tisdag 30 augusti 2011

Joakim Nordström "Jag har förberett mig bra inför den här säsongen"

 (Nordström gör 2-0 mot HPK i helgen. FOTO CHOKE NYGREN)

Joakim Nordström fick prova på elitserien förra säsongen. I år väntas han ta en plats som ordinarie. 19-åringen är en spännande talang som många väntar sig mycket av, men han behövde lägga på sig lite muskler. Och det har han gjort, två-tre kilo under sommarn och totalt hela nio kilo på ett år:

– Jag har tränat mycket extra och har käkat ännu mer. Det är inget hokus pokus egentligen utan det är mestadels hårt arbete som ligger bakom, säger Joakim Nordström.


Förra säsongen blev det 25 matcher med J20, 11 i elitserien (6,54 i snitt per match), en slutspelsmatch och 12 matcher i Almtuna för Nordström.  Men det fanns också mycket tid till extra träning som han har glädje av nu.

– Man filar ju på smådetaljer hela tiden, stannar kvar efter träningen och skjuter, dribblar och kör lite vändningar. Sedan när det var klart med gymmet så slängde jag väl in lite extra övningar här och där. Det var alltifrån rehab till att man behöver köra lite extra, berättar Nordström.

Kommer du köra extra nu med?
– Nja, nu tränar vi så pass hårt ändå. Det var mer med J20, efter hockeygymnasiet som jag stannade kvar och körde extra gympass.

Extra träning kräver extra mycket käk, hur mycket äter du?
– Det blir väl en sex rejäla mål om dagen – i princip. Det är sex, sju mål varje dag. Frukost, mellanmål, lunch och mellanmål och ett mellanmål till och middag och kvällsmacka.

Vem fixar all mat då?
– Jag får bra hjälp av både min flickvän och hm, min mamma, he, he.

Dags att lära sig laga mat själv med andra ord?
– Ja, det är dags att ta tag i det!

Men det låter nästan jobbigt att trycka i sig så där mycket mat, när man proppar i sig för att orka?
– Ja, ibland känner man att man MÅSTE äta för att orka, det är jobbigare än vad många tror att få i sig alla kalorier.

Vad äter du då?
– Lite blandat, mestadels nyttigt, sedan är det inte fel att trycka i sig en pizza ibland. Men det är mer som ett mellanmål. Efter träning åker man och trycker i sig en pizza, sedan åker man hem och vilar och sedan är det lunch och sedan lite banan som mellan mål och så lite fil och flingor, säger Joakim Nordström.

 (. FOTO CHOKE NYGREN)

Till saken hör att all mat omvandlats till muskler så det krävs en del. Och musklerna behövs. Nordström tillhör i år A-laget och förväntas prestera bra nog för att få stanna där:

– Det ska bli jätteroligt att få vara en del av laget! Förra året var jag på gränsen mera men det var ett lärorikt år. Jag kände att jag tog tillvara på det och förberedde mig inför det här året på ett bra sätt. Innan den säsongen hade jag bara spelat juniorhockey men i vintras fick jag dels spela seniorhockey i allsvenskan och sedan spela med AIK i elitserien. Jag tränade på bra och la in extra pass så att jag känner mig starkare i kroppen.

Lärde du dig något spelmässigt?
– Ja, framför allt att tempot i spelet är högre. Det var högre i allsvenskan än i juniorligan och sedan när jag kom upp i elitserien så var det lite skillnad mot allsvenskan där också. Att få spela i det tempot i några matcher innan den här säsongen var bra. Det är ju som alla andra säger, att i elitserien är det väldigt skickliga spelare. Det stämmer ju och det gäller att minimera misstagen, för de straffar sig direkt. I juniorhockeyn straffades man inte lika hårt, då hade man råd att tappa pucken på fel ställe utan att få mål i baken. Så just noggrannheten har jag blivit bättre på, säger Nordström.

Han är med och jagar en JVM-plats också, fick nyligen åka med grundstommen i JVM-laget till en turnering i Lake Placid. Men något problem med att lägga fokus på rätt saker kommer det inte att bli lovar han.

– JVM är väldigt långt borta just nu, det är ju först vid jul och nyår. Visst vore det kul att få komma med där men jag går inte och lägger för mycket energi på det nu, det är bara ta en dag i taget här och leva i nuet. Det är bara AIK som jag fokuserar på nu, till hundra procent.

På onsdagen väntar träningsmatch mot SSK på Hovet.

– Självklart ska vi gå ut och vinna, det är samma sak inför varje match oavsett vilken match det är. Men samtidigt så måste vi prova lite av det som vi har tränat på nu.

Vad är det då?
– Det är både anfalls och försvarsspel, både boxplay och pp, det är väl allt egentligen.

Nu har AIK bara haft en träning efter turnén i Finland i helgen så sådär jättemycket jobb i special teams har man dock inte hunnit med.

– Vi har spelat bra i spel med puck så här långt, men har slarvat lite också så nu gäller det att minimera misstagen och tappa pucken på rätt ställe om man nu ska göra det, gör vi så, då går det bra.

Hur tycker du att det har gått så här långt under försäsongen annars?
– För min del har det rullat på ganska bra även om det har varit lite trötta ben på slutet då vi har haft en hård träningsperiod.

För laget då?
– Vi har spelat ganska bra även om det har varit lite upp och ner under matcherna. Vi har börjat vissa perioder riktigt bra, sedan har vi tappat, sedan börjat om bra i nästa period och sedan tappat, men jag tycker absolut att vi har visat tendenser på riktigt bra spel. Mot Brynäs var det riktigt bra!

Där och i Ilves spelade du med tvillingarna, kommer du göra det nu med?
– Ja, jag tror jag ska spela med dem, jag har tränat med dem och det funkar bra.

Är det svårt att klämma sig in där med dem?
– Nej, absolut inte. De har varit gästvänliga mot mig. Många tror att bara för att de är tvillingar så passar de bara varandra men så är det inte. Det är två väldigt skickliga spelare, de är supersmarta och är kul att spela med. De släpper pucken i rätt lägen hela tiden, så de är lätta att spela med.

Kan du skilja på dem nu då?
– Jadå.

Har du lärt dig eller kommer du på ärret (som Oscar fick av en skridsko som skar upp kinden i vintras)?
– Ha, ha, jo jag kör på ärret!

2 kommentarer:

E sa...

Tack Marie!

Han kommer vara årets rookie i ES iår.

Ser riktigt jävla grym ut och tar verkligen för sig när det behövs. Riktig jävla talang.

Nike sa...

Tack Marie!!

Fråga gärna Gozzi om Zibanejad pengar vid tillfälle, skulle vara intressant att höra