torsdag 25 augusti 2011

Blid: "Det är ju som en dröm"


(Blid öser på 1+1 mot elitserielaget Timrå. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han trodde att karriären som hockeyspelare på heltid var över. Men Pär Nygårds gav poängkungen i division två chansen under försäsongen och efter fem bra matcher där är spela i allsvenskan nära nu:

– Det är ju som en dröm! Jag är van att jobba från sju till fyra varje dag, och så gå ner och träna hockey efter det. Så det här, det är ju hur kul som helst, säger Christofer Blid.


 Första målet kom mot SM-finalisterna Skellefteå i andra träningsmatchen. I den femte, mot Timrå blev det både mål (2-0)  och assist (1-0)

– Vid 2-0 är det (juniorbacken) Drugge som passar Julle, jag ser att Julle tänker skjuta och sticker fram klubban. Som tur var gick pucken rätt upp i nättaket, förra gången styrde jag in den med bröstet ha ha det är såna mål jag gör, he he

Assisten vid 1-0?
– Jag fick pucken av Julle la in den till Kalteva. Jag kände han (Stefan Ridderwall) stod lite vid sidan av målet, och såg att Mikko stod på bortre, då hann han (Ridderwall) inte med i målet, säger Blid.

Jag kan ärligt erkänna att jag var minst sagt skeptisk när jag hörde att SSK skulle testa en division två spelare, även om 215 poäng på två säsonger är minst sagt bra jobbat. Många mål där är ju en helt annan påse än i allsvenskan. Men SSK:s sportchef Pär Nygårds har haft koll på Blid sedan denne var junior och såg potentialen.

Och hittills har det gått bra, Blid har varit en av SSK:s bästa spelare under försäsongen.

– Jag känner att jag hänger med bra, även om det är lite annan hockey här än jag är van vid. Det går fortare och smäller mer. Det gäller att inte tappa pucken på fel ställe för då smäller det direkt. Så det är lite annorlunda men jag försöker lära mig något varje dag och anpassar mig bra.

Vad måste du ändra?
– Här får man inte chansa och dribbla runt med pucken, det är bättre att lägga ner den än att dribbla, så det är viss skillnad så.

Kollar man på eliteprospects så står det ingen statistik från dina år i Gnesta, jag trodde ett tag att du hade gjort ett uppehåll där?
– Nä det gjorde jag inte men jag tror inte att Gnesta skickade in statistiken! Det gick bra där, jag kommer inte ihåg exakt men det blev väl en 70 poäng per säsong.

Hur många poäng kan du göra i hockeyallsvenskan tror du?
– Ingen aning, det är svårt att säga. Men jag skulle bli glad om jag gjorde 20 poäng.

Är det så stor skillnad?
– Ja och jag får ju inte lika mycket speltid här som i tvåan, spelar lite mer pp och så i tvåan så då blir det ju skillnad. Men det är jättebra grabbar och lite som en dröm. Det är jätteroligt att få vara med jag hoppas jag får fortsätta.

Är det jobbigt att vänta på besked?
– Ja det är lite jobbigt. Jag vill veta, det är lite nervöst att vänta. Jag tänker på det hela tiden, men inte när jag är på isen, det är mer att man tänker på det lite då och då vid sidan av. Jag måste ju börja jobba igen eller börja spela så jag vill helst inte tänka på det.

Besked ska han, enligt avtalet, få senast 7 september men det var nära att Blid hängde upp grillorna för gott för åtta år sedan:

– Min mamma gick bort när jag var 18 år, jag spelade ett år i SSK, sedan orkade jag inte hålla på att åka långt bort hela tiden. Då blev det Gnesta, vi var ett gäng som började pendla hit istället. Sedan efter ett tag så tänkte jag inte på hockey sådär.

Var du på väg att lägga ner?
– Ja nästan men så spelade jag två säsonger i Åker, fick tillbaka spelglädjen och tyckte det var roligt att träna igen så att jag får vara med här… Det är en dröm. Det är jäkligt kul att få den här chansen.

Men du har ett vanligt jobb också?
– Ja, jag har jobb på TC Bilvård, vi har lagt jobbet där på i is i väntan på besked från SSK.

Och om det inte går bra så får du tillbaka jobbet?
– Ja, det är skönt att veta att jag har något att gå tillbaka till i så fall, de har varit otroligt justa och det gör att jag kan ge allt här

Ångrar du att du inte körde järnet då för flera år sedan?
– Ja lite. Ibland kan jag tänka att det var dumt men det kändes rätt då.

Och självklart var det så. Ångra hjälper inte, 26 år är inte jättemycket. Det finns potential här. Det gör det i hela laget förresten, SSK har så här långt spelat med en enorm frenesi. Så hur ska det här unga laget orka göra det säsongen ut?

– Vi har tränat hårt och tränar fortfarande hårt för att orka hela säsongen. Och de som var med då säger att vi tränar hårdare nu än de gjorde förra säsongen. Vi ska spela med mer fart. Det är så Strömwall vill att vi ska spela. Vi ska checka hårt och åka mycket skridskor då måste man vara bra tränad.


6 kommentarer:

Erichovi sa...

Måste erkänna att jag själv var skeptisk till Blid. Från Div 2 till ett allsvenskt lag som satsar på elitserien. Det är inte ett litet steg. Men han har överträffat mina förväntningar extremt mycket. Sjukt kul! Skönt också att både Blid visar att han verkligen vill spela på den här nivån och för SSK, samt att Strömwall / Nygårds verkligen verkar ha koll på vad de gör. Jag som läktarcoach hade inte gett Blid chansen som de har gjort tror jag. Jävligt kul!

Marie Hallman sa...

Erichovi: Ja man har ju sett många som varit extremt bra i lägre serier och inte färgat alls sedan, ta Hurtubise i Almtuna tex men Blid känns faktiskt som någon som borde kunna ta en plats. Härligt!

Higginz sa...

Sjukt kul att Blid (vad det verkar) tar en plats i SSK.
Som vanligt en bra och intressant intervju Marie!.

P.S. Om Blid är med på SSK's Lagfoto + att han får sitt namn insytt på matchstället, då BORDE det ju vara klart redan? ;)

Marie Hallman sa...

Higginz jo det känns väl så. jag tog med honom i truppen i expressens hockeybilaga. Så nu hoppas jag han får stanna.

Ross sa...

När kommer hockeybilagan?
Inga rykten du snappat upp om den kommande centern?

Marie Hallman sa...

Ross Expressens hockeybilaga brukar komma en dryg vecka före elitserien börjar. Jag har inget exakt datum tro det är lite hemligt också men som det har varit senaste åren har båda kvällstidningarnas bilagor kommit drygt en vecka före es starten