fredag 30 mars 2012

Ottosson: " Fansen ska ha ett tack för att de ändå är här och stödjer oss"


 (Ottosson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det fanns bara ett läge innan Örebromatchen, vinn eller försvinn ur elitserien.

Djurgården tog sig samman och vann trots en katastrofstart där ännu ett individuellt misstag ledde till ett snabbt Örebromål bara 31 sekunder in i matchen. Men DIF vände som sagt och vann.

Så här säger Djurgårdsveteranen Kristofer Ottosson om ...


…tankarna vid mardrömsstarten 0-1 efter 31 sekunder:
– Det var mer tomt! Det är ju alltid tungt att få ett baklänges mål men i det här läget och som det har varit. Vi har ju gett lag mål tidigare… så det är olyckligt. Det är ju ingen som vill att vi ska göra så det känns naturligtvis inte bra.

…det var tur i oturen att 0-1 ändå kom så tidigt för då fanns det 59.29 kvar att vända det på?
– Jomen det är det ju. Hellre det än (mål bakåt) då än när det är 30 sekunder kvar. Vi hade ju gott om tid att göra något åt det och lyckades väl efter en tio minuter om man säger… att lugna ner oss och spela som vi ska. Och att inte ha en stress och en iver, inte ha en överambition att göra saker som bara gör oss trötta och som gör det enkelt för dem. Så det var bra gjort i alla fall.

…vad som hände nere i båset efter den tunga starten?
– Vi vill ju inte att det ska bli tyst. Det är ju en naturlig reaktion. Gör man mål så jublar man och tjoar och då sprids ju en bra stämning i kroppen men släpper man in mål så är det lätt att det blir lite tyst och att du kryper ihop. Men för att motverka det så kan man försöka tjoa och skrika lite ändå, oavsett vad det är, för att få i gång killarna. Så det försökte vi givetvis göra, att hålla uppe humöret ändå.

… vad han kände för stämning i gruppen där och då?
– Det är svårt att säga! Det blir ju lite mera dämpat men sedan så tycker jag att det syns ute på isen att det är en överambition, en iver, en frustration, att vi vill göra för mycket på en gång och då öppnar det bara oss ganska mycket bakåt. Det var mest så man såg det (stämningen) tycker jag.

…krampen och ängsligheten, och de märkliga passen åt alla möjliga håll, i början av matchen:
– Ja det blir att kraften går ut fel kan man säga. Det går åt en jävla massa energi och det är … alla åker som galningar men du kommer inte rätt i situationerna, det är liksom det viktigaste. Du måste inte alltid åka så snabbt, bara du ligger rätt så kan du få upp farten sedan.

…vad som gör att matchen vänder sedan, som gör att det kommer två snabba mål inom en minut, ett i pp, ett var ett skott av Zibanejad efter en dragning:
– Det är ju en skicklig prestation utav honom och det första är ju… ett pp-mål, ett skott och en bra skymning… och sedan att det blir mål det är ju alltid en … det är svårt att veta varför.

Var det ren flax tror du?
– Ja det tror jag men det var ren flax att de gjorde 0-1 också. Så … slumpen har alltid en väldigt stor betydelse. Givetvis kan man alltid påverka sin egen tur genom att spela bra och göra rätt saker men att det blir mål, det är alltid lite tur med i spelet.

…DIF inte kunde slappna av ens efter de två snabba 1-1 och 2-1 målen (två mål inom en dryg minut):
– Nej, men samtidigt så tycker jag att Örebro spelar ganska bra. De vågar spela och de håller i pucken och gör det inte så lätt för oss, de har bra fart också så vi ska inte undervärdera deras insats heller. Så det är en ganska jämn match där vi lyckas göra fler mål:

…Vad som gör att Djurgården äntligen lyckas komma igen gång på gång och göra nya mål hela tiden även när det rasslar in bakåt (så har ju inte varit fallet riktigt i kvalserien)?
– Jo men det är klart att så många chanser som vi har haft de senaste matcherna så … någon gång måste de gå in! Det är ju så! Skjuter du hundra skott och försöker ta returer så är det större chans att göra mål än om du skjuter 50 skott, så någon gång går puckarna in och i dag gjorde de det åtminstone lite enklare än de har gjort tidigare. Jag tycker ändå inte att vi hade någon slags överutdelning på våra skott, så att det var en turseger. Utan det var en ganska jämn seger så vi vinner inte alls orättvist. Och ser man till en vanlig säsong så är det många segrar som blir så här. Det blir såna matcher, sedan vad som fäller avgörandet, det är svårt att säga.

…att Djurgårdens pp-procent steg drastiskt. Från 5,56 % och endast ett mål på 18 skott i pp till att göra mål på tre av fyra pp mot Örebro:
– Vi har ju pratat om det och vi har jobbat med det men det får inte bli för mycket heller utan… som idag. Det blir mål utan att vi göra något som vi har pratat om egentligen. Utan vi… vi spelar mer där bara. Det är också en slags slumpens skörd. Vi har inte gjort något särskilt för att det ska släppa i pp och ibland kan just att inte göra någonting ”åt det” vara det bästa. Sedan varför det går, är ju svårt att veta, men ett lag i motgång det är ju en jäkla massa vrida och vända på saker och ting, så är det ju.

…den lilla udda läktarkampen där några försökte skrika ”avgå styrelsen” ett flertal gånger men varje gång överröstades av antingen busvisslingar eller positiva DIF-ramsor som "kämpa Djurgårn" och ”Djurgårn tills jag dör” varenda gång.
– Ja…att de skrek avgå styrelsen hörde jag. Men jag tänkte inte så mycket på det så, fast jag hörde inte så mycket negativt heller, så det negativa budskapet gick inte fram till mig eller någon annan heller. De positiva (att de överröstade de negativa) gillar jag såklart. Det är mer stöd. Jag kan förstå att det finns en viss besvikelse men ah… givetvis vill jag hellre ha stöd än de ramsorna.

... det var långtifrån fullt (6 032) och inte alls den stämning som folk blivit vana vid när Djurgården spelar:
– Nä men vi är bortskämda innan kan jag väl säga. Vi har haft fullsatt innan i våra matcher i kvalserien och det var inget jag hade räknat med. Så jag tycker att det var ett bra publikstöd i dag, med tanke på det som vi har bjudit på i år så ska fansen ha ett tack för att de ändå är här och stödjer oss.

…hur truppen och laget har påverkats av de hot som vissa i laget (dock inte Ottosson själv) och vissa i styrelsen har fått:
– Det är givetvis ingen önskesituation att det ligger en lite hotfull stämning runt laget men jag tycker vi håller ihop gruppen ganska tajt och vi håller ihop fokus på det vi ska göra när vi är här och tränar, så det funkar rätt bra ändå tycker jag.

…att Rögle bara tog en pinne av Timrå som vann på övertid med 2-1 och att gapet upp till den andra elitserieplatsen därmed krympte till fyra poäng med nio kvar att spela om:
– Bra att det krympte. Alltså… vi gjorde vårt i dag, vi vann vår match. Det tycker jag är det viktigaste. Det är det vi har fokus på, vårat spel. För faller det så behöver vi inte hålla på och titta på någon annan. Så fokus på vårt, i dag vann vi, det var det vi skulle göra så får vi ta det vidare på lördag och först göra vårt och sedan när vi har gjort det så kan vi se vidare om vi får någon hjälp då med.

…att DIF ändå har en lite, lite lättare sits i och med att man dessutom har Rögle kvar att möta den 6 april borta:
– Ja det har vi och utan att vara mattesnille så har de inte mer än tre poäng mer när vi möter dem så har vi ju fortfarande en möjlighet, så visst vi har en lite större möjlighet nu än vi hade före matchen.

…Det faktum att gapet krympte lite kan ge någon extra glöd? Eller om det är bättre att bara, bara tänka på sitt eget?
– Jomen det tycker jag, att vi bara ska tänka på vårat. Sedan om…när chansen finns där så är det en motivator, naturligtvis, men det är ju då i sista matchen i så fall. Annars är det fokus på vårat fram till dess och även i den matchen – om den fortfarande gäller något. Vi kan bara göra vårt och vinna våra matcher så får vi se om det räcker.

…vad han tror om spelet i de tre matcher som är kvar:
– Det blir liknande matcher som den i dag. Det har varit jämna matcher hela tiden, det är dumt att räkna med något annat så…ah, det handlar om att hitta ett sätt att vinna matcherna och i dag gjorde vi det. Och det måste vi fortsätta med.

Inga kommentarer: