söndag 4 mars 2012

Cehlin: "Det var en liten inövad variant som jag inte har vågat pröva förr"



(Cehlin - två straffar, två matchavgörande mål. FOTO ANDREAS GRANDIN) 



Det var verkligen vinna eller försvinna ner i en obehaglig kvalserie. Och plötsligt fanns modet som svek mot Timrå där ändå. Djurgården vann på straffar samtidigt som LHC tappade poäng och inför sista omgången har DIF allt i egna händer igen.


– Så sjukt skönt. Jag är så jävla glad! Säger Patrick Cehlin några timmar efter krutröken på Hovet.


(Swosch där satt den.  FOTO ANDREAS GRANDIN) 

Han har fått lägga två straffar den här säsongen. En mot LHC i förra veckan och en mot Modo nu i näst sista omgången. Båda har gått in. Snacka om hundraprocentig. Snacka om att våga när stunden tynger som mest.

– Jag försökte bara koppla bort pressen och visste ju vad jag skulle göra innan jag gick ut. Jag hade bestämt mig innan, det var skönt.

När bestämde du det?
– När han sa åt mig att gå ut och köra så kände jag att nu tar jag den där… Jag har ju aldrig prövat den (i skarpt läge) förr fast den har känts bra på träning. Men jag har inte vågat innan men nu tänkte jag att nu får det bli den här ändå. Så gick straffen in, konstaterar Cehlin med stor glädje i rösten.

Bloggen var ju i Gävle på jobb och hade inte sett straffen när jag ringde Djurgårdsforwarden. Och för er andra som kanske också missade, här kommer en beskrivning av en signerad Patrick Cehlin själv:

– Det var en liten inövad variant som jag inte har vågat pröva förr. Det har liksom inte varit tillfälle. Men man åker in, går ut lite till höger, försöker vara lite kylig och vänta ut keepern lite. Sedan drar jag ett skott, åker ut mot höger och åker nästan på bortre stolpen. Och eftersom jag är rightare så följer klubban med, sedan försöker man hitta en lucka. Nu gick pucken över benskyddet och in vid stolpen.

Hur ofta sätter du den på träning då?
– Jag kan ju göra den lite olika varje gång, man skjuter där han (målvakten) lämnar en lucka så det brukar vara bra procent på den, konstaterar Cehlin.

Matchen såg jag inte eftersom jag var i Gävle och jobbade men så här beskriver han den själv:
– Vi börjar bra i första och spelar som vi ska göra första fem kanske, sedan trummar de på mer och mer sista 15. I andra blir det lite fram och tillbaka och vi får in en puck i pp. Sedan i tredje så pressar de på lite grand men jag tycker ändå att vi är med på slutet – med hjälp av klacken. Med det tryck de har och vi får med oss så malde vi ner dem (Modo), sakta men säkert. Sedan i förlängningen blir det byta lite chanser. Jag vet inte om det var några jättelägen sådär.

 (Kempe satte ännu en straff  i ännu en straffläggningn  FOTO ANDREAS GRANDIN) 

Sedan följde straffläggningen, där satte först Rob Schremp och Mario Kempe varsin straff, Nicklas Danielsson missade sin, Pontus Åberg sin, Mattias Ritola missade Modos tredje. Sedan avgjorde Patrick Cehlin – med starkt stöd i ryggen.

Hovet var fullsatt och Cehlin blir första tyst när han ska beskriva ljudet under matchen. Återupplever det lite i någon sekund. Minns och njuter:

– Det är fantastiskt. Vi har verkligen Sveriges bästa fans. De kan verkligen hjälpa till och lyfta en. Nu när vi verkligen behöver hjälp som mest så ställer de upp. Det låter lite klyschigt men det är så det är. De har varit en jättebra och gett oss hjälp hela säsongen. Och så i dag när vi verkligen behöver hjälp så hör man de hela tiden i princip. I dag var det… de känner av när vi får lite press och då blir det ett jävla tryck. Det är svårt att beskriva, säger Patrick Cehlin.

(Mardrömsstarten, ett tidigt Modomål.  FOTO ANDREAS GRANDIN) 

Stödet stärkte extra mycket när Modo fick sitt tidiga 1-0 mål efter bara tre minuter och fyra sekunder av matchen.
– Det är ju aldrig skönt att börja med ett mål i baken men vi har blivit stärkta av det som varit. Förr hade vi nog deppat och hängt med skallarna (i ett sånt läge) men nu börjar vi bara trumma på. Vi blev egentligen bara bättre efter deras mål. Det är starkt att vi kommer över den lilla mentala biten och inte deppar ihop för att de gör mål utan lyfter av det målet i stället.

Det känns ju lite udda?! Att man lyfter trots en mardrömsstart menar jag?
– Nämen vi tror på oss själva. Vi vet att vi kan spela bra hockey. Det är bara hålla uppe huvudena och trumma på. Man pushar på varandra som vanligt i båset. Vi har några pusselbitar där… som Claesson och några till som pushar på i båset och så. Så det var inget depp med huvudena utan vi körde vara på.

Dina tankar när Daniel Tjärnqvist får in kvitteringen till 1-1 i slutet av första.?
– Det var skönt att kvittera men nu. Sedan så blev det ju inte så att vi hängde dit två, tre kassar till. Det gick ju till straffar ändå. Men det var skönt att vi fick kvitterat där, det var det.

 (Tjärnqvist senior har precis kvitterat. FOTO ANDREAS GRANDIN) 

 Nu väntar en sista omgång i serien. Slutspel är kört men än finns chansen att slippa världens brutalaste serie – kvalserien – då DIF och LHC ”byter” motstånd och - ironiskt nog, tack vare en slump, får möta samma motståndare i omgång 55 som det andra laget mötte i omgång 54.

DIF möter HV71 och Linköping möter Modo. Samtliga har något att spela för. Djurgården och LHC för att slippa kvalet, HV71 slåss för en plats bland topp fyra och en hemmafördel i kvarten, Modo slåss för att ta sig upp på slutspelsplats och peta ner Växjö därifrån.

– Det är ganska sjukt att det är i sista matchen som allt avgörs. Vi fick en liten boost av vinsten i dag och åker ner till Jönköping för att ge allt. Nu är det bara släppa handbromsen och köra.

(Det gäller att våga ta för sig. FOTO ANDREAS GRANDIN) 

Vad blir viktigast i matchen?
– Att vi spelar en sån hockey där vi har varit framgångsrika, att vi håller oss till vår gameplan, att alla är med och bidrar…

Viktigast mentalt då? Det blir ju ett psykkrig utan like?
– Det är klart att mycket står på spel men det är bara att gilla läget och gå ut och spela. Varför krångla till det?  Sedan är det klart att det (straffvinsten mot Modo) blir en boost. Det var skön stämning i omklädningsrummet efteråt så det är klart att vi åker ner mycket starkare mentalt än vad vi gjorde inför den här matchen efter plattmatchen i Timrå.


Inga kommentarer: