onsdag 7 mars 2012

Ottosson: " Jag ser det mer som vanliga hockeymatchern"



 
(Ottosson. FOTO ANDREAS GRANDIN)


Spelarna fick beskedet idag och Kristofer Ottosson välkomnar Challe Berglund till nya jobbet redan nu.


– Jag tycker det är bra. Känner han att han vill komma in redan nu så känns det bara bra, säger Djurgårdsforwarden.

Att DIF nu kommer ha fyra tränare – utöver Challe även tre assisterande i Tony Zabel, Nichlas Falk och Tomas Montén – ser Ottosson som en fördel. Även om det finns andra som undrar om det inte blir för många kockar i soppan:

– Nämen det tror jag inte. De får hitta ett sätt att jobba tillsammans på så det inte blir rörigt. I dagens hockey finns det utrymme för många tränare, bara man har en tydlig rollfördelning. Det finns ju utrymme för att jobba individuellt och med mycket feedback och sånt.

Och som videocoach under matcherna på läktaren kanske?
– Visst kan det vara så, det är också ett alternativ. Det finns uppgifter för alla och jag är säker på att de kommer komma överens om det på ett bra sätt.

Sista matchen följde han hemifrån. Med viss rastlöshet och oro i kroppen:
– Jo men jag föredrar att spela, det andra, att sitta vid sidan av är mycket värre. Jag förstår att det är hemskt … eller det är väl fel ord men otroligt spännande att följa ett lag som man håller på. Att spela tar ju bort lite av den anspänningen, säger Ottosson och fortsätter:

– Jag försökte distrahera mig själv för att få timmarna att gå och för att få veta hur det skulle sluta. Så jag satt och kollade på text-TV och följde även slutminuterna på radion. Det var någon som skickade SMS till mig att Modo hade gjort mål, då satte jag på radion…

 Och trodde att ni hade klarat det?
– Nej, så långt vågade jag inte ta tanken, det var för många minuter kvar även om det inte är så ofta som man gör mål sex mot fem och att vi borde klara oss men så blev det inte.

 Och när LHC fick in 4-4:
– Då var sannolikheten ännu mindre att Modo skulle göra mål, det ar ju dessutom mer eller mindre klart för dem och Modo hade väl inget att gå för så det var nog två nöjda lag i det läget.

Nu väntar kvalserien, en serie där Djurgårdstrogne Kristofer Ottosson aldrig har spelat i:

– Jag känner inte så mycket kring det där än, serien har ju inte börjat än. Utan jag ser det mer som vanliga ishockeymatcher, det är så jag ser på det. Men så läser jag inte så särskilt mycket journalistik under säsongen heller över huvudtaget. Gör man det kan man få en så konstig bild av det med alla rubriker och skandaler. De är mycket till för att skapa intresse men speglar inte den verksamhet som vi håller på med, säger Djurgårdsveteranen och fortsätter:

– Utan jag ser det som hockeymatcher som vi ska förbereda oss för på ett bra sätt. Vi får chansen att avsluta bra och har chansen att komma ut som vinnare. Det är så jag ser på det och jag tror det är bästa sättet att ta sig an det.

Men jag har sett ärrade spelare bli klart skärrade i kvalserien, speciellt om det börjar gå emot. Det var lätt panik hos många i Modo när det var vinna eller försvinna som gällde i sista matchen?!

– Det är klart att jag inte är opåverkad av saker och ting men skulle jag dras med i rubrikerna… jag har ju redan sett rubriker där det kallas helvetesserien och alla möjliga negativa saker och det är inte gynnsamt att tänka så. Det är faktiskt vanliga hockeymatcher som vi ska spela och tack och lov så har vi möjligheten att själva påverka resultatet. Det är inte märkvärdigare än så och det är den tanken vi ska hålla oss till.

En sak som blir annorlunda är de allsvenska lagens spelstil som – om man ska hårdra – saknar den taktik och ställa upp och styrspela – som elitserielagen har. Men Kristofer Ottosson tror inte att Djurgården kommer ändra så mycket på sitt spel:

– Vi kan ju inte ändra vår spelidé på en vecka, inför det här utan vi kommer givetvis att fortsätta på det spel vi har och så. Det är väl mindre taktiska justeringar som man kan göra men det viktigaste är inte att ändra sitt spel efter motståndet – för man kan ju tänka sig att de ändrar sitt spel också och då blir det en jäkla massa ändringar. Utan vi kommer spela vårt spel, jag tror inte det finns anledning att ändra på det.

Kan det ställa er om ni möter lag som är mindre taktiska och mest gasar på?
– Nä, för spelar man otaktiskt och gasar på så brukar det bara kosta energi och ge motståndarna ytor. Det lag som kan hålla en taktisk idé borde gynnas så det vore dumt att dra med i något annat om det är så. Kör de otaktiskt och gasar så är det inget vi ska dra s med i. Att spela taktiskt disciplinerat är viktigt tror jag. Jag tror det är mer det som krävs av de allsvenska lagen också om de vill ta steget upp.

Inga kommentarer: