fredag 9 mars 2012

Challe Berglund: "Större att slå Djurgården"


(Kyle Klubertanz, Tony Zabel och Challe Berglund. FOTO ANDREAS GRANDIN )


Challe Berglund gjorde sin första träning med DIF på torsdagen. Det blev en och en halv timme på Hovet och sedan snack med media efteråt.

Så här sa Challeom att vara på is igen…
Det är halt! Jag sa det till Kyle (Klubertanz) att jag har ju inte åkt skridskor på några månader, så jag vågade inte ta några riktiga skär ännu. Måste åka en stund innan jag börjar skejta på lite….

…det hunnit utkristallisera sig vem av tränarna som ska göra vad?

 (Första dagen med laget. FOTO ANDREAS GRANDIN ) 

Nej, det blir väl mest tydligt från och med måndag. Men vi har sagt så här att Tony har ju skött isträningarna, alltså drivit dem så att säga. Men de har gjort träningarna tillsammans och det kommer vi väl att fortsätta med. Sedan kommer Tony – förmodligen – var huvudansvarig för att driva träningarna men jag kommer naturligtvis lägga mig i med mina åsikter och sedan kommer vi att sitta där uppe och stöta och blöta idéer för att få bästa resultat.

…Djurgården kommer sätta en av sina nu fyra tränare (en headcoach, tre assisterande) på läktaren för att få en bättre överblick?
– Så långt har vi inte kommit ännu.

…hans egen största uppgift (som det ser ut nu):
– Jag kommer definitivt att vara i båset under matcherna. Det kommer jag att vara. Sedan inför matcherna också, kommer jag att vara ansvarig när det gäller snack med laget och taktikgenomgångar och så.

(Falk och Berglund. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

…Hur första arbetsdagen hade sett ut (fram till träningen som började kl 12.10)
– Först satt vi alla ledarna och hade möte en timme och la upp hur en månad framåt, hur den månaden skulle se ut, planerade lite sånt. Sedan satt Tomas, Nichlas, Tony och jag och pratade lite. De satt och berättade vad de har hållit på med. Jag berättade lite vad jag tycker och sånt kommer ju fram ännu mer på träningarna också – såna saker som jag tycker att vi ska jobba mer med. Även Tomas Magnusson var med och bidrog med sitt då.

– Sedan efter ledarmötet hade jag en träff med laget där jag introducerades av Järlan (sportchefen Jan Järlefelt) och pratade med laget en stund. Sedan har de kört fys och sedan var det is.

…vad Challe sa till laget vid spelarträffen:
– Jag sa egentligen inte så mycket… vi sa så här att de här dagarna nu är träning och fokusering på hjärta lungor och kanske även vissa detaljer också som vi kommer gå vidare med i morgon. Sedan kommer vi gå in hårdare på saker och ting från och med måndag. Sedan hade jag vissa förmaningar, överhuvudtaget bara.

 
 (FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

…vilka förmaningar han delade ut:
– När jag var i Modo förra året så var vi det mest jagade laget och det kommer vi vara även i år. Alla kommer försöka slå Djurgården. Och det är klart att de vill åt Timrå också som är ett elitserielag men jag kan garantera att för Leksand och Bofors och de här lagen så är det större att slå Djurgården. Och det måste vi vara förberedda på också. Där finns mycket som vi måste tänka på också.

…vilka förmaningar han nämnde?
(Här blev Challe helt tyst. Visade sig att han inte ville tala om vilka de var.) Men…
– Det finns ju erfarenheter från förra året. Sedan kan ni fundera lite tillbaka på vad som hände förra året. Sedan har jag väl sagt att all form av twittrande och facebookande angående det här, under de här månaderna, är förbjudet.

…Om spelarna får twittra om annat än kvalserien och hockey?
– Ja då men nu är det fyra veckor framåt som det är full fokus på hockeyn. Det finns inget annat. Det är klart att de får twittra om de vill skriva att de precis har satt sig på ett café någon stans … men jag vet inte. Jag kan inte det där så bra. Jag är ingen facebookare heller.








 (Tony Zabel och Challe Berglund. FOTO ANDREAS GRANDIN ) 

…Challe höjde rösten en gång under träningen och då för att trycka på snabbare avslut och ”ni måste göra mål!”:
– Ja precis, det är ju en av de saker, som vi vill trycka på. Där har även Tomas Magnusson varit behjälplig med sin analys, utifrån en målvakts perspektiv. Men det har grabbarna redan pratat om innan också men … det gör ju inget att jag kommer trycka på också och som vi kommer jobba extra med naturligtvis.

… om det är stor skillnad på hur Challe Berglund och de gamla tränarna vill coacha laget:
– På de här korta tiden, oavsett om det skiljer sig mycket eller inte, så kommer vi inte att förändra så mycket. De går inte att göra det. Den där jäkla pannkakan måste bli färdigstekt någon gång. Man steker på ena sidan färdigt och sedan andra. Det går inte att vända fram och tillbaka hur många gånger som helst. Vi måste göra klart det här nu. Att göra för stora saker, skulle bara förvirra och det är ju inte det spelarna behöver nu. De behöver en trygghet, en säkerhet i det de jobbar med nu. Sedan måste vi förfina lite, då tänker jag på målskytte men även i power play finns det lite saker.

…det är slut med långa anfall nu?
Nja, man kan ha långa anfall också men har du ett läge så ska du skjuta. Och tar du ett avslut i rätt tid så kan du återvinna pucken och du kan återvinna tredje pucken och du kan få jättelånga anfall. Men att åka och flytta pucken från hörn till hörn bakom. bara.. det är väl inte optimalt. Det är ett komplement i anfallsspelet. När man ska göra det så ska man göra det men det finns andra varianter också.

…om hans kontrakt gäller även i allsvenskan (om DIF hamnar där)?
– Ja oh ja. Absolut.

… motståndarlagen i kvalserien - vilka fruktar han mest?
– Hade du frågat mig för ett halvår sedan hade jag definitivt sagt Örebro. Jag har största respekten för Örebro fortfarande. Jag tycker att de är väldigt breda i sitt lag. De har ju Conny Strömberg som är lurig, Jared Aulin är bra också, så de har flera bra spelare. De har ett brett lag, spelar ganska bra hockey tycker jag. Sedan har de naturligtvis gått på grund här ett tag. Men jag tror det berodde mest på att de redan var klara. Då är det svårt att motivera sig. Så de kommer givetvis vara jättebra.

… Leksand:
– De har kommit starkt på slutet och jag gillar deras målvakt, Hanses, han har spelat jäkligt bra på slutet och de har ju några erfarna spelare i Gabbe Karlsson, Martin Timander och Jensa Bergenström och de här som är bra ledande spelare. Sedan har Alen Bibic växt in i det här på ett fantastiskt bra sätt. De har många unga bra spelare – Janohls och Filip Forsberg är duktiga. Det är många av de unga som har tagit steg uppåt också. Så Leksand blir inte att leka med heller.

 (FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

…Bofors:
– De blir inte att leka med heller. Det är en för alla, alla för en och en bra målvakt också. Så det är svårt att peka ut en. Men oavsett vilket lag som kommer underifrån nu så är ju dem trötta. Det märkte man lite på Mora förra året. Men de kommer ha sån jäkla boost, särskilt om Malmö klarar det. Som har haft det så tungt hela säsongen – de har ju satt upp värsta stora spinnakern och har ju stormvindar som pushar på bakifrån i så fall. Det blir ingen lek…Och Timrå har varit mentalt förberedda ett tag, så det kommer bli ett jäkla race

…Timrå
– De har ju haft pest och pina i två månader nu i stort sett. Nu har de plötsligt något roligt framför sig, de har något att tävla om. Det är ju därför man håller på med det här för att det är roligt att tävla och när de inte har haft något att tävla för då är det ju lätt att det blir såna här… även om det inte är acceptabelt –men såna här att man släpper in en massa mål flera matcher i rad. Men sedan har de ju studsat tillbaka bra ändå i vissa matcher. Så de är mentalt förberedda på det här.

… om att se kvalserien som en utmaning och inte ett misslyckande:
– Det sa jag redan i morse när jag pratade med de andra tränarna att… rädslan att hamna i kvalserien är bra mycket större än rädslan att inte klara av kvalserien. För det är så mycket skriverier och är så mycket surr om det. Speciellt när det är så jämnt som det har varit i elitserien och Djurgården inte har varit där på 30 år. Då blir det nästan att ”fan tänk OM vi hamnar i kvalserien”. Nu är man i kvalserien. Nu vet man att det är tio matcher. Nu vet man att det gäller att komma etta eller tvåa och ta 20 poäng så är man kvar i elitserien. Det tror jag spelarna hanterar bättre än att försöka sopa undan kvalserien så att säga.

... vad som är att vänta.
– Den som tror att vi kommer åka runt och vinna med 6-1 har fel. Det kommer inte att hända, det finns inte en chans. Det har jag sagt till grabbarna. Det kommer vara 3-2, 4-2 kanske 2-1 ibland också. Men vinner man med 2-1 så är det ju jäkligt bra då. Då ska vi vara otroligt nöjda med det, den ödmjukheten måste vi ha.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Kanonbra intervju, lite på djupet. Bra!

David sa...

Marie, tack för en grym intervju!

Anonym sa...

Och i morgon börjar det VÄSENTLIGA - slutspelet. Märks överallt förutom på din dif-blogg, Marie.

Stockholmare sa...

"Och i morgon börjar det VÄSENTLIGA - slutspelet. Märks överallt förutom på din dif-blogg, Marie." - och i dessa mörka tider lutar vi djurgårdare oss tillbaka och njuter av hur hockeysverige fokuserar på mesta mästarna. Buhu4u.

Anonym sa...

Men herrejävlar, att folk med mindervärdeskomplex fortfarande orkar skriva uttryck som "dif-blogg" nästa dag är det "ssk-marie" eller "gnagarblogg" Läs inte bloggen då för fan om ni tycker den är dålig, hur jävla svårt ska det vara?

Marie Hallman sa...

anonym och David. Tack själva att ni läser!

anonym och stockholmare:jag blir bara trött. med tanke på alla AIK artiklar jag gör. Trött, trött, trött.

anonym. precis. tack.