torsdag 29 mars 2012

SEMIFINAL 2 AIK –SKELLEFTEÅ 4-5 e förlängning (2-1, 1-2, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1 )

 
(Daniel Bång är i kalasform. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MMMM
Målvakter: Viktor Fasth, AIK 92,14 % och Joacim Eriksson, Skellefteå 91,49 %
Publik: 8 094 (fullsatt)
Domare: Sören Persson och Mikael Sjöqvist
(Fullsatt för tredje matchen på rad.  FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
Bäst i AIK 
MMM Daniel Bång, f och Kent McDonell f
MM Johannes Salmonsson, f
M Dick Tärnström, b, Christian Sandberg, f

Bäst i Skellefteå Joakim Lindström, Oscar Möller, Pierre Eduoard Bellemare

FÖRSTA PERIODEN

....AIK-fansen drog i gång dånet redan några minuter före entren. Det hörs ända ner till omklädningsrummet vet jag och AIK-spelarna blir minst sagt peppade av att knalla ner mot isen mot den ljudkulissen.

... Lite försiktig start, däremot lyckades Pierre Edouard Bellemare koppla ett så rejält grepp om Kent McDonells klubba att han fastnade med den och fick slita sig loss. Känns i ärlighetens namn som han hade den i midjehöjd på Bellemare så de låste väl varandra där.

...Johannes Salmonsson fick första riktiga chansen, kom på vänsterkanten och försökte hitta ett hål vid stolpen men misslyckades.

(Gynge firar som bara Gynge kan fira. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
...1-0 (1.30)  Richard Gynge (Oscar Steen, Jonas Liwing) Gynge går omkull bakom målet, hoppar upp, pucken fastnar lite uppe vid Skellefteås blå, Liwing kan passar ner pucken till Gynge som trampar in framför mål och trycker in sitt första mål i det här slutspelet med en backhand. (Så spräckte han ju slutspelsnollan också. Direkt. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

... Efter 2.13 får Skellefteå sin första vassa chans när Joakim Lindström testar Fasth med ett lurigt skott men den tar Fasth klockrent i plocken.

... 2-0 (6.08) Johannes Salmonsson (Josh MacNevin, Kent McDonell) Jäklar vilket mål! Salmonsson kommer med Josh MacNevin på högerkanten,  kanadensaren puttar fram pucken till Salmonsson som bär ner den till ner till förlängda mållinjen, snurrar runt där för att få bort sin  uppvaktning, får med sig pucken i snurren och tjopp så sitter pucken i mål bara! 

... Skellefteå såg väldigt passiva ut efter de där målen och efter 7.38 lyckas Victor Ahlström sånär peta in pucken, liggandes, under Erikssons benskydd.

... Elegant klapp klapp spel av Rosén, Steen och Gynge i mitten av första som gav ännu en fet chans för AIK. Som även jobbade bra hem bakåt. Det kändes som att Skellefteå inte kom någon vart alls.

... Victor Ahlström hade fint läge efter dryga kvarten spelad, satte klubban till för att styra in 3-0 men knuffades ur läge av en Skellefteåspelare.

... Gynge kändes het idag trampade på längs vänsterkanten och försökte få upp pucken i bortre krysset men den hamnade i masken på Joacim Eriksson istället

... Det kändes som matchen tappade lite i tempo efter AIKs frenetiska inledning och i slutminuten får Skellefteå in en reducering.


(AIK dominans men ändå 2-1 efter första. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
...2-1 (19.32) Joakim Lindström (Jimmie Ericsson, Lee Goren) Lite lätt kalabalik framför Fasth och till slut jobbar Lindström in pucken vid första stolpen.

ANDRA PERIODEN


(MacNevin flyger in i buren.. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
... Mittenakten inleddes med att Lee Goren kör rakt in i Josh MacNevin som brakar in i egen målbur med Goren över sig, väl liggandes på marken händer något, det blir lite vevande där och domarna fick verkligen dra isär spelarna. Det lyckades till slut när MacNevin, argt gestikulerande och med blodet rinnande från ansiktet gav upp och åkte till båset.


(Och plåstras om efteråt. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
...det där gruffet tände inte minst Skellefteå som ju fick upp ångan redan med 2-1 målet i slutet av första

… 2-2 (12.23) Oscar Möller (Melker Karlsson, Hannu Pikkarainen) AIK går bort sig helt vid ett byte, Oscar Möller kom fri med Fasth och stänker in kvitteringen.

... Roger Melin är kända för sina tidiga timeouter. Det kom en nu med, efter mål och förmodligen för att scenförändringen kändes total. Om det var AIK som drev på och förde matchen i första så var det plötsligt Skellefteå som hade initiativet.

 (Fasth har koll vid stolpen. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

... Timeouten fick fart på AIK som kom tillbaka lite till det aggressiva spel som brukar funka bäst och som de behöver för att vinna matcher.

... Kent McDonell visade fin attityd när han verkligen tryckte undan Tomas Skogs i en sargduell, Skogs skulle sedan tackla kanadensaren tog jättesats och... då var det ingen spelare kvar att tackla så Skogs fick tackla in sig själv i sargen.

... Patric Blomdahl gjorde sitt för att höja tempen i laget igen, åkte runt och smällde på till höger och vänster. Både med och utan klubba, där snackar vi inställning.

... Att känslorna var heta märktes inte minst av boxningsmatchen nere vid Skellefteås bås där Kent McDonell först gick en rond mot Melker Karlsson, som sedan liksom avlöstes av Martin Lundberg. Men det var bara McDonell och Lundberg som fick en två var.

... Skellefteås Pierre Edouard Bellemare drev ner på mål, Dick Tärnström styrde ut honom – tyckte jag det såg ut som. Men domarna såg något annat, förmodligen en rejäl hakning som det står på hockeyligan.se och tilldömde Skellefteå straff,

....2-3 (12.23) Oscar Möller (straffslag).  Möller tar – under en galen visselorkan - sats, går lite till vänster och bara skarpskjuter avslappnat in pucken mellan benen på Fasth.

... Eftersom straffmålet kom när Skellefteå hade en spelare utvisad fick AIK fortsätta i pp. Det utnyttjade Gnaget på bästa sätt. (Sandberg har också fått upp farten.  FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

....3-3 (13.01) Christian Sandberg (Kent McDonell, Daniel Bång)  Spel 5 mot 4. Bång – eller om det var Mc Donell,  jag såg inte riktig, tacklar upp först en, sedan en till Skellefteåspelare i sargen bakom Skellefteåmålet, pucken går sedan från positionen bakom kassen in till slottet där Sandberg  dyker fram och slår in kvitteringen.


(Bästa kompisar Sandberg och Bång.. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
.. Robert Rosén får sedan, i slutet av perioden, ett par tre lägen i samma byte att bara småpeta in pucken men får inte riktig träff på den någon av gångerna.

... Joakim Lindström fick sista chansen i andra, en puck som strök tätt utanför första stolpen.

TREDJE PERIODEN

... farligt nära att Skellefteå fick in en studsande pucken direkt, men den flipprade så pass att ingen fick kontroll på den.

... Robert Rosén fortsatte testa Eriksson, som hade bra form på plocken.

....Skott i stolpen av Lee Goren i anfallet åt andra hållet precis efter.

... Dick Tärnström var så het på gröten ur båset att han krockade med Tobias Viklund på väg in.

... Tempot gick ner lite i tredje i gen, kändes som båda lagen hade en hel del seg deg i benen.


(Bång skymmer perfekt vid 4-3. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
... 4-3 (9.17) Stefan Johansson (Josh MacNevin, Christian Sandberg) Spel i 5 mot 4.  AIK får pp, trasslar runt lite men hittar till slut rätt i passningarna som går som ett snöre, tvärs över isen, snett bak till Johansson och så pang skott strax under ribban och in. Pang, pang, pang typ. Och en perfekt skymning av Bång.


(Stefan Johansson spräcker sin slutspelsnolla....  FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
... Fredrik Carlsson väntar fortfarande på sin karriärs första seniormål,var nära att en puck studsade in halvvägs i andra men den smet studsandes utanför stolpen i stället.

... 4-4 (12.33) Jimmie Ericsson (Johan Alm, John Klingberg)   Ericsson tråcklar sig elegant genom AIK försvaret och lyfter upp och in pucken.

... Skellefteås Melker Karlsson var nära att sätta punkt i slutminuterna av tredje men Fasth satte stopp för det.


(... och har den roligaste slutspelsmuschen. Värsta tangorabatten. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
PERIOD FYRA
... AIK jobba direkt till sig ett överläge då Christian Sandberg driver mot mål och tvingar fram en hakning av Jocke Lindström.  Gynge, Rosén och Steen är framme och hugger, Rudslätt har också en bra chans men AIK lyckas inte utnyttja överläget

... Men AIK fortsätter sätta press, radar upp läge på läge, är Johannes Salmonsson och Jocke Nordström är fram och skapar lägen gång på gång liksom Victor Ahlström och Kent Mc Donell.

... Skellefteå får sin första riktigt bra chans först efter 4.25 när Anders Söderberg kommer fri men sätter pucken rätt i magen på Fasth.

....Efter 11.16 kommer Johannes Salmonsson i full fart runt Skellefteåmålet, lägger in pucken till Kent McDonell som har öppet mål men pucken studsar över bladet och bort.

... Stefan Johansson fick ont, ont halvvägs in i fjärde perioden, men har inget annat val än att kämpa sig upp och jobba hemåt, igen. Bra attityd och offervilja där.

... Skellefteå bryter av den massiva AIK-pressen med en och annan kontringsattack där Fasth får jobba febrilt, men känslan är ändå att AIK är närmast dock utan att få till det där sista avslutet samtidigt som gästerna försvarar sig med stort hjärta och bra spel.

... Med 30 sek kvar av första förlängningsperioden skickar Oscar Lindberg ut pucken, två minuters pp för AIK således trots vilda protester från Skellefteå som inte håller med om att det är en puck out. AIK lyckas inte utnyttja överläget under de 30 sekunder som är kvar till pausen och det blir en andra övertidsperiod, matchens femte totalt där AIK får inleda i pp.


(Oscar Steens fighting spirit. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
FEMTE PERIODEN
... Några mål blev det dock inte, mest bara lite gruff.  Och spelarna började se allt tröttare ut. Möjligen med undantag för Dick Tärnström som tacklade hej vilt bakom det egna båset och inte heller Johannes Salmonsson som snurrade på rätt bra även i matchens femte period.

... Det blev således mest ställningskrig, med ett litet plus också till Tobias Viklund som fortsatte panga på både spelare och mot mål.

... Bästa lägena i femte perioden? De har ni här:

... 09.22 Skott AIK, retur och nytt skott utanför. John Klingberg lyckas ställa någon fot eller något i vägen och styra ut pucken.

...11.07dribblar sig Robert Rosén ner mot mål, passar till Steen som står vid bortre stolpen men han skjuter över

...18.25 Kent McDonell får på ett stenhårt direktskott som Jocke Eriksson dock är med på och styr bort.


(Mannen i mitten krockade jag nästan med i pausen inför period sex. Lite skönt ändå att Prins Daniel sitter mitt i publiken och njuter av period efter period.. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)
PERIOD SEX
… Om det var tunga ben innan vara det än mer sirap nu. Men desto mer fighting faces. Och för AIKs del – tyvärr en klubba upp i fejjan på Erik Forsell. 2+2 för Dick Tärnström för den förseelsen.

... 3.18 in i den fyraminutersutvisningen kommer Joakim Lindström på mellis, hinner inte helt i fatt Oscar Steen och slår av Steens klubba istället. Två minuter för slashing – och fyra mot fyra på isen samtidigt som värdefull pp-tid rann bort för Skellefteå som tog time out efter 10.12.

… Bud Holloway skickar ett jätterökare mot mål, men prickar stolpen halvvägs in i sjätte perioden

….4-5 (10.49) Jimmie Ericsson (Lee Goren, Oscar Möller) spel i 5 mot 4.  Med 30 sekunder kvar på Dick Tärnströms utvisning spelar Goren in en puck i slottet, där klipper Ericsson in pucken.

…Rastislav Pavlikovsky klev av efter en smäll i första. Tyvärr tog den olyckligt – och förstärkta den nackskada som Pavlikovsky har haft sedan han skickades med huvudet före in i sargen under en match mot Luleå¨. Jag mötte honom lite kort efter slutsignalen och budskapet då var att ”Jag ska testa i morgon – onsdag -  så får vi se om det går att spela direkt igen.

Jag kollade lite med Patrik Nemeth också. Han ville inte säga varför han klev av i första semin uppe i Skellefteå men hälsade att han mest troligt kan spela i semi
nummer tre, dvs nästa match.

… Matchen tog sammanlagt 110 minuter och 49 sekunder vilket är den tredje längsta förlängningen genom tiderna i en slutspelsmatch. Viktor Fasth tog för övrigt 59 skott! En otrolig siffra, Joacim Eriksson slutade på 43 räddade skott.  

 Skotten i matchen:  47-64  (7-11, 10-13, 4-9, 14-11, 6-12, 6-8 )


5 kommentarer:

Anonym sa...

Straffen kom när Gnaget hade powerplay. Martin Karlsson spelade på 70-talet. Nr 15 Heter Melker.

Marie Hallman sa...

Anonym: Han fick heta Melker på en del ställen i alla fall!!! Nä skämt åsido. Sover man bara tre-fyra timmar per natt så blir man lite trött. Fel av mig , ska ändra båda grejerna. + alla martin till melker Bra att du sa till.

Pelle sa...

Inte ett ord om den massiva domarskandalen som avgjorde matchen. När matchen pågått så länge som den gjort ska spelarna få göra upp på isen, utan att domarna går in och ger numerär fördel till något av lagen. Det enda domarna ska göra från mitten av tredje perioden och framåt i slutspelsmatcher är sköta icingar och offsider och kolla tveksamma situationer med hjälp av videodomaren och administrera tekningar. I övrigt ska de ge fan i att lägga sig i.

Anonym sa...

Sällsynt korkad kommentar av Pelle här ovan. Så spelarna ska få slå ner varandra, skada varandras bäste spelare, m.m. utan att domarna ska ingripa? Skulle ju se snyggt ut!
Och jo, jag är tok-gnagare, men utvisningen på Tärna var det ju inget att säga om. Jag hade blivit vansinnig om en AIKare åkt på den höga klubban utan att det blivit utvisning..

Marie Hallman sa...

Pelle och Anonym: Ja det var en klubba rakt i fejjan inte mycket att säga om faktiskt.