onsdag 7 mars 2012

Rosén: Vågat att välja ett lag med Sveriges bästa målvakt i ett slutspel"(Rosén nöjd och glad efter slutspelsval och klarad dopingkontroll. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Luleå valde – som alla väntade sig AIK. Att Luleå vunnit fyra av säsongens fem matcher, samt dessutom nollat AIK i de fyra vinsterna spelade så klart in. Men. Nu börjar det ju om från noll, konstaterar Robert Rosén:

– Att de har nollat oss i fyra matcher i grundserien är så klart inte bra från vår sida men nu är det slutspel och vi startar från 0-0 i matcher så vi ska nog ändra på det där, säger AIK-forwarden.

En stor anledning till optimismen stavas Viktor Fasth.

– Ja men självklart, en målvakt är alltid viktig i ett slutspel. Det är väl inget lag som har vunnit utan en bra målvakt, så att... jag skulle säga att oavsett om de väljer att ställa en hela tiden så skulle jag säga att vi har en klar fördel på målvaktssidan för det är ingen som når upp till Viktors nivå. Det är inget snack om saken. Och jag tycker det är vågat att välja ett lag med Sveriges bästa målvakt i ett slutspel, säger Rosén.

  (Fasth.. FOTO jesperzerman.se)

Men deras målvakter har nollat er fyra gånger?!
– Ja och helt klart så gör det de bra defensivt och spelar bra defensiv hockey och sådär men vi måste spela pucken över stora ytor och sedan när väl pucken är uppe hos backarna att vi är mer hungriga och tar oss in på mål och slår på returer och står och skymmer och allt det där.

Roger Melin sa till TT att:
– Det här blir ju en helt annan sak, när man ska möta samma motståndare sju gånger kanske med varannan dags spel. Det blir en helt annan grej och då vänjer man sig vid att spela mot samma lag hela tiden. När man kommer och möter dem var tionde, var femtonde match så blir det lite överraskning för de spelar lite annorlunda än de andra lagen.

Men varför är det sån stor skillnad då?
– För att det egentligen bara är Luleå som spelar så som de gör i elitserien, alltså att de överbelastar så otroligt hårt. Man får ingen yta om man försöker spela nere i hörnen eller om man försöker hjälpa varandra nere i hörnen. Om man försöker hitta två-mot-en situationer från hörnen och in mot mål, mot Luleå, så går det inte. För då är alla deras spelare där nere.

Hur då menar du?
– Jomen är man där nere med sina egna gubbar med så är man tio gubbar i hörnet liksom så det gäller att man vågar dra ut några och stå med en i andra hörnet och skicka en lång dit, de måste förflytta sig, pucken upp på back och sedan att man är hungrig på mål där, förklarar Rosén och fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer man in i det på ett bättre sätt när man möter de i många matcher på rad, som Roger var inne på. Att vi kan lära oss det för man såg när vi gjorde det här hemma senast så fick vi väldigt bra skottläge från backar och returer och sånt där. Så det känns som att det är nyckeln.

AIK har ju faktiskt vunnit en av de fem matcherna, med 3-2 på Hovet den 10 december. Och även om AIK inte kommer köra den matchdvd:n på replay så finns det saker att ta fasta på från den segern:

– Jag kommer ihåg ett mål mot Luleå i alla fall. Det var ju skott och retur så jag tror att nyckeln sitter där. Eller det gör den väl mot de flesta målvakter och försvar egentligen men det blir extra specifikt viktigt mot just Luleå.

Hur förbereder ni er inför matcherna?
– Jag tror att vi bara kommer prata om vad som är viktigt mot just Luleå. Att vi inte kommer prata så mycket om hur just matcherna har sett ut innan utan nämna mycket det som jag sa, spela pucken över stora ytor upp till backar, vara i rörelse, gå in på mål och sådär. Så det är nog mycket det vi kommer trycka på, säger Rosén.

 (Rosén och Gynge en fruktad duo. FOTO jesperzerman.se)

Han själv blev både poängkung (på 60 poäng) och assistkung (med 39 assist).
– Nja, jo ja, det blev ju så men jag skulle nog ändå säga se Viktor som ett större hot, säger poängkungen blygsamt.

Lite väl blygsamt kanske, han har ju öst in poäng hela säsongen. Och efter ett tag medger han att det var riktigt skönt att vinna den där poängligan:

– Det är otroligt kul. Det känns fantastiskt stort att få vinna poängligan i elitserien, det fanns absolut inte ens på världskartan när säsongen började. Och jag tycker det är otroligt kul nu men jag kommer nog vara ännu mer stolt och glad över det i framtiden.

Rosén vann även assistliga och Gynge tog skytteligan, det är en historisk trippel. Det har aldrig hänt att AIK tagit storslam där:

– Ja men... det går ju lite hand i hand där. Vi har haft ett otroligt stäm i femman och Gynge har gjort mycket mål och jag har väl fått några assist på det så ... men det är helt klart otroligt kul, medger Robert Rosén.

Att AIK körde över HV71 trots att alla trodde det skulle bli tvärtom förra året är såklart något man kan dra nytta av mentalt nu när många tror att Luleå ska ta kvarten i fyra raka.

– Det tror jag är otroligt viktigt. Det var samma snack förra året att HV skulle få en promenadseger och det såg man ju hur det gick, det blev fyra raka till AIK. Och 85 procent av laget är ju kvar så det sitter i huvudet på dem helt klart. Det gäller bara att vi plockar fram det nu, att ingenting är omöjligt.

Men då måste det till lite fler mål än det har blivit mot Luleå tidigare och överlag de tre senaste matcherna då AIK första blev nollade mot Luleå och sedan mot Växjö för att göra ”bara” två mål mot Skellefteå. Det är dock ingen större källa till oro för poängkungen Rosén:

– Det är klart att det inte är bra att bli nollad två matcher i rad men sedan så... någonstans när vi blev klara för slutspel efter Brynäs borta så... visst man vill ju vinna och så men säg att det saknas två procent så gör det rätt mycket i totalen så att jag skulle tro att det är mer det som har gjort det än att det beror på något annat. Så det är jag inte särkskilt oroad över.

Och de procenten får ni ju tillbaka nu?
– Ja precis, nu är det tillbaka igen till full fart framåt och otroligt roliga matcher att spela så det är bara att tuta och köra.

Inga kommentarer: