söndag 18 mars 2012

AIK klart för semifinal

En förlust sedan fyra raka vinster. Oerhört starkt av AIK med Viktor Fasth -och tvillingarna Ahlström i spetsen att gå in och fullkomligt mosa serieledarna. 

Att Luleå vann fyra av fem och dessutom nollade AIK i fyra av fem matcher under grundserien visade sig vara helt betydelselöst.Att AIK fick tre mål med sig - varav två av Oscar Ahlström - i första var så klart oerhört viktigt mentalt för Gnaget som behövde känna att det där nollspöket flugit all världens väg.

Eller som Oscar svarade här på bloggen efter första kvarten, när jag frågade vad han var mest nöjd med: "Anfallsspelet, att vi lyckades göra mål där upp"  och sedan sa han även: "Nu har vi gjort mål på dem igen, så det där sitter inte alls i huvudet nu och det gjorde det väl inte före heller i och för sig. Det är mest andra som har tjatat om det men det var ändå skönt att göra de där målen. 

De målen gjorde att AIK kunde spela vidare utan att bombarderas med frågor om just uteblivna mål och måltorkespöken, de kunde bygga vidare på spelet som de känner sig trygga med och visst hade Robert Rosén så rätt när han sa så här till bloggen, precis  efter att Luleå hade valt AIK:


"Jag tycker det är vågat att välja ett lag med Sveriges bästa målvakt i ett slutspel"

AIK vet vad de har där bak, spelarna säger ofta att det är en extra trygghet att kunna tappa en puck eller två för oavsett vilket så står Fasth där bak och tar det mesta.

Att AIK dessutom lyckats hålla sig till sin gameplan, det vill säga att dels smälla på och spela fysiskt och framför allt fortsatte att trampa, trampa, trampa, ta initiativet, ha hög fart, spela aggressivt anfallsspel, ta för sig inte, fortsätta nöta och mala och inte backa hem och bli försiktiga. När AIK får till det spelet brukar de ta poäng och vinna, när de inte får igång de spelet  -det händer ju det med, ett tag lite väl ofta i vintras - blev jobbigt att hantera för ett Luleå som har en fantastisk defensiv men inte har riktigt orken eller fantasin i anfallsspelet som krävs för att hålla en hel kvartsfinal mot en så intensiv motståndare som AIK.

Vem som blir semifinalmotståndare bestäms senare. Eftersom AIK kom sjua är det bara att invänta hur det går i de andra kvartsfinalerna. Det är inget val som jag skrev tidigare utan det lag av de fyra som är kvar som slutade högst i serien får möta det lag som var lägst placerat. De två lag som blir "över" möter varandra.


4 kommentarer:

Anonym sa...

AIK - återigen bland de fyra bästa lagen i Sverige. Starkt att vinna i fyra raka och bli första lag till semifinal. Sen var det ju väldigt korkat av Luleå att välja AIK. Men inavlade lappar är ju lite "bakom" och begriper ju lite trögt, så i och för sig var det ju inte så överraskande.

Nu blir det som vi sjunger om i "I natt jag drömde-sången" - att vi vinner SM-guld och att djurgårn åker ur!

Anonym sa...

Läser också att vi i och med semifinalspelet växt ur Hovet och nu är det Globen som gäller för att kunna ta emot alla gnagare :-)

Anonym sa...

I semifinalerna väljs inte motståndare, utan det är bäst placerade laget mot sämst placerade laget.

Marie Hallman sa...

Anonym:Sant! Jag hade glömt, har kollat med hockeyligan nu också. Så här är det

Det lag av de fyra som är kvar som slutade högst i serien får möta det lag som var lägst placerat. De två lag som blir "över" möter varandra.

Jag har ändrat i texterna, bra att du sa till!Tack