måndag 5 mars 2012

Holmqvist: "En lite speciell situation som vi har hamnat i"

 
 (Andreas Holmqvist där han trivs bäst. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Den ena spelar i Linköping, den andra i Djurgården. I morgon har en av bröderna Holmqvist förnyat elitseriekontraktet. Den andra får slåss i en oviss kvalserie.

– Det är som det är. Jag vet inte om Micke har spelat i kvalserien förr men jag har spelat i två (med Hammarby och Linköping), det får räcka så, slår Andreas Holmqvist fast.

Han säger det med glimten i ögat men visst finns det en dos allvar bakom orden också. Ingen av dem önskar att se varken sitt eget lag eller sin bror i en kvalserie. Men nu är de som sagt som det är och Andreas Holmqvist tror så klart på sitt Djurgården:

– Säker kan man ju aldrig vara men sköter vi vårt eget spel så är jag säker på att det inte blir kvalserien för oss. Vi kan inte åka och tänka på vad de gör där uppe mot Modo.

Går det att hålla sig från att kolla resultaten när det plongar till på jumbotronen?
– Ja, det går. Det är väl kanske mest när det är powerbreak och så som man tittar till det. Men vi får se i morgon, det är ju en lite speciell situation som vi har hamnat i, säger Andreas Holmqvist.

Djurgården har kört på i sina vanliga rutiner, d.v.s. var ledig i söndags efter lördagsmatch, har tränat under måndagen och kommer värma som vanligt på tisdag morgon innan man åker till Jönköping.

Och formen?
 – Den känns jävligt bra. Vi kommer från fem goda matcher – förutom Timråmatchen. Men HV kommer komma ut och bara köra. Det är svårt att spela mot såna lag som inte behöver tänka på någonting. Det kan gå ut och bara köra och kriga för nya kontrakt i klubben. Det är inte så enkelt att spela mot de lagen men vi har ändå spelat bra senaste tiden. Det har blivit för lite mål bara.

Ja varför har målskyttet varit så tunt på slutet av säsongen?
– Jag vet inte men det är nog för att vi har koncentrerat oss väldigt mycket på försvarsspel – vi har ju släppt in väldigt lite mål också. Men framåt har det varit lite tamt, vi måste in framför mål mer och skjuta mer. Det handlar mycket om att man måste ha bra självförtroende.

 (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Men om det bara är att ta sig in framför mål, varför har ni inte gjort det då?
 – Det handlar om tajming och självförtroende. Man ska ju kunna skjuta på rätt ställen också, men det där hänger ihop med att vi inte har fått det där flytet riktigt, som man har i ett lag med självförtroende, säger Andreas Holmqvist.

Att Djurgårdens säsong är en besvikelse och flopp är ju givet. Ett lag som tippades slåss om guldet som nu slåss för att slippa kvalspel har misslyckats. Så är det ju. Frågan är varför och det kan man ju älta i evigheter. Men det är inget Holmqvist vill göra just nu. Här och nu finns bara en sak att fokusera på: vinna sista matchen.

Men hur summerar du din egen insats den här säsongen?
– Det är klart att man hade velat göra fler poäng och spela mer slutspel med det lag man älskar men alla har en dålig period och det har vi haft det här året. Jag själv var ju skadad i början, spelade med diskbråck i första fem matcherna. Sedan kunde jag inte spela mer på ett tag. Så det var tråkigt att jag har fått jobba med den skadan hela säsongen.

– Det har känts bra sedan jag kom tillbaka och kunde spela men jag har ändå fått göra rehab hela tiden. Och det var tråkigt att missa en 10-11 matcher då, det blev som att starta om sedan. Och det tar ett tag att komma in i gamet, man ligger inte efter i början när man kommer tillbaka efter en skada.

  (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Hur summerar du säsongen då?
– Den har varit turbulent och tråkig på det sättet, att vi har hamnat här. Men det är underbara grabbar i laget, det är så tråkigt att vi inte kan gå till slutspel som vi hade siktat på. Sedan är det alltid tråkigt när det är sista matchen. Man vet att det kommer ny och man vet inte vara man ska vara själv heller eftersom kontraktet tar slut. Men livet och karriären går vidare, så är det.

Vad vill du själv då?
– Jag vill så klart spela där jag trivs bäst, i klubben jag älskar och har lärt mig att älska sedan jag var liten plus att det är skönt att vara i Stockholm så det är klart att Djurgården är det jag siktar på i första hand. Sedan om de inte vill ha kvar en så får man titta på annat.

Vet du vad DIF vill?
– Nej jag har ingen aning. Det är en svår situation också för Djurgården att förhandla när man inte vet hur det blir nästa år, när vi ligger där vi ligger. Det är klart att man kan förhandla med a och b kontrakt men jag vet inte. Vi får se.

  (FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Om ni vinner mot HV71 så är det sista kvällen för säsongen?
– Ja, det är tråkigt att säsongen är slut – men förhoppningsvis tar den slut redan i morgon. Hellre det, för jag vill inte spela kvalserien, säger Andreas Holmqvist.

Och när det handlar om vem av brorsorna som ska få tio matcher till så är det ingen tvekan:

– Det är ju tråkigt att någon av oss kommer hamna i kvalspel, men förhoppningsvis är det han och Linköping. Vi har en bättre trend än dem, de har förlorat mer nu på slutet, det är bättre för oss. Plus att Modo (som LHC möter) måste vinna för att gå till slutspel. Det känns också bra men samtidigt så måste vi göra vårt jobb för att vara säkra på att elitseriekontraktet är klart.

Inga kommentarer: