tisdag 20 mars 2012

Zibanejad: " Vi kan inte fega oss ur och igenom den här kvalserien""


( Zibanejad. Glad men långtifrån nöjd. FOTO.WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Om Djurgården såg ängsliga ut mot BIK Karlskoga, var det tvärtom mot Leksand. Det var aggressivt spel från första stund och – med undantag för en liten dipp i början av andra – full fart framåt matchen igenom. En rejäl urladdning med andra ord.

– Ja vi vågar lite mer kanske i dag. Vi har lite mer fart. Det är väl det som är skillnaden tror jag. Det är väl en inställningsfråga också. Vi kan inte fega oss ur och igenom den här kvalserien helt enkelt. Så det gäller att våga spela som vi gjorde idag, säger Mika Zibanejad och fortsätter:


– Vi spelar bra idag. Och vi höll spelet i 60 minuter. Vi dippar lite där (i andra) bara men sånt händer i matcher ibland.

Vad är det som gör att ni vågar nu då?
– Ja jag vet inte om det kanske var tack vare målet, att vi får ett mål där och jag tycker att vi låg på bra i första och andra också tills målet, tyvärr fick vi ingen utdelning förrän i mitten av andra eller vad det var. Efter det kändes det som en liten lättnad också att se pucken gå in. Sedan var det bara att jobba på. Vi visste att de (Leksand) skulle krokna i slutet.

Hur kunde ni veta det?
– Nä men man märkte det på dem när vi verkligen körde och vi visste att håller vi upp det här så kommer de inte att orka. Vi är rätt vältränade känns det som och man märkte på dem att de började sprida puckar hit och dit. Det var ett litet trötthetstecken och det gav oss också lite energi så att vi kunde jobba på, säger Zibanejad.

Efter 4.03 i andra åkte han ut för hakning, när DIF precis hade spelat 35 minuter av ett numerärt överläge. När Zibanejads tvåminutare var avtjänad kom han rakt från båset, dundrade över bort mot egna båset, tog emot och fick med sig pucken, bröt in framför Erik Hanses och passade Mathias Tjärnqvist. Som kvitterade:

Vad tänkte du när du kom som en kanonkula ur utvisningsbåset?
– Äh jag satt och tänkte att… ifall pucken… i och med att pucken var nere i vår zon, i fall vi får pucken då kan jag sticka, men nu kom pucken ut och jag hade egentligen inte så många fler alternativ än att passa, för jag kom från en så snäv vinkel så det var bra gjort av Matte att följa med i anfallet så det var kul.

Det såg ut som du hade bestämt dig redan innan att jag ska till den pucken?
– Nja, jag skulle egentligen till egen zon, för vi var ju där, så att man kan fullfölja i fall det är så men så kom pucken ut och jag hade ganska bra fart när jag hämtade pucken så att...

Det som såg ut som en planerad räd där? Men det kanske var mer en tursam tillfällighet?
– Ja lite grann. Det är inte…jag vet inte hur stor koll våra spelare som la ut pucken hade på att det var några sekunder kvar bara. Så planerat var det absolut inte. Pucken var där, det var bara att åka dit.

Djurgården, som hade haft en liten dipp i det annars väldigt aggressiva spelet, fick dock kämpa rejält innan första målet kom.

Hur var känslan innan målet, när ni ligger på och ligger på och det bara grinar emot, vad kände du då?
– Nämen det är en lång match som ska spelas så kände att det skulle komma till slut ändå. Så det var bara att ligga på.

När målet satt där då?
– Det var otroligt skönt. Det var som en väldig lättnad också. Som en stor sten bara föll från axlarna, så det var skönt.

När Mackan (Nilson) och Jimpa (Ölvestad) gjorde mål (2-1 och 3-1 i sista). Vad tänkte du då?
– Det är klart att det är en hel del känslor i så här tajta matcher så det var skönt at vi kunde vinna.

Ni har ju haft uddamålsledningar och tappat dem så många gånger, när ni nu får 3-1 hinner man då tänka att ”äntligen är det TVÅ mål upp” ?
– Äh jag vet inte. Vi körde på. Vi ville bara köra på i 60 minuter sedan…äh, slappnar vi av så kommer ju dem in. De är inte så dåliga att det inte utnyttjar det i så fall så det var bara att ligga på.

Mika Zibanejad har haft en säsong med DIF som inte alls varit lika fartfylld och bra som förra säsongens succégenombrott. Det har blivit lite för mycket tänk och för lite köra sa han häromdagen till bloggen. Men nu var det handbroms ur och full gas i hela matchen. Zibanejad var överallt och plötsligt stämde det mesta. Så här betygssätter han sin egen insats:

– Den klart bästa av de här tre som har varit här (i kvalserien) i alla fall.

Det känns nästan som det var din bästa match den här säsongen, på de matcher jag har sett i alla fall. Det var sån jäkla fart på dig?
– Det kan faktiskt stämma. Jag var ganska pigg i benen i dag och det var ganska kul att se att det kunde gå vägen då. Men det är bara en match, det gäller att fortsätta.

Men det kändes som att du hade lämnat tänkandet åt sidan och bara körde idag. Var det så?
– Ja lite så. Det är ganska enkelt med de jag spelar med (John Norman och Daniel Brodin), de kommer med bra fart och så. Det var egentligen bara nord, syd, så det var skönt.

Är det här trendbrottet, för er del, när det gäller kvalserien tror du?
– Förhoppningsvis. Men man får inte dra för stora slutsatser av en match bara. Det var skönt att vi vann. Det känns som att vi är på gång nu. Så att det gäller bara att köra.

Kan ni köra på med den aggressiviteten som ni hade nu i de sju matcher som är kvar?
– Ja nu när vi ser att det betalar sig så… vi är ju ganska vältränade också. Och det ska vi väl kunna hålla förhoppningsvis.

Får man dessutom det här stödet som man fick mot Leksand även framöver så är det lätt att öka. Det bara dånade på Hovet, matchen igenom:

– Ja det var bra tryck på läktarna, det var kul. Det känns som att vi var… fansen var värda det här. Det vart ju lite olyckligt förra matchen när vi torskade. Så det här var väl ett bra sätt att ge tillbaka.

2 kommentarer:

Morgan sa...

Fick höra ett "galet" rykte ikväll och det är att Mats Waltin är nära att bli ny tränare i AIK. Med sig från Västerås tar han dessutom William Karlsson och Broc Little. Har du hört något om detta? Jag trodde Waltin var för mycket Djurgårdare för att ens ta AIK under övervägande men tydligen inte...

Marie Hallman sa...

Broc har jag hört är på gång till Gnaget, Wille har ju kontrakt ett år till med VIK även omhan har en out... Waltin. Vet icke, har inte hört något om det. Men det blir väl Broc som tar med sig Wille och Waltin i såfall ha ha.
Nä men seriöst. Den enda jag har hört är klar är Broc, har dock inga säkra uppgifter bara hörsägen på det.