torsdag 15 mars 2012

Zibanejad: "Vi vill visa att vi kan spela bra, att vi håller för elitserien"

 
( Zibanejad. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det är 30 år sedan senast Djurgården senast spelade kvalserie. I kväll är det dags igen. Djurgården inleder hemma, mot Rögle:

– Det känns lite blandat. Man vet inte vad man ska förvänta sig riktigt eftersom jag inte har varit med om kvalspel tidigare. Det är tur att det är fler som har gått igenom den processen innan så man kan få lite hjälp av dem. Samtidigt ska det bli kul att få spela matcher igen, säger Mika Zibanejad.

Nytillträdde tränaren Challe Berglund är en av dem som varit med förr. Han tog Modo genom kvalserien förra året och har betonat för Djurgårdsspelarna att det blir ett mentalt krig där det gäller att vara ödmjuk. Och Mika Zibanejad håller med:
– Ja absolut. Något bra måste ju de allsvenska lagen ha gjort för att komma till kvalserien… så det blir tufft för oss men samtidigt så gäller det att kunna njuta av de här matcherna. Rädslan för att förlora och misslyckas får inte ta över viljan att vinna. Så brukar det vara i de flesta sammanhang och så är det nu med men särskilt för oss.  Men det ska bli kul. De allsvenska lagen kommer förmodligen spela sina bästa matcher mot oss.

 (Zibanejad har gjort fem mål och åtta assist på 26 matcher. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Han har ingen jättekoll på de allsvenska lagen, har "inte följt de så jättenoga" men har kollat ”några perioder hit och dit”.

 – Jag vet som sagt inte vad jag ska förvänta mig och det gäller för oss att ladda men utan att ha för mycket fokus på de andra. Vi måste göra vårt, det räcker inte att veta hur de andra spelar utan vi måste spela vårt spel som ju har funkat stundtals tidigare. Det gäller att få kontinuitet i det spelet som vi har haft och stundtals visat upp. Vi måste komma tillbaka till spelet där man vågar spela ut, säger Zibanejad och fortsätter:

– Det är viktigt så klart att vi får en bra start, att man får trycka dit puckarna och får självförtroende. Sedan har det varit en del puckar som har studsat emot i vinter också så är det bara och självförtroendet har inte varit på topp när det gäller att komma till rätt på avsluten heller. Det har varit mycket fokus på att vi inte gör mål, fast vi har spelat bra och mål måste man ju göra för att vinna. Vi kan inte förlita oss på att Wesslau ska hålla nollan när vi bara gör ett mål per match. Vi måste hjälpa till där också, trycka dit lite kassar, komma in på mål bättre och våga ta många avslut. Alla skott går inte in men det skapar ändå situationer. Sedan hänger mycket på självförtroendet också, det måste få sig en skjuts och det är inte så lätt heller.

 (Zibanejad vill spela med glädje. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Hans egen säsong har varit lite upp och ner. Först matcherna med Ottawa, sedan spel i Djurgården, lägg därtill en JVM-turnering som slutade med guld och så kom han hem till ett Djurgården igen som gick i otakt och som under andra halvan av säsongen har fått kämpa i motvind för att hitta harmoni i spelet.

Det har han föresten gjort själv också:

– Ja jag har inte gjort någon toppsäsong heller, absolut inte. Skulle jag säga annat skulle jag ljuga. Det har varit bra stundtals men jag vet inte riktigt varför det har varit lite svajigt emellanåt. Men det är en bra erfarenhet det också, det kommer ju inte gå på räls hela hockeylivet heller. Det är bra att få såna här stunder också, att gå igenom det här kommer vara nyttigt för mig i framtiden, så man får ta in allt som går att ta in just nu med den här typen av erfarenheter och upplevelser,säger Djurgårdforwarden och fortsätter:

Men det gäller att spela klart den här säsongen först så får man reflektera sedan över vad som gjorde att man inte låg på den nivån där man vill ligga under hela säsongen. Nu får man försöka kriga varje dag, göra det man kan. Men tyvärr har det inte stämt för mig som det gjorde förra året.

Men oavsett vad som har hänt kommer Djurgården att få spela med största favoritskapet på sig. Pressen kommer ligga på mesta mästarna. Helt okej, tycker Zibanejad:

– Det är klart att det är mycket press, särskilt när man spelar i en så fin klubb som Djurgården. Det gäller att leverera när man sätter på sig Djurgårdströjan. Det är speciellt. Att ha den på sig är en ära, säger han och fortsätter:

– Press blir det ju alltid från alla håll men det gäller att kunna leva med den pressen på ett bra sätt. Jag vet inte om jag har känt av den så, men under serien kanske det har varit för mycket tänka och för lite köra. Man måste gå ini sig själv och göra det man gjorde bra tidigare. Det gäller för mig att ta mig in i den bubblan.

 (Första säsongen var det enklare, mest bara tuta och kör. Här jubel efter ett av alla sin mål då. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Det var ju förra säsongen som Mika Zibanejad fick sitt stora genombrott. Målen trillade in, allt flöt på.

– Det var ganska enkelt då, det var bara ut och köra och ha kul. Det var ingen press. Och det gäller att få tillbaka den känsla som man hade då, att man har kul och känner sig speciell på det sättet.  Det är inte alla som får spela hockey på den här nivån, och det är inte alla som får spela så mycket som jag har fått göra. Det gäller helt enkelt att njuta av att man får vara med där ute på isen, varje match och varje träning. Man är lyckligt lottad, det gäller bara att njuta av varenda chans man får på isen och att göra det bättre varje gång man får chansen.

Och strategin under kvalserien är given:

– Man får absolut inte blicka framåt allt för mycket utan vi måste helt enkelt ta en match i taget. Det är en klyscha men vi måste verkligen göra det och inte ta förhastade beslut och tänka allt för långt fram. Torskar man en till exempel - då får man inte gräva ner sig, utan det är bara köra på och en bra start känns otroligt viktigt. Ibland är det kanske enklare sagt än gjort och jag gillat att hitta den där känslan när man bara går ut och gör sitt bästa tillsammans.

Vad vill du se i ögonen på hela laget innan ni går ut till första kvalseriematchen?
– Revanschlusta! Vi vill visa att vi kan spela bra, att vi håller för elitserien. Den här säsongen har vi spelat några bra matcher, sedan har det kommit några dåliga. Nu gäller det att visa att vi kan spela bra hela serien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar som att man får skriva vad som helst nu för tiden på denna blogg, men är det aikare som skriver så är verkar det vara okej ändå...

Marie Hallman sa...

Anonym: Nä man får inte skriva vad som helst. Jag föredrar att ha högt i tak men försöker hinna med att ta bort när det spårar ur. Dock...jobbar jag ju gratis med den här bloggen och idag tex har jag varit ute på andra jobb hela dagen och har inte hunnit gå igenom kommentarerna förrän nu 01.10. Önskar jag hade råd att enbart jobba med bloggen men det har jag inte, alternativet är att låsa kommentatorsfältet för alla. Kanske är något att fundera på.