måndag 26 mars 2012

Bång: "Vi har inte fått någonting gratis"


 
(Bång fotad i vintras. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

 Två mållösa perioder. Sedan kom fyrverkeriet:

– Om vi är så mycket starkare vet jag inte, men vi är effektivare. Vi för mål på de lägen vi får. Det är lite det som avgör tror jag, säger segerhjälten Daniel Bång.


Han hade två skott på mål, ett av dem gick in. Och det var för övrigt många skott på mål 37-40 totalt. Men trots det så kändes det mer som skyttegrav än öppna dörrar fram till dess att AIK fick fart på målskyttet:

– Ja det var ganska tillknäppt innan målen kom tycker jag, även om det var lite lägen. Men Fasth och deras målvakt (Joakim Eriksson) gjorde det bra, trots att det var många lägen både fram och tillbaka.

Varför var det så då?
– Det är svårt att säga varför och det var en ganska konstig matchbild. Det borde ha varit mer smällar, borde ha varit hetare. Jag tycker att vi spelade mer hockey än jag trodde det skulle vara, säger Daniel Bång.

Vad löste upp stilleståndet då?
– Att vi fick 0-1. Då började de köra i panik, gör 1-1 och kommer in i matchen. Men sedan kom 2-1 ganska lägligt. Och 3-1 kändes lika lägligt, säger Bång med ett skratt.

Han är glad och lite avslappnad men mest av allt jävligt taggad. Någon nöjdhet över femte raka slutspelssegern, 1-0 i matcher över Skellefteå eller det egna målet finns inte.

Så här beskriver han just 2-1 målet:

– Det var Jonas Liwing som slängde in pucken från backplats, pucken studsar ner framför mig och så lyckas jag stöta in den. Ett riktigt grismål, he, he.

Men oavsett hur målet såg ut i kväll (måndag) så har Daniel Bångs form bara blivit starkare ju längre säsongen har gått. Det började lossna i slutet av serien och i kvartsfinalen såg AIK-forwarden riktigt stark ut:

– Jomen det är något vi har jobbat på. Vi förde lite statistik i sista femton matcherna av serien och sett där så kom vi tvåa. Så vi har jobbat på att få till formen till rätt tillfälle, det är nu som vi ska vara i bra form både på isen och i kroppen och inte minst mentalt, i skallen.

 (Förberedelser i veckan inför semifinal ett. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)

 Lärdomen från förra året är tydligt:

– Då var vi också bra men inte så erfarna. Vi gick genom kvarten med fyra raka och det kändes som att vi hade tagit SM-guld nästan. Sedan mötte vi dem som vann till slut. Färjestad var riktigt bra då, vi hade haft problem med dem hela året. Nu har vi lite mer erfarenhet, nu tar vi en match i taget på riktigt och vet att det är bäst av sju. Det KAN hända mycket fortfarande. Förra året kunde man räkna på en hand vilka i laget som hade spelat slutspel innan, vi hade ingen erfarenhet av det. Det har vi nu.

Vad är ni bättre på nu jämfört med ett år sedan?
– Nämen det är den här erfarenheten. Den går inte att träna till sig, den måste man uppleva. Det är match varannan dag, det är tufft, jobbigt och det är inte bara kroppen som måste ställa om utan att ta hem om skallen är nästan viktigare.

Hur gör du det då?
– Går hem och vilar efter träningarna, har fokus på så lite andra grejer som möjligt. Sedan är det bra att komma ut och komma bort lite från hockey den där dagen emellan matcherna.

Trycket utifrån är större också, det märks inte minst redan nu i antalet braskade rubriker om småsaker på träningarna som i vanliga fall hade passerat med en axelryckning.

– Det är klart det blir så, intresset är stort, det blir mer press och det är lätt att sånt här som lite gruff på träningen blåses upp till något jättestort. Det blir lätt en rubrik av små skitsaker men det där är vi vana att hantera, det lärde vi oss lite i kvalserien. Men får bara stänga av det och inte bry sig om det.

Andra saker som måste stängas av är alla möjligt som kan hända runtikring. AIK hade chartrat ett plan upp till Skellefteå men något var fel på propellern och spelarna fick förvånade se en mekaniker knalla ut och skruva lite på bland annat propellern.

– Ja det var lite strul där, något fel med propellern, det var lite halvscary. Men det gick ju bra till slut. Vi om upp och det funkande även om vi kom upp sex istället för att vara redan innan fem vid hallen.

Att AIK knäppte favorittippade Skellefteå på näsan – borta – direkt innebär så klart en liten fördel. Serietvåans hemmafördel ”försvann” lite där och självklart boostar segern självförtroendet även om inte ett enda dugg är vunnet än. Egentligen. Att just Skellefteå är favoriter i den här semifinalserien rör inte Bång i ryggen:

– Vi skiter ju fullständigt i vad media skriver. Vi vet vad vi kan, det är ingen som tänker på vad som står i tidningarna. Vi vet vad vi kan och försöker fokusera på det. Sedan vill vi vinna varje match oavsett vad det står i tidningarna, de får väl hitta på ursäkter i stället varje gång vi vinner och försöka hitta på något att skriva om varför vi vann den här gången i stället.

( Framtiden och rutinen i samspråk FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)

Men förklara känslan i laget då. Är ni i en bubbla, känner ni er oövervinnerliga eller är det ett oops vi vann liksom?!
– Ha, ha nä det är sådär skönt bara. Man känner att vi har kommit in i en bra harmoni, då får man in skitpuckarna som man annars inte får in. Det är viktigt att ha bra humör i laget, bra stämning där man hämtar energi från varandra. Så när någon tacklas eller täcker skott hämtar vi energi från det.

Och tänker man på att AIK var en seger från konkurs för två år sedan inser man vilken häftig resa det här gänget har gjort oavsett var det landar till slut:

– Ja, det är ju inte så att vi har fått något gratis heller. Vi har haft allt emot oss, både ekonomiskt och att vi gick upp. Det var många som inte ville se oss i elitserien så vi är och var nog rätt hatade.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra genomförd match idag men det är en lång väg kvar att vandra. Hoppas att grabbarna kan fortsätta ha bra/rätt fokus framöver. Vi ska i alla fall göra vårt bästa för att stötta laget nu på onsdag! Kommer garanterat att bli lite skillnad från snark-kalaset på läktarna uppe i Saft Arena ikväll.

BingeliBångBångBång!! Framåt!!

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag tycker det nästan går att ta på stämningen runt laget. Ingen är nöjd, alla är hungriga, alla vill meroch kommer offra allt för det. Så känns det i alla fall.