torsdag 15 augusti 2013

Steve Saviano: "Man får tåla smärtan och jobba sig genom den bara"

(Steve Saviano. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han bröt tån under matchen mot Tappara i tisdags. Skadan kan inte bli sämre men det gör självklart ont som fan att spela. Eller, så säger inte Steve Saviano. Han vill hellre tona ner det här med den brutna tån:

-Jag täckte ett skott och det var bara en sån där sak som händer… jag vet  inte exakt hur det är med tån men det kändes bättre 24 timmar efter matchen och så bestämde jag mig för att spela, säger Saviano som ändå medger att tån ger sig till känna:


-Det gjorde lite ont men i slutänden – när vi hade vänt, tagit in tre mål och dessutom vänt och vunnit matchen - så känns det bra ändå att jag spelade. Absolut.

Er naprapat, Christian Schumacher säger att det är ett brott i toppen av tån, att stortån är av där men att skadan inte kan bli värre av att man spelar?
-Precis. Man kan inte göra något åt det. Skadan kan inte förvärras, det gör bara lite ont när man spelar och framför allt när man blir träffad där så känns det lite grann. Och visst, jag vet att det är i början av säsongen och man ska väl egentligen ta det säkra för det osäkra då men jag försökte ändå köra, ville testa och kämpa på och förhoppningsvis ska det få tån att bli bättre snart.

(Jobba, jobba, jobba. FOTO JOHANNA LUNDBERG.)

Tvekade du om i fall du skulle spela eller inte?
-Oh ja! Det kan du lita på. Men jag är glad att jag spelade, kämpade mig igenom det och kanske visade vägen lite för de unga killarna. Jag hoppas att det gav laget lite hopp och vår lagseger idag var fantastisk.

Hur är det att spela med en bruten stortå? Gör det ont varje gång du tar ett skär?
-I princip ja. Och det blir lite problem med balansen. Men när du är ute på isen så känner du inte av smärtan, då har du så mycket adrenalin i kroppen. Att du inte märker av det.

Fast när du vilar mellan bytena så dunkar det i tån?
-Ja precis. Och om du får en smäll på tån – jag fick en rejäl smäll i kväll och det gjorde rejält ont men som jag sa så det är sånt som tillhör spelet. Det kan inte bli värre, det gör lite ont men man får tåla smärtan och jobba sig igenom den bara.

 (Gjorde liiite ont mellan bytena ja. Speciellt efter en och annan ny smäll på den brutna tån. FOTO JOHANNA LUNDBERG.)

Och trots smärtan så blev det två assist från din sida, vid 2-4 reduceringen och 4-4-kvitteringen?
-Ja,  det var kanon. Men det var mer mina lagkamraters förtjänst. Johner bidrog med en bra styrning där vid första (assisten) och det gjorde han även vid den andra, fram till Ljungh som satte pucken i mål. Så vi fick igång vårt pp rätt bra där. Och vilket straffmål Guter bjöd på som avslutning! Plus att vår målvakt Johan Mattsson gjord det bra som stängde till helt under straffarna. Så totalt sett en riktigt bra laginsats, slår Steve Saviano fast med bestämdhet.

(Ingen tvekan vid Mattias Guters straff. FOTO JOHANNA LUNDBERG.)

Spelet i de två första perioderna var däremot inte mycket att hänga i julgranen, det håller Steve Saviano med om:

-Ja, precis. Det var inte bra men man får ha tålamod. Det är försäsong, våra första matcher för säsongen. Då blir det lätt lite oorganiserat och lite fel här och där. Men det är så det är på försäsongen och vi försöker dra lärdom av missarna vi gör. I tredje så spelade vi som vi hade sagt att vi skulle göra, höll det lite enklare och det gjorde att vi kunde skapa mer. Sedan var det väldigt många utvisningar, jag kunde väl känna att en del av de där avblåsningarna var lite svåra att förstå.

