lördag 3 mars 2012

Strömwall:" Det är naturligtvis en resa framåt, uppåt som gäller"


 (Strömwall ser något att bygga vidare på. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

SSK behövde ett mirakel – att Mora och Malmö skulle kamma noll mot Borås respektive Almtuna samtidigt som SSK tog tre poäng mot Bofors. Men det sprack.

Mora vann med 8-3. Malmö gjorde 1-0 i sista minuten. Lägg därtill att Oskarshamn vann på straffar. Och sedan var SSK:s säsong över:


– Ja, vi visste ju att vi hade en ganska liten chans i dag. Vi var mentalt förberedda på att det kunde sluta så här men vi hade försökt pigga upp oss med positiv energi och hoppades på att det lilla miraklet skulle inträffa. Så visst känns det jättetomt nu. Men det blev ingen knock down, vi var lite förberedda ändå, konstaterar SSK-tränaren Johan Strömwall.

Ledarteamet hade koll på resultattavlan hela matchen och SSK började okej och tog ledningen med 2-0.

– Sedan börjar killarna förstå att det står 6-1 till Mora, då gick energin ner. Det var ingen som pratade om det i båset men det kände vi, att där gick motivationen ner. Sedan blev det en jämn tredje period, men den var ganska avslagen ändå. Och det så händer sedan var signifikativt på hur det har sett ut, säger Strömwall och fortsätter:

– De har en jätteskicklig spelare som gör 2-2 och ett bra pp som gör att det blir 3-2. Och vi har inte haft det där jätteeffektiva power playet som man får när man har jättebra spelare. Vi har spelat helt okej i fem mot fem men inte varit effektiva framåt. Försvarsmässigt har vi varit bra, med bra målvakts och backspel. Vi har haft ett bra boxplay och få insläppta mål.

Problemet är ju att SSK, som så ofta tidigare har gjort på tok för få mål. Man slutade på 110 kassar, vilket är sämst i serien, tillsammans med Tingsryd på samma siffra. Men vad är fel då? Det kan ju inte ”sitta i väggarna” då SSK haft ett så gott som helt nytt lag i år.

– Ja, man måste inse att det är en skicklighetsfråga. Till viss del handlar det om erfarenhet, att man har oerfarna forwards som inte har fått mogna fram tillräckligt. Men det är också en skicklighetsfråga.

Vad brast?
– För att göra mål måste man vara kreativ och oberäknelig. Vi har haft för få spelare som kan överraska sina motståndare med sina aktioner. Så det är naturligtvis så att vissa spelare har underpresterat offensivt. Där har du anledningen till att vi inte har vunnit de jämna matcherna säger SSK-tränaren.

Han vill inte gå in på namn och vägrar bryta ner i detalj vilka som borde ha presterat bättre. Men att det är lagets mest etablerade forwards som inte kommit upp till de förväntningar som fanns är lätt att förstå.

En spelare som Robert Sabolic gjorde 33 mål förra året, i år blev det totalt sex varav två i september, ett i oktober, ett i november, ett i december och ett i januari. Skörden under de senaste 20 omgångarna är ett enda mål.

Ziga Jeglic gjorde 50 poäng förra året, i år landade han på 21 pinnar, varav tio var mål. Det sista kom mot Bofors i sista matchen.

Men fler borde ha gjort mer. Julian Jakobsen som vann den interna poängligan på 31 poäng har gjort 12 mål. Det senaste kom 25 januari och han har därmed gått mållös i de 12 senaste matcherna. Den interna poängtvåan Tony Lagerström landade på nio mål, där två kom i tom kasse och där det bara har blivit ett mål sedan nyår. Mathias Månsson kom åtta i den interna poängligan och gjorde totalt fem mål: två i september, två i oktober och en avgörande straff den 8 januari. Eller med andra ord bara ett mål på de senaste 36 omgångarna.
  
Men även backarna, som har gjort ett bra jobb bakåt, har haft det kämpigt framåt.  Men just backarna höjde sitt spel när Jason Strudwick kom in, tycker Strömwall:

– Ja, han har definitivt gjort oss bättre. Men på vissa punkter är säsongen inte godkänd och det är det offensiva. Men vi har spelat bra taktiskt, vi har spelat med bra intensitet och vi har orkat bra i matcherna, ha haft orken. Vi har jobbat bra i egen zon, har haft bra målvaktsspel och har fått se flera ett antal unga backar utveckla, säger SSK-tränaren och fortsätter:

– Vi har jobbat med många detaljer, vi har haft en jättebra utveckling på de unga spelarna som har en potential. Ta Emil Lundberg till exempel som har gått från att vara med som avbytare i början av säsongen till att spela både pp och boxplay nu. Han är en av de forwards som har haft mest istid under andra halvan av säsongen.

Om du skulle sätta betyg på SSK:s säsong, från 1-5 med en trea som godkänt. Var landar du då?
– Alltså vissa delar har varit bra, vissa delar har varit icke godkänt. Det är svårt att generalisera, men målet var att gå till kvalserien – förmodligen via ett förkval, så det är inte godkänt när vi inte går dit. Men det finns anledningar som är tydliga, det finns orsaker att man inte har nått dit, säger Strömwall.

– Och gör man en tabell över andra halvan av säsongen, från omgång 27 till nu så är vi fyra. Det är det som känns tufft. Vi hade bara behövt lite mer spets. Hade vi haft en Himelfarb eller en Brock Little så hade vi varit i topp tre. Det är ett så litet antal matchen som behövs.

Men nu gick det som det gick. De som väntade sig ett snabbt återtåg väntade förgäves. Nu är det bara kavla upp armarna, borra ner näsan och kämpa på.

– Den här säsongen ser jag som ett första steg i ett intressant lagbygge. Ett av våra mål är ju att förändra strukturen inom SSK. Vi vill ha en satsning där unga får chansen och där har vi kommit en bra bit på väg. Förr har det varit svårt att komma in som junior eller så har man hellre värvat äldre spelare som man betalat för mycket för. Nu har det blivit viktigare med träningen, att man är mer seriös. I dag är det viktigare med den biten. Det handlar inte bara om vad man gör på isen utan även utanför, det är ett moderniserat tänk, tycker jag.

Någon semester blir det däremot inte förrän om två veckor. Strömwall planerar att köra på med grund och teknikträningen på isen i två veckor till. Dels för att pausen före sommarträningen inte ska så väldigt, väldigt lång och dels för att några spelare därefter ska i väg med juniorlandslaget, det slovenska, slovakiska och danska landslaget.

Efter sista ispasset om två veckor väntar däremot tre-fyra veckors paus. Sedan drar sommarträningen igång igen.

Johan Strömwall skrev ju ett 2+1 årskontrakt när han kom och när han ser fram emot nästa säsong är han i ett helt annat läge än när han kom i somras.

– Ja nu kan vi bygga vidare på en stomme, vi kan bygga vidare på något. Och det pågår en dialog med alla spelare inför framtiden. Det var ju en speciell situation när vi (tränarna) kom i somras. Allt var nytt, vi hade knappt en enda spelare. Och det vi vill göra är ju att bygga upp SSK, vi är en bit på väg nu. Det är naturligtvis en resa framåt, uppåt som gäller, säger Strömwall och avslutar medan bussen rullar hemåt:

– Vi vill ju bygga en stomme som kan föra SSK upp i elitserien. Det är väldigt lite som skiljer oss från de bättre placerade lagen. Hade vi haft lite mer offensiv kvalitet och hade vi spelat som vi gjorde på andra halvan, hela tiden, så hade vi legat längre fram i tabellen. Så det finns absolut något vi kan bygga vidare på som kan bli intressant. Jag är optimist inför framtiden.

5 kommentarer:

Stone sa...

Hej!
Det har nu gått nästan ett dygn sen det troliga blev realitet. Dvs att SSK lyckades med bedriften att missa play-off. Nu måste man ju ändå se framåt.

Det är där du kommer in i bilden. Ingen blogg är i närheten av det du producerar när det handlar om viktig info från SSK-håll. Kan inte du även om det knappt gått ett dygn ta ett snack med Herr Nygårds?

- Hans tankar kring den gågna säsongen.

- Det missade uppsatta målet att nå kvalerien.

- Tänkbara nyförvärv? Är han i kontakt med någon/några redan nu?

- Kontraktsförlägningar?

- Någon/några som han vet redan nu kommer att lämna klubben?

- Riva något/några kontrakt?

- Matte C, Fredde A, Tim E?

Tack på förhand!

V,Vanten sa...

Marie: Sabolic och Jeglic gjorde en massa poäng i den ÖSTERRIKISKA LIGAN som är en C-liga ute i Europa. Jämförbart med svenska division 1, så det är fel att stirra sig blind på de poäng de gjorde förra säsongen jämfört med den här. Men den STORE SYNDABOCKEN är förstås Per Nygårds - återigen. Jag förstår inte hur länge den mannen ska få fortsätta att FÖRSTÖRA vår klubb. Dels genom att värva halvmesyrer som inte levererar och dels genom att vara rejält handlingsförlamad när det gäller just värvningar. Ska han vara kvar i föreningen så bör han få en annan roll än att han hand om just spelarrekryteringar för där har han misslyckats och det rejält. Han var ansvarig när vi trillade ur och vägrade då att sparka Poppe inför kvalserien och dessutom värva en ny keeper inför samma nämnda kvalserie. Till det här året var han enormt långsam med värvningarna, hade knappt ett lag klart till midsommar och när han väl tog in spelare var det slovener som alltså levererat i en C-liga. Jag hoppas vid Gud att vi sett den siste slovenen och andra såna dussinlirare i SSK. DET MÅSTE IN KVALITET!!!!
Dessutom gjorde Nygårds inte ett piss att behålla spelare som Fredric Andersson och Jonas Almtorp - två spelare att bygga ett lag kring. Och även lovande spelare som Lukas Kihlström och Tim Heed. Han stod bara med händerna i fickorna när andra klubbar kom och roffade åt sig spelare efter spelare.
Han behöll däremot Mathias Månsson som är fantastisk i var 15:e match typ. Bara det visar vilken enorm oförmåga han har att bedöma vad som bör göras och inte.

Nu finns det dessutom inga ursäkter till att vara "sent ute" på spelarmarknaden när SSK är bland de första lagen att avsluta sin säsong. Jag hoppas innerligt att han redan kommande vecka kommer presentera en ny tränare, tre-fyra dugliga namn att bygga vidare på till nästa säsong och FRAMFÖRALLT behålla de spelare som ändå visat framfötterna till kommande säsong och inte släppa dessa till elitserielagen. OM han inte göra det kan han lika gärna dra åt helvete för att tala klarspråk. Att snacka om att "vi har som mål att knipa en direktplats till kvalserien" och sedan totalt missa playoff är inget annat än ett PRAKTFIASKO.
Någon som har koll på vad Stefan Jonsson gör? På hans tid spelade vi åtminstone i elitserien.

Dillchips sa...

Vanten: Du snackar i nattmössan.
Fredde A, Matte C och Lukas K fick jättebra kontraktsförslag från Nygårds som nog gjorde allt för att behålla dessa tre. Jag vet att Matte C var väldigt nära att stanna kvar. Fredde och Lukas kände att de behövde fortsätta sin utveckling i elitserien. Vad skulle Nygårds göra åt det?

Almtorp känns som vi hade fått betala ett överpris för att behålla, Tim Heed fick ett vettigt kontraktsförslag och en chans till en stor roll i laget men alla vet vad han valde.

Jag tycker Nygårds har gjort ett bra jobb, man kan inte skylla allt på honom för att många nyförvärv inte levt upp till förväntningarna.

Vi kan vända på steken.
Hudacek, Strudwick, Lundberg, Lööv och Hjelm tycker jag är lysande nyförvärv.

V.Vanten sa...

Dillchips: Ha ha ha. Sluta trolla så förbannat. PAJAS!
Lundberg och Lööv FLYTTADES UPP från J20-laget. Alltså inga värvningar av Nygårds. Återstår då Hudacek, Strudwick och Hjelm. TRE spelare. Hur många spelare har Nygårds värvat under sin tid som sportchef?

Saarinheimo, Lehoux, Sonntag, Blid, Jeglic, Davis, Sabolic, Hanson, Billberg, Idoff, Lagerström, Pisani plus de tre du nämner. Tre av 15 spelare (!) har varit "bra". Det är fanimej inte godkänt.

Vad Nygårds borde ha gjort? Han skulle ha hållit kvar laget i elitserien såklart. Sparkat Poppe inför kvalserien och tagit in en stabil och säker keeper. I stället stod han med händerna i fickorna.

Och visst fan är Nygårds ansvarig för att nyförvärven inte levt upp till förväntningarna - det är ju HAN och ingen annan som har tagit dem till klubben och rekryterat dem. Hade han haft någon som helst KOLL så hade han ju insett att dessa lirare inte hade varit något att ha och i stället satsat på andra spelare.

Se på aik. De snappade upp Christopher Aspeqvist i Huddinge som har gått rakt in och färgat i elitserien. Varför var inte Nygårds och ryckte i honom? Han hade absolut gått in som bästa back hos oss. Det handlar om att HITTA såna spelare i lag som Huddinge och såna lag. Men det gör inte Nygårds. Han plockar in någon nobody från staterna som det enda han gör är att krama klubban hårt (Hanson).

Och de spelare du nämner som fick kontraktsförslag fick tydligen inte TILLRÄCKLIGT bra kontraktsförslag. Hade de fått det hade de såklart stannat. Nej Nygårds stred inte tillräckligt för dessa spelare som hade varit utmärkta att bygga ett nytt lag kring. Han bara släppte dem helt utan strid. Putte Carlsson också. Helt ofattbart. Nej NYGÅRDS MÅSTE AVGÅ!!! In med Stefan Jonsson som sagt - under hans tid spelade vi i elitserien som sagt. Det Nygårds har gjort är att ha lett oss ur elitserien och sedan åstadskommit en av de SÄMSTA placeringarna som vår anrika klubb noterat i modern tid och det tycker du är JÄTTEBRA eller? Nej. NYGÅRDS AVGÅ eller LEVERERA LITE KVALITET - som jag skrev i det förra inlägget. Ny huvudtränare och fyra-fem kvalitetsspelare som går rakt in i förstafemman är det MINSTA kravet. Kan han inte leva upp till det är det bara att avgå.

Dillchips sa...

Och för vilka pengar skulle vi ha överbetalat alla spelare du tycker vi skulle ha värvat?

Släppt de utan strid?
Vad vet du om det? Tror du på allvar att vi kan konkurrera med elitserieklubbarna?
Tycker du inte att klubben tog strid om Patrik Karlsson?

Du säger att vi skulle ha tagit Aspeqvist i stället för AIK.
Vad får dig att tro att han hellre skulle välja att spela i allsvenskan med SSK än i elitserien med AIK?

Du tror inte att Nygårds har varit och ryckt i ganska många spelare som har tackat nej?
Du kanske har missat att vi inte kan konkurrera med elitserielagen varken med intresse eller lön?

Om vi ska börja räkna bra nyförvärv:
Lash, Idoff, Björklund, Jeglic, T. Lagerström.
Blid var en chansning som säkert inte kostade särskilt mycket.
Lehoux var bra säsongen innan, inte så lätt att veta att han skulle floppa.

Jag får dock hålla med dig om att spetsvärvningar saknats, och att det är det som tyvärr gjorde att den här säsongen blev för kort.