söndag 25 mars 2012

Oscar Ahlström: " Vi har - framför allt - lärt oss nu att ha ett större tålamod"


(Oscar Ahlström längtar efter kampen i semifinalen. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

 Det har gått en dryg vecka sedan AIK blev klara för semifinal. Nu drar semifinalerna i gång och det är ett taggat Gnaget som tar sig an Skellefteå.

– Nu när det närmar sig har det blivit jättebra fart på träningarna, man märker att formen är på topp, det har varit lite grinigt på träningarna. Så där bra grinigt, säger Oscar Ahlström.


Hur kan då grinighet vara ett tecken på bra form, kanske någon undrar? Oscar förklarar:
– Jomen det ser bra ut, alla vill vinna, verkligen allihop. Om någon kommer och tar pucken och du låter honom ta pucken av dig eller förbi dig på träning då är man inte i hundraprocentig form tycker jag. Men om någon tar pucken eller ger en tackling och man ger igen – inte fult utan bara gör någonting istället för att stå och garva och tycka det är okej – då känner man att folk är i bra form. Då är det grinigt på ett bra sätt.

Den spellediga veckan bjöd först på någon dags ledigt, sedan har AIK tränat men inte den här vanliga träningen som man gör under uppehållen i serien– med mycket skridskoåkning och jobbig fys – utan träningen har varit upplagd på ett lite roligare sätt berättar Oscar Ahlström:

– Vi har delat upp det i lite roliga tävlingar sådär. Det har varit bra och jobbiga pass också men mer smålagsspel och övningar där man tävlar om vilka som gör flest mål och så. Det har mest varit att hålla igång och jobba för att toppa formen igen.

 (Oscar Ahlström njuter i väntan på semifinalen. FOTO: www.jesperzerman.se)

Att det skulle bli Skellefteå i semifinalen var ingen större skräll, AIK var förberedda på det och Oscar Ahlström tycker inte det spelar så stor roll vilka man får möta.

– Det där är ju så svårt, vilka lag passar en bättre och sämre… jag vet inte. Det blir så annorlunda spel i slutspelet ändå. På något sätt så lär man sig det andra laget, eller vi har gjort det i alla fall. Vi har lärt oss att komma in i matcherna, det gjorde vi mot Luleå med. Det gick ju bra mot dem i första matchen fast vi förlorade, för vi kände ändå att vi gjorde mycket bra. Sedan tog vi med oss det som var bra och gjorde det som var mindre bra där lite bättre så blev det vinst i de fyra matcherna efter det. Sedan om de spelade dåligt eller om vi var bra, det är svårt att förklara.

 (Gynge och Steen. FOTO: www.jesperzerman.se)

Luleås rutinerade back Nicklas Wallin gav er stor cred och tyckte att AIK hade varit bättre på allt, framför allt i närkamperna och det fysiska spelet?
– Ja, vi kanske är ett jobbigt lag att möta. Vi jobbar hårt hela laget, åker mycket skridskor och så. Och så har vi tuffa backar som det blir lite jobbigt att spela mot i längden kanske, Det passar oss med slutspel på något sätt.

Det var ju lite snack om att ni hade större spelare än ”kortväxta” Luleå, men så stora spelare har ni ju inte? Inte så många i alla fall?
– Nej, jag vet inte… det är väl främst på backsidan som vi har några som är större. Men jag tycker det har dött ut lite det där med stora tunga spelare och sådär. Det kanske var mer så för några år sedan. Det känns som det har dött ut lite numera.

 (Markus Svensson. FOTO: www.jesperzerman.se)

AIK tog en tre poängare av Skellefteå i serien, den 8 oktober med 2-1.
Den 1 november blev det förlust med 3-4 efter att AIK tappat en 3-1 ledning på några minuter.
4 december och 2 februari blev det förlust med 0-2 respektive 1-2, i sista seriemötet den 6 mars förlorade AIK på straffar med 2-3.

Och Oscar Ahlström minns mötena i serien som:

 – Rätt jämna. Det har kunnat gå lite åt båda håll i varje match. Vi vann en och förlorade väl någon på straffar så det har varit jämnt, det har det varit i båda de här två åren mot dem.

Hur mycket har ni pratat om hur ni ska spela mot just Skellefteå?
– Inte så mycket. Utan vi har mest pratat om hur vi själva ska spela. Och det har sett bra ut på träningarna. Alla är i jättebra form. Och vi har faktiskt inte pratat i stort sett någonting än om Skellefteå, utan jag tror vi kommer ut i morgon (måndag) och kör på och spelar som mot Luleå. Sedan kanske man får prata mer efter första matchen, att man då tar det som det kommer lite. Det är svårt före första matchen att säga hur det kommer bli.

Varför då?
– Jomen jag vet inte om det blir annat spel i ett slutspel, men man kan inte säga exakt hur Skellefteå kommer att spela. Men vi har pratat lite om att de spelar lite likt Luleå.

 (En av twinsen in action. Tror... det är Victor. FOTO: www.jesperzerman.se)

Tvillingarna har för övrigt trampat på bra hela säsongen. Under kvartsfinalerna har speltiden ökat i takt med att målen trillat in och vice versa.  Oscar Ahlström gjorde fyra mål i kvartsfinalen, Victor spelade fram till tre. Men Oscar tycker att han och Victor spelat ungefär lika bra hela säsongen även om det har kommit mer mål nu på slutet av serien och i slutspelet:

– Alla säger ju att det går bra när man gör några mål men så ser inte jag det. Vi har ju spelat bra tillsammans sedan i höstas. Sedan har det känts som att vi kom in mer och mer in i det, vi fick stå över ett par matcher runt jul, fortsatte trampa på ändå efter det och sedan ramlade det in några mål och då blev det mer snack i media. Men det spelet vi (tvillingarna) har nu, det är något som har varit på gång hela tiden. Sedan kanske det passade oss att spela mot ett lag som Luleå, säger Oscar Ahlström och fortsätter

– Vi gjorde ju första målet i kvarten också, då får man mer självförtroende samtidigt som de (motspelarna) avvaktar lite när man kommer med pucken, de tänker till lite, släpper till en lite kanske. Sedan när det är derbyn och slutspel och så med mycket folk på läktarna, då kanske det blir en extra tändning. Varför vet jag inte, det bara blir så, och när man gör några mål i de här matcherna så får man såklart mer självförtroende. Det gör att man får en lite boost. Man kanske blir mer lugn när man har pucken och vågar hitta på mer. Det är ju självklart.

 (Bång och Fish. FOTO: www.jesperzerman.se)

Men nu väntar som sagt en ny serie, med nya motståndare, nya matcher. Förra året tog AIK tvärslut i semifinalen trots att man slog ut serieledarna HV71 i fyra raka i kvarten. Och visst har man lärt sig något av det som hände då:

– Ja förhoppningsvis lärde vi oss ganska mycket. Förra året kändes allt bara konstigt på något sätt. Vi som varit så nederlagstippade hela säsongen var bara en match från kvalspel eller slutspel, sista matchen mot Modo blev jätteviktig och plötsligt tog vi oss till slutspel. Där mötte vi HV och så vann vi plötsligt med 4-0 i matcher, det var inte riktigt det förväntade, minns Oscar Ahlström och fortsätter:

– Självklart ville vi vinna mot Färjestad också. De gjorde det bra och vi var inte dåliga heller. Vi gjorde ju första målet i matcherna och var med men de spelade kanske med mer tålamod än vad vi hade. På något sätt spelade de mer defensivt mot oss. Vi var kanske lite för offensiva på dem och de gjorde det bra. Vi var nära i många matcher, men vi har -framför allt - lärt oss nu att ha ett större tålamod.

Just det här att spela slutspel, är det något man måste lära sig?
– Oj, det är svårt att svara på. Men det blir en helt annan grej och press utifrån med media och allt. Som till exempel de här senaste veckorna, då har det stått ett par reportrar på varje träning och så fort något händer står det något i tidningarna dagen efter. Allt blir så stort på något sätt, så det är väl något man måste lära sig och vänja sig vid.

Vad blir det roligaste med att spela semifinal då?
 – Det är helt klart kampen. Det är det roligaste, när det hettar till lite!

3 kommentarer:

Pelle sa...

Härligt att semifinalerna startar. Och det känns som om vi har en rejäl chans att ta oss vidare denna gång jämfört med förra året. Då kände sig alla, både spelare och supportrar rätt mätta efter att ha slagit ut HV men nu är det full laddning på nytt och visst fan borde vi kunna klara Skellefteå också. Luleå tycker jag har ett bättre lag på papperet än vad Skellefteå har. 4-0 i matcher och första finalen sedan 1984 blir ett faktum :-)

Anonym sa...

Hoppas att 1978 upprepar sig!

Anonym sa...

Nu kör vi! Heja Gnaget!!! :)