Domarna har skickat ut pressmeddelande om hårdare tag mot spelförstörande moment den  här säsongen, så det är väl därför de är mer på nu?
-Jasså, fast det  är ju så det låter varje år på försäsongen. Sedan släpper de det en bit in i serien och sedan ser det ut som det alltid har gjort. Så blir det nu med det är jag säker på. Det är ju så där de säger att det ska bli sedan så blir det inte så. Och alltså… hockey är hockey. Man måste tillåta lite närkamper där ute också annars är det inte hockey. Visst, det är bra för mig att de blåser för spelförstörande moment men grabbarna vill ju spela hockey, man vill göra upp om det på isen spelare och lag emellan.  Det är det som är hockey, det är en naturlig del av det, en rolig del dessutom. Det gör att man kommer in i spelet fortare, säger Saviano.

Djurgården vann som sagt första matchen, med 3-2 och efter torsdagskvällens seger kan laget glädjas åt mer än bara två poäng tycker Saviano:

-Jag tycker att dagens match var ett karaktärstest. Vi lågt under 1-4 inför tredje, då har du två val. Det ena är att luta sig tillbaka och tänka att det är kört. Det gjorde vi inte, tvärtom. Utan vi kämpade oss tillbaka, att man tar in tre mål och sedan vänder och vinner på straffar, det är viktigt inför seriestarten. Det är sånt man tar med sig, det är sånt som betyder mer än slutresultatet. Definitivt.

Vad sa ni i andra pausen egentligen?
-Att vi skulle hålla oss till det spel vi har och att vi ska spela som vi har sagt att vi ska göra. European Trophy har en del lag som spelar hårt, det kommer hända saker, man vet aldrig vad. Så vi sa att nu kör vi och spelar det spel som vi vill spela. Oavsett vad det står eller vad som händer så ska vi spela som vi har kommit överens om nu och det gjorde vi i tredje. Det gav resultat - den här gången.

Du är ny i Djurgården men vad säger du om karaktären på laget?
-Det är tidigt men vi har många unga och äldre killar. Vi har inte så många i mittenåldern men jag tycker att de unga har visat fin karaktär redan och de kommer bidra mycket i vinter, även om vi ska vänta oss ännu mer av de äldre som har mycket erfarenhet att bistå laget med.

På vilket sätt tycker du att de unga visar karaktär?
-Du ser det på deras arbetsmoral. Du ser det i hur de agerar i gymmet, i omklädningsrummet, på isen. Är de ödmjuka eller inte, där ser du vilken karaktär de har. Det finns mycket i det där, men jag tycker de har visat bra karaktär redan och när de väl börjar känna sig bekväma i a-lagsrollen och säsongen rullar på så kommer det bli ännu bättre. Det är givetvis upp till de äldre att bära laget men de yngre kommer bidra med mycket, det kan man känna redan nu.

Du och Dustin har ju återförenats här i Djurgården, känslan där?
-Det var grymt. Det är alltid grymt och känns extra bra att få spela med honom. Vi har ju spelat ihop några år, det har gått bra varje gång och…man behöver en sån kille som honom vid sin sida. Det lovar jag. Han kompletterar mig bra, han jobbar hårt liksom jag. Det är en sån kille jag vill spela med. Jag står inte ut med folk som bara ska åka runt och vara ”the fancy guy”. Utan jag gillar att jobba hårt, det gör  han med så vi jobbar hårt för varandra. Det är så det ska vara.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt en bra intervju av dig Marie!
Steve, eller Stefan som jag tror Challe kallade honom, verkar vara en mycket sympatisk kille. Att spela med sprucken tå tyder också på bra moral.
Gårdagens seger visar också på bra lagmoral. Spelet såg stundtals också mycket bra ut. Om det sen räcker till kvalserien är för tidigt att sia om men jag känner trots allt en spirande optimism om det här gänget...

Marie Hallman sa...

Anonym Stefan? Ha ha han är för rolig Challe! Tack du! Ja vi får se, känns som det kan vara på väg att byggas upp en bra känsla i laget och ´det är viktigt har vi ju noterat :)