onsdag 7 mars 2012

Challe Berglund: " Tufft läge men det ska vi reda ut"


Det har snackats om det ett bra tag nu. Men när Djurgården hamnade i kvalserien togs till slut beslutet. Challe Berglund som egentligen skulle in som tränare till nästa säsong kliver in redan nu.

– Det är klart att det är spännande! Jag tycker att det är kul att jobba med hockey och framför allt med Djurgården. Nu är det lite tufft läge men det ska vi reda ut.

Att Djurgården hamnar i kvalserien för första gången på 30 år blev klart i går tisdag då DIF förlorade borta mot HV71 (1-2) och därmed landade på samma poäng som Linköping men med tre måls sämre målskillnad.

Beslutet att Berglund ska kliva in redan nu:

– Det togs i dag. på dagen.

Men de var klart redan i går att du skulle lämna jobbet på Viasat?
– Jomen jag och Rikard (Segeborn, chef för Viasat Hockey) har haft klart för oss länge att hamnar Djurgården i kvalserien så kan jag inte jobba vidare. Vi har hållit dörren öppen och sagt att så länge det inte är en realitet så behöver vi inte behandla det som en sån heller men det blev ju det, då tog vi det beslutet.  Och för mig känns det jättebra att hjälpa Djurgården redan nu så det känns bara bra.

Varför kom du inte in tidigare?
– Spelar det någon roll i det läge vi är nu?

Nej, men det kanske kunde ha gått på ett annat sätt?
– Jo men det kanske kunde ha blivit tio raka torsk också. Det vet man aldrig. Jag tycker det är oväsentligt, jag tittar hellre på det som vi har framför oss nu.

Varför kändes det viktigt att komma in just nu då?
– För att det är kritiskt läge och Djurgården tycker att jag kan bidra med något. De ville ha min hjälp, då ställer jag upp.

 Hur rollfördelningen blir kommer bestämmas under torsdagen, innan Djurgårdens träning som börjar klockan 12.00.

– Vi får se hur vi gör. Jag har inte träffat Tony, Nichlas och Tomas ännu. Jag kom upp sent från Ängelholm idag (där Visat sände igår) och kommer träffa de tre i morgon (läs torsdag). Då ska vi sätta oss ner och snacka igenom lite saker och ting och sätta våra uppgifter tillsammans. De har ju jobbat med det här och kommer få fortsätta jobba med det. Jag kommer inte att ändra på något helt och hållet utan vi ska jobba med det som de redan har jobbat med och lite och putsa på lite grejer så att det blir bättre. Vi kommer att komma fram till ett bra sätt att jobba tillsammans så bra som möjligt, säger Challe Berglund.

Spelarna har han inte heller hunnit snacka med än:
– Jag kommer ta ett snack och jag kommer att vara lyhörd för vad spelarna säger. Det handlar inte om en diktatur utan om lagarbete. Min uppgift eller alla ledares uppgift är att få spelarna att prestare på sin toppnivå, att göra sitt bästa möjliga, och då måste man lyssna på vad spelarna tycker och tänker och tillsammans göra något bra av det.

Att Djurgårdens nye tränare följt de hockeyallsvenska lagen i jobbet som kommentator hela säsongen är såklart en fördel. Frågan är mer hur stor fördel det är:
– Det är ju ingen nackdel i alla fall men samtidigt är det ju vad vi gör själva som till syvende och sist avgör om vi kommer att spela bra hockey.

Hur kan du utnyttja de kunskaper som du ändå har?  
 – Nämen genom vetskapen hur vissa spelare agerar på isen, hur vissa lag spelar, hur en del målvakter agerar och så vidare.

Du tog Modo genom kvalserien förra året, vad lärde du dig då?
– Jag tänker inte gradera vad som var viktigast men det fanns bra saker, jag lärde mig en hel del och det tänker jag ta med mig in i omklädningsrummet. Den erfarenhete som jag fick få är väldigt nyttig. När vi gick in i kvalserien då visste jag inte vad som väntade, det gör jag nu. Och jag kan berätta det för spelarna också, vad som väntar, på ett annat sätt. Det kunder jag inte då med Modo, en nu kan jag berätta det på ett sånt sätt att de kan förbereda sig mentalt. Det är viktigt, för det mentala har stor del i det här.

Vad blir viktigast att göra innan kvalserien startar torsdag den 15 mars?
– Att man hittar en glädje och harmoni på träningen. Att man ser det som en utmaning, det är det som det handlar om. Får vi en bra start i kvalserien och kan behålla den elitserieplats som vi vill ha kvar så är det som att vinna SM-guld. Det är en erfarenhet som jag fick med mig från Modo. Det var ju Maranatastämning i Fjällräven center. Publiken var som tokig och det var underbart att se glädjen hos rutinerade rävar som Svartvadet och de andra modoiterna. Den glädjen har jag sett flera gånger under de år när jag har tagit SM-guld. Det är samma känsla, säger Challe Berglund.

Och den nya Djurgårdstränaren hoppas få ett bra stöd i ryggen under matcherna:
– Jag är övertygad om att det finns många Djurgårdare som vill hjälpa laget. Man brukar tala om en sjunde spelare – utöver de fem utespelarna och målvakten- och jag vet efter mina år i Timrå och även i efter mina år i Modo hur det är att komma som ett bortalag till Hovet när både Järnkaminerna och sittplats hjälps åt. Då blir motståndarna rätt små, så är det bara så det är jätteviktigt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm... "Nu är det lite tufft läge men det ska vi reda ut." Känner inte jag igen det från en viss Zabel??? Känns mest som om det bara är tomt snack.

Anonym sa...

Ja man kan ju alltid hoppas!

Peter sa...

Vad skulle han svara då för att göra dig nöjd?

Marie Hallman sa...

Alla tre: Jag håller med Peter. Vad skulle han ha svarat då?