vara nöjda bara för att vi vinner här i European Trophy utan vi ska jobba på grundspelet. För det är grundspelet som är det viktigaste, sedan måste vi vara med för det går undan i hockeyallsvenskan.

Det är ju mindre uppstyrt i HockeyAllsvenskan?
– Ja precis och just då är det extra viktigt att ha ett bra grundspel. Det är bara att titta på Leksand och Örebro som fick till grundspelet så det är det som vi måste fokusera på. Det är nyckeln.

 (Fotnot. Vill ni minnas tillbaka till den matchen där Ahlén gjorde enda tävlingsmålet i en serie för DIF så kolla in det här matchreferatet som finns på DIF hockeys  hemsida)


Inga kommentarer: