fredag 2 mars 2012

Nemeth: " Vi ska vinna SM-guld med AIK också"

 
(Patrik Nemeth. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
AIK har blivit nollade av Luleå fyra gånger i säsongens fem möten. Och ligger förmodligen bra till för att bli valda av norrbottenslaget i kvarten.  Inte undra på att AIK var rejält taggade trots att slutspelsplatsen redan var klar:

– Ja jag tycker ändå att båda bjuder upp och spelar bra. Fast det är 0-0 så är det ändå en rolig match att titta på. Det böljar fram och tillbaka och det är bra målchanser och sådär så jag hoppas det var kul för publiken och se, att få se en svängig match, säger Patrik Nemeth.


Tror du att de väljer er om de får chansen?
– Äh jag vet inte hur de tänker. De har väl ganska bra facit mot oss i och för sig men… ah. Det känns som att vi har haft många spelare borta varje gång vi har mött dem också. Men vi får se, vi är inte rädda för något lag.

Är det viktigt i en sån här match att sätta sig i respekt inför det som kommer?
– Ja lite grann. Så att man liksom… så att de inte får en så bra känsla med sig av oss då. Utan de känner nog att det är lite jobbigt att möta AIK. Det tror jag nog de tyckte idag, för jag tycker att vi äger större delen av matchen, säger AIK-backen och fortsätter:

– Jag tycker att vi gör en ganska bra match. Det var väl i första perioden bara där vi kanske spelar lite smått i deras anfallszon, de är ju bra på små ytor och sådär. Sedan tycker jag att vi… ju längre matchen går, så spelar vi över stora ytor och då får vi dem dit vi vill.

(FOTO:jesperzerman.se)

AIK är – för ovanlighetens skull – i en väldigt skön sits. För två år sedan var det hopp och förtvivlan långt in i tredje perioden i allra sista kvalseriematchen. Förra året kunde det bli allt mellan kval, ingenmansland och playoff ända fram tills sista målet vad inprickat i slutet av sista seriematchen. I år fixades slutspelsplatsen redan i tisdags men några problem att tagga till och komma ut hårt inför Luleåmatchen fanns inte:

– Nej jag tycker absolut inte det. Jag tycker att vi kanske kan spela lite mer avslappnat istället och inte behöva känna den här pressen att vi måste vinna, utan vi kan gå ut och njuta bara och spela bra hockey.

Det är ju lätt annars att man känner att man vill spara sig lite till slutspelet?
– Ja men det tycker jag nog inte. Det blir väl en fyra, fem dagars vila mellan sista matchen och slutspel så det tror jag nog inte att man känner.

Men det är en lite annan situation - är den skön eller svår att hantera?
– Jag tycker nog att det är ganska skönt att ha några matcher där man kan spela på och inte ha den här kniven mot strupen. Det känns som att vi har haft det i några år nu liksom. Så det är skönt att ha några matcher att slappna av på och spela bra hockey. Vi får ta vara på det, sedan är det kniven mot strupen i gen mot slutspelet.

Ja, för det gäller ju att tagga upp igen sedan, så att man inte kommer in FÖR avslappnad i slutspelet?
Ja men jag tycker inte att det känns så, vi var nästan mer taggade än vanligt idag och jag tror inte det har något med att vi är klara att göra utan det handlar mer om att ha en bra känsla i truppen.

 (Inte helt nöjd med det domslutet...FOTO:jesperzerman.se)

Men du såg ut att vara mer arg än ha en bra känsla vid några tillfällen. Speciellt när du åkte ut för en highstick trots att du hade bladet i isen?
– Jamen det var ju fan inte jag som gjorde det! Jag blev lite förbannad, ska de ta ut folk ska de väl ta rätt person och jag tycker att själva utvisningen är lite… dålig. Han är så jäkla långt ner där och då får man väl skylla sig själv tycker jag. Man kan ju inte vara nere vid knäna och spela hockey!

Var det då han fick klubban i ansiktet?
– Ja, det såg ut så och jag var ju typ tre meter ifrån där, så är han nere vid Dicks knän typ och så lyfter Dick på hans klubba så jag vet inte. men det är typiskt Luleå att få med sig såna där skitutvisningar. Det bara gnäller hela tiden! Så känner jag, säger Patrik Nemeth och spricker upp i ett snett leende.

Förlusten suger men det pirrar ändå i kroppen inför det som komma skall. Det är viktigt att redan nu börja bygga upp den där känslan som man vill ha med sig i kroppen, inför slutspelet:

– Man vill bara känna att man är fräsch och har en positiv känsla inför matcherna. Och att man kommer in och känner sig stor och har bra självförtroende.

Vad menar du med att man känner sig stor?
– Att man liksom … känner sig STOR bara, he, he. Det är svårt att förklara, men att de inte kommer förbi en, det ger bra självförtroende och är viktig tror jag.

Hur viktigt är det att man vinner matcherna, eller är det att spelet funkar som är viktigt?
– Här i slutet tror jag nog att det är viktigast att spelet ska stämma, att vi har positiv stämning i laget och sådär. Sedan är bara bonus om vi vinner, så är det ju men ah, bra go i laget och bra spel som vi kan ta med oss in i slutspelet, säger Nemeth.

Och det defensiva spelet mot Luleå kändes nog definitivt skönt även om det saknades mål framåt. AIK täppte till rejält, tryckte ut Luleå, störde, stökade, slet och offrade sig.

– Ja det tycker jag också sedan i tredje perioden så spelar vi bra anfallsspel också. Vi har några bra chanser och jag ska ju göra mål där, men jag skjuter upp i plexit liksom…

Det gjorde du ett par gånger i andra också?!
– Ja, vad fan jag fick inte fram puckar eller någonting ju, så att, vi har chanser att avgöra men äh.

När pucken går upp så där har man vinklat bladet fel eller vad är det?
– Äh den i slottet, den var nära. Den var faktiskt i ribban och upp så den… den var lite sur. Sedan har jag lite puckar på blålinjen som jag inte heller får igenom, som måste gå igenom och komma in på mål, men det kommer det också, längre fram, konstaterar Patrik Nemeth.

 (Drömmar om guld. FOTO:jesperzerman.se)

För hur det än är så har han den här säsongen befäst sin plats som en av de viktigaste kuggarna i AIK. Han tar för sig som aldrig förr, värderar situationer bättre nu, ligger ofta rätt, bidrar även i det offensiva spelet och kom hem från JVM-festen med ett självförtroende som ger tyngd i spelet. Så sett så här långt borde han vara nöjd även om det finns mer att göra:

– Ja, äh men vad fan. Vi ska vinna SM-guld med AIK också. Det är det som saknas.

(Fotnot: Så här har det gått i matcherna mellan AIK och Luleå den här säsongen: 
29/9 Hemma 0-1
5/11  Borta 0-2
10/12 Hemma 3-2
21/1 Borta 0-3
1/3 Hemma 0-1 eft förl)

Inga kommentarer: