fredag 23 mars 2012

Montén: " Det ger en helt annan helhetsbild"


 (Montén ger detaljerna som kan bli avgörande till resten av tränarteamet i båset. FOTO: JIMMY PETERSON)

Fyra omgångar spelade, sex stycken kvar. Först dubbelmötet mot Timrå en till dust vardera med de fyra lagen från allsvenskan. Och just nu fyra lag som alla samlat ihop sex pinnar.

Då kan det behövas lite extra slipning av de taktiska detaljerna. Precis det som Tomas Montén gör från läktaren under kvalserien.


– Det är jättestor skillnad i vilken överblick man får. Du ser bättre, får större perspektiv över hela banan. I går (torsdag) satt jag på kortsidan, då har man full koll övr hela planen, det ger en helt annan helhetsbild, säger Montén.

Som även konstaterar att:
– Spelet ser ut att gå enormt mycket mer långsamt när man ser det från läktaren. Det är sjukt stor skillnad på att stå i båset och att sitta på läktaren. Det måste man ha med i sin bedömning. Det kan se ut som sirap från läktaren men i båset, på isnivå är det ett helt annat tempo.

Att ha en fjärdecoach på läktaren är ingen revolutionerande nyhet. Luleå har haft det förr, Linköping likaså och i NHL är det standard att det sitter en coach på läktaren och har radiokontakt direkt ner i båset.

Idén att jobba så nu i kvalserien kom från Challe Berglund:

– Han tyckte väl det blev lite väl överkurs att stå fyra man och trängas i båset. Då kom han med förslaget att ha en tränare på läktaren – så att man får en annan överblick över hur man ser och uppfattar spelet och kan rapportera ner under matchen eller komma ner i pauserna. Det gör jag fram till tredje perioden, i den står jag under båset för då är det ändå försent att komma med ny input. Och till de matcher som kommer sedan har vi ju video på lagen, säger Tomas Montén och fortsätter:

– Vi har blandat lite hur vi har jobbat. I till exempel Karlskoga – där man sitter på andra sidan hallen och det är svårt att hinna ta sig ner till omklädningsrummet – har vi använt radioutrustning, det tar för långt tid att springa ner. Men bland annat i Örebro och på Hovet är det smidigt att gå ner så då har jag gjort det.

Vad är det för detaljer du tar upp främst?
– Jag kan säga till om vissa detaljer i spelet sex mot fem, eller fem mot fem, hur vi ska teka, lite vilka uppställningar vi ska ha och såna saker, såna taktiska saker i spelet.

Hur mycket lyssnar Challe på det du har noterat under matchen?
– Mycket! Challe vill ha en rapport det första som händer i första och andra pausen. Men jag tittar egentligen bara på taktiska saker. Vi har ju redan pratat med varandra som saker inför matchen, som vi ska göra mot till exempel Timrå. Och det har vi gjort utifrån att ha tittat på saker som Timrå har gjort i andra matcher, saker som vi ska vara uppmärksamma på. Det jag sedan tittar på för vår del under matchen är om vi håller oss till det som vi har sagt att vi ska göra och om motståndarna verkligen gör det som vi tror att de kommer göra.

Hur mycket kan man ändra i spelet?
– Det är inte så mycket man kan gå in och förändra hos spelarna, inte som läget är i kvalserien där det är så otroligt tufft och spelarna är stressade. Det är inte så mycket du kan säga till killarna på bänken då däremot kan man göra små taktiska saker och små ändringar i taktiken i paus.

Kan ni gå in och ändra tekningsuppställningar och sånt?
– Ja, men det är inte så vanligt. Det är mer om jag ser att motståndarna har en speciell variant – som Bofors. De har en som de höll på att göra mål på direkt i andra perioden. Sånt måste vi hålla koll på och ta med oss. I går spelade Örebro mer defensivt än vi hade trott. Då körde vi fast i första perioden och då gäller det att komma ur greppet. I andra blev det bättre och i tredje tog vi oss igenom det som man hade sett lättare från läktarna. Man ser luckorna på ett annat sätt, säger Montén.

Djurgården har ju som sagt mött de allsvenska lagen en gång vardera och har så här långt fått se ett lite annorlunda motstånd än man trodde på förhand.

– Ja Rögle såg jag lite grann mot Västerås i förkvalet och de såg inte så bra ut de som de gjorde mot oss. Mot Västerås såg de sega ut men när vi mötte dem hade de en jäkla fart och fantasi i sitt anfallsspel. De var frejdigare än jag trodde de skulle vara.

De andra lagen då?
– Ja det man slås av framförallt är deras defensiv. Leksand hemma (på Hovet) förstod vi skulle vara defensiva men när man möter Örebro och Bofors borta – två topplag som har gjort mycket poäng och många mål – och det visar sig att de spelar fruktansvärt defensivt. Det trodde jag inte att de skulle göra. Örebro var ju inte över röda linjen när vi hade pucken. Så Leksand, Örebro och Bofors har spelat väldigt defensivt, säger Montén och fortsätter:

– Leksand backar ju alltid av när de får mothugg, det har de alltid gjort men Örebro och Bofors har ju legat på och kört förr, de har inte slagit av då som de har gjort nu när de möter oss. Så de har ändrat sitt spel när de har mött oss.

Känns det som ni har kommit på hur ni ska spela mot dem i ”returmötena"?
– Ja, jag tycker väl att vi har vetat hela tiden hur vi ska spela i alla matcher, sedan är problemet att verkligen spela som vi ska göra. Att klara av det med alla motståndare och oavsett vilken press vi har på oss. Men när vi spelar med mycket fart och energi och åker mycket skridskor som vi gjorde i två perioder mot Örebro, tre mot Leksand och en mot Rögle, då är vi bra oavsett vilka vi möter. Sedan är det alltid lättare att säga saker än att göra dem men så vill vi spela.

Men först väntar Timrå i två matcher. Måste ni anpassa spelet till ”elitseriestuk” igen då?
– Nej, vi vet ju hur vi vill och hur vi måste spela och det är att med mycket intensitet, hög fart och mycket skridskoåkning sätta press på Timrå och bara köra. Det enda jag tror är att matchen kanske blir lite mer öppen än matchen mot Örebro blev. Jag tror inte Timrå åker till Hovet och ställer sig på röda linjen som de gjorde utan Timrå kommer vilja spela sitt spel, gå framåt och sätta mer press. Men för vår del så ändrar vi ingen taktisk grej utan vi fokuserar enbart på vårat. Sedan har vi givetvis scoutat Timrå, men det är inget vi anpassar oss efter utan det är mer upplysningsvis.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Djurgården och AIK. AIK och Djurgården. Bara för att SSK spelat färdigt vore det intressant med något om SSK också. En intervju med Nygårds om årets fiaskosäsong och nästa års lagbygge vore önskvärt.

Namedroppa gärna några:

Soares
Matte C trots kontrakt
Fredda A trots kontrakt
Tim E
Umicevic
Heed
Åslin
Johner
Rok Ticar

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag jobbar dygnet runt ohc har gjort prioriteringen att de lag som fortfarande i spel går före. Resten får komma sedan. Mitt dygn har också bara 24 timmar. Det är så det är. Sorry